Amikor a farok csóválja…

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amikor a farok csóválja...
(Wag the Dog)
Rendező Barry Levinson
Producer Barry Levinson
Robert De Niro
Forgatókönyvíró Hilary Henkin
David Mamet
Főszerepben Dustin Hoffman
Robert De Niro
Anne Heche
Denis Leary
Vágó Stu Linder
Gyártás
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 97 perc
Forgalmazás
Forgalmazó New Line Cinema
Bemutató 1997
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Amikor a farok csóválja... (eredeti cím: Wag the Dog) 1997-ben bemutatott amerikai politikai vígjáték Dustin Hoffman és Robert De Niro főszereplésével.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A választások előtt az Egyesült Államok elnöke szexbotrányba keveredik, mely csökkenti a 11 nap múlva esedékes újraválasztási esélyeit. Conrad Brean tanácsadó (Robert De Niro), a hatalom szürke eminenciása nem tűri, hogy az eset keresztülhúzza számításait. Így nagyobb botrányt kavar: kitalálja, hogy Amerika háborúban áll Albánia ellen, mert albán terroristák atombombát állítottak elő, amit Kanadába csempésztek, hogy majd az USA-ban robbantsák fel.

Egy filmstúdióban leforgatnak egy jelenetet kék háttér előtt, amiben egy „albán” kislány menekül (a hátteret kicserélik egy füstölgő, szétlőtt falusi házra), Hollywood egyik legjobb producerének (Dustin Hoffman) irányításával. A háborús képsorokat leadják az esti hírműsorok és ez csökkenti a szexbotrány hírértékét. Később azonban több problémát okoz a kitalált "háború", aminek létét a CIA is tagadja.

Az ötletgyárosok azonban felvillanyozódnak a problémáktól, több dalt és egy háborús hőst is kreálnak (egy börtönben fogva tartott elítélt játssza el a szerepét). Az elnök népszerűsége az egekbe szökik. A producer azonban ki akar lépni a nyilvánosság elé, hogy learassa a dicsőséget a színjátékért, ezért a titkosszolgálat Brean jóváhagyásával szívinfarktust színlelve eltünteti.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]