Amerikai animáció a némafilmkorszakban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Amerikai animáció a némafilm-korszakban szócikkből átirányítva)

Az amerikai animációs filmek története 1906-ra nyúlik vissza, mikor a Vitagraph forgalmazni kezdte a Humorous Phases of Funny Faces című rajzfilmet.[1] A korai animációs filmek még kezdetlegesek voltak, de fejlődésük az 1914-es Gertie the Dinosaurral, és az 1919-es Koko the Clownnal hamar megindult. Az első filmekre erősen hatott a képregény médiuma, s nem ritkán különleges, mágikus eseményeket dolgoztak fel. Később a filmhíradókkal együtt vetítették őket. A korai rajzfilmek, mint élőszereplős társaik olyan zenei kísérettel kerültek bemutatásra, amit a mozi saját orgonistája, vagy akár nagyzenekara játszott a film mellé.[2]

A némafilmkorszakban készült animációs filmek[szerkesztés]

Winsor McCay: Gertie on Tour (1921)
Otto Messmer: Felix a macska (1919)

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Animation in the United States during the silent era című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Jeff Lenburg 1991 The Encyclopedia of Animated Cartoons ISBN 0-8160-2252-6
  2. Janis Johnson. „Saving the silents”, Humanities magazine, National Endowment for the Humanities, 2005. február 1.. [2008. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 17.) 

Link[szerkesztés]