Amebelodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amebelodon
Evolúciós időszak: Középső miocén - késő miocén
Az Amebelodon fricki alsó állkapcsa a Florida Museum of Natural History-ban
Az Amebelodon fricki alsó állkapcsa a Florida Museum of Natural History-ban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Elefántalakúak (Elephantiformes)
Csoport: Elephantimorpha
Csoport: Elephantida
Család: Amebelodontidae
Nem: Amebelodon
Barbour, 1927
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amebelodon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amebelodon témájú kategóriát.

Az Amebelodon az emlősök (Mammalia) osztályának ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belül a fosszilis Amebelodontidae családjába tartozó nem.

Leginkább jellemző tulajdonsága alsó agyarainak formája, melyeknek meghosszabbodott lapos alakja ásóra vagy lapátra emlékeztet. Az Amebelodonok 8-9 millió évvel ezelőtt, a késő miocén korszakban jelentek Észak-Amerika középső és déli régióiban, és 6 millió évvel ezelőtt már eltűntek a kontinensről. Korábban úgy vélték, hogy a Bering-szoros helyén levő földszoroson átkelt Ázsiába, ahol Kínában több helyen is találtak rá utaló maradványokat; azonban az ázsiai és a későbbi, 5 millió éves észak-afrikai fajok manapság már nem tartoznak ebbe a nembe; át lettek sorolva a Konobelodon nevűbe.[1][2][3]

Taxonómiája[szerkesztés]

Az ősormányosok nagy fajon belüli változatossága miatt a pontos besorolás sokszor bizonytalan, de a nemen belül a következő fajokat lehet biztonsággal meghatározni:

Az Amebelodon floridanus kisebb volt egy mai ázsiai elefántnál (Elephas maximus).[3][4]

Életmódja[szerkesztés]

A többi családbeli nemhez hasonlóan, az Amebelodonnak is két pár agyara volt, két felső (mint a mai elefántoknál) és két alsó, melyek az állkapocsból egyenesen előreálltak. Alsó agyarai hosszúak, keskenyek és laposak voltak és egymáshoz simulva ásó formát alkottak (hasonló ásófogú ormányos volt még a Platybelodon, melynek rokonsága az Amebelodonhoz nem tisztázott). A feltételezések szerint az állat valóban ásó módjára használta agyarait, kitúrva a sekély vízből a táplálékául szolgáló növényeket. A Platybelodonon végzett kopásvizsgálatok alapján az Amebelodon az agyarával a fák kérgét is lekapargatta. Étrendje ezek szerint nem volt specializált, a folyómedrekben, és partokon valamint a mocsarakban ette a lomblevelű cserjéket és bokrokat.[3][5] Bár egyes rekonstrukciókon (mint a mellékelt ábrán is) rövid ormánnyal ábrázolják, valójában hosszú, mozgékony ormánnyal rendelkezhetett.[3][5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lambert, W. D., 1990. Rediagnosis of the genus Amebelodon (Mammalia, Proboscidea, Gomphotheriidae) with a new subgenus and species, Amebelodon (Konobelodon) britti. Journal of Paleontology, 64 (6): 1032-1041.
  2. Lambert, W. D., 1996. The biogeography of the Gomphotheriidae of North America. In Tassy, P. and J. Shoshani (eds.), The Proboscidea: Trends in Evolution and Paleoecology. Oxford University Press: Oxford, UK.
  3. a b c d Lambert, W. D., and J. Shoshani, 1998. The Proboscidea. In Janis, C., K. M. Scott, and L. Jacobs (eds.), Evolution of Tertiary Mammals of North America, Volume 1. Cambridge University Press: Cambridge, UK.
  4. Konidaris, G. E., S. J. Roussiakis, G. E. Theodorou, and G. D. Koufos. 2014. The Eurasian occurrence of the shovel-tusker Konobelodon (Mammalia, Proboscidea) as illuminated by its presence in the late Miocene of Pikermi (Greece). Journal of Vertebrate Paleontology 34:1437–53.
  5. a b Lambert, W. D., 1992. The feeding habits of the shovel-tusked gomphotheres (Mammalia, Proboscidea, Gomphotheriidae): Evidence from tusk wear patterns. Paleobiology 18 (2): 132-147.
  6. Gina M. Semprebon: An examination of the dietary habits of Platybelodon grangeri from the Linxia Basin of China: Evidence from dental microwear of molar teeth and tusks

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Amebelodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]