Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Amerikai Hadsereg szócikkből átirányítva)
Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege
Az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének emblémája
Az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének emblémája

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege témájú médiaállományokat.

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege (angolul: United States Army) az Amerikai Egyesült Államok haderejének fő szárazföldi komponense. Ez az amerikai fegyveres erők legnagyobb és legrégebbi haderőneme; egyike az USA hét egyenruhás szolgálatának. Gyökereit a függetlenségi háború idején, 1775. június 14-én alapított Amerikai Kontinentális Hadseregre vezeti vissza.[1] A hadsereg hivatalos megalapításának napja 1784. június 3. volt, miután a függetlenségi háború véget ért és a Kontinentális Hadsereget feloszlatták.[2][3]

A hadsereg főparancsnoka az alkotmány előírása szerint az elnök. A hadsereg fölötti civil ellenőrzést a védelmi miniszter gyakorolja. A katonai parancsnok a hadsereg vezérkari főnöke.

Lásd még[szerkesztés]

Az afroamerikaiak katonai története

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 14 June: The Birthday of the U.S. Army. United States Army Center of Military History. [2018. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 1.) an excerpt from Robert Wright, The Continental Army
  2. Library of Congress, Journals of the Continental Congress, Volume 27
  3. Army Birthdays”, Kiadó: United States Army Center of Military History. [2010. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 1.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Unitit States Airmy című skóciai angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.