Aminoglutetimid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aminoglutetimid
IUPAC-név
(RS)-3-(4-aminofenil)-3-etil-piperidin-2,6-dion
Kémiai azonosítók
CAS-szám 125-84-8
PubChem 2145
ChemSpider 2060
DrugBank APRD00592
KEGG D00574
ChEBI 2654
ATC kód L02BG01
Gyógyszer szabadnév aminoglutethimide
Gyógyszerkönyvi név Aminoglutethimidum
SMILES
O=C1NC(=O)CCC1(c2ccc(N)cc2)CC
InChI
1/C13H16N2O2/c1-2-13(8-7-11(16)15-12(13)17)9-3-5-10(14)6-4-9/h3-6H,2,7-8,14H2,1H3,(H,15,16,17)
InChIKey ROBVIMPUHSLWNV-UHFFFAOYSA-N
UNII 0O54ZQ14I9
ChEMBL 488
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C13H16N2O2
Moláris tömeg 232,28 g/mol
Olvadáspont 150–154 °C
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság >95%
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
12,5 ± 1,6 óra
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Terhességi kategória D (US)
D (AU)
Alkalmazás szájon át


Az aminoglutetimid fehér vagy halványsárga színű kristályos por (op. ~150 °C). Vízben gyakorlatilag nem, acetonban jól, metanolban oldódik, Cushing-szindróma (többek között az agyalapi mirigy megnagyobbodása miatti emelkedett kortizol-szint) elleni gyógyszer. A kortizol a stressz leküzdésére szolgáló hormon. Túlzott mennyisége vérnyomás- és súlyváltozásokhoz, csontgyengeséghez és cukorbetegséghez vezet.

Csökkenti az aktív szteroidok előállítását a mellékvesében, ezáltal a kortizol, a férfi és a női nemi hormonok képződését. Alkalmazzák áttételes mellrák ill. prosztatarák ellen is. Ezeket a betegségeket elősegíti a nemi hormonok túltermelődése.

Hatásmód[szerkesztés]

Gátolja a mellékvesekéregben a kortikoszteroid hormonok előállításának több lépését.

A tesztoszteron a here Leydig-sejtjeiben keletkezik pregnenolonból, vagyis az aminoglutetimid a tesztoszteron előállítását is gátolja.

A kortizolszint csökkentésére az agyalapi mirigy növeli az adrenokortikotrop hormon (ACTH) kiválasztását, ami elsősegíti a koleszterin → pregnenolon átalakulásban keletkező átmeneti vegyületek androgénné alakulását. Ez a folyamat az aminoglutetimid hatásával ellentétes, és hidrokortizon egyidejű adásával megakadályozható. (A dexametazon erre a célra nem alkalmas, mert az aminoglutatimid elősegíti annak lebontását.) Erre a páciensek körülbelül felének van szüksége.

Mellékhatások[szerkesztés]

Fáradtság, álmosság, bőrkiütés (általában a kezelés első hetében jelentkezik, majd elmúlik), hányinger, ritkábban hányás, étvágytalanság, szédülés.

A terhesség D-kategóriába tartozik (veszélyes lehet). Szoptatás alatt nem tanácsos szedni.

Alkalmazás[szerkesztés]

Tabletta formájában. Miután nagyon gyorsan bomlik (a felezési ideje 12 óra körül van), naponta négyszer kell szedni. Nem szabad hirtelen abbahagyni a szedését: fokozatosan kell csökkenteni az adagot.

A szedést 250 mg-mal érdemes kezdeni, és a vérplazma kortizolszintjének gondos ellenőrzése mellett 1–2-hetenként lehet újabb 250 mg-mal emelni az adagot. A felső határ 2 g/nap.

10–20 évvel ezelőtt a testépítők is szedték, elsősorban ösztrogéncsökkentő hatása miatt, annak ellenére hogy az aminoglutetimid esetén az nem jár együtt a tesztoszteronszint növekedésével, sőt, épp ellenkezőleg. A másik ok a kortizolcsökkentő hatás, a kortizol ui. lebontja az izmokat.

Készítmények[1][szerkesztés]

  • Aminoblastin
  • Cytadren
  • Elipten
  • Mamomit
  • Orimeten
  • Orimetene
  • Rodazol

Magyarországon nincs forgalomban glutetimid-tartalmú készítmény[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cushing's syndrome című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cortisol című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Corticosteroid című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a P450scc című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pregnenolone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 21-Hydroxylase című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aromatase című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Androstenedione című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Menopause című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leydig cell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Adrenocorticotropic hormone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Androgen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dexamethasone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Glutethimide (angol Wikipédia)