Alwalkeria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alwalkeria
Evolúciós időszak: késő triász
Az Alwalkeria rekonstrukciója
Az Alwalkeria rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: ?Theropoda
Nem: Alwalkeria
Chatterjee & Creisler, 1994
Fajok
  • A. maleriensis (Chatterjee, 1987 [eredetileg Walkeria]) (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Alwalkeria témájú kategóriát.

Az Alwalkeria a bazális hüllőmedencéjű dinoszauruszok egyik neme, amely a késő triász korban élt Indiában. Kis méretű, két lábon járó mindenevő volt.

A típusfajt Sankar Chatterjee 1987-ben Walkeria maleriensisnek nevezte el, az ismert brit őslénykutató Alick Walker tiszteletére és a fosszíliák lelőhelyére, a Maleri-formációra utalva. Azonban kiderült, hogy a nem nevét már lefoglalták egy mohaállat számára. Ezt a nevet 1994-ben Chatterjee és Ben Creisler egy újra cserélték.

Felfedezés[szerkesztés]

Az Alwalkeria maradványait a Maleri-formációban fedezték fel az indiai Ándhra Prades-ben. Ez a formáció a késő triász korban jött létre. A Maleri-formációban azonosítatlan prosauropoda maradványokat is találtak, de az Alwalkeria az egyetlen elnevezett dinoszaurusznem. Az egyetlen ismert faj részleges csontváz, amely az alsó és a felső állcsont elülső részéből, a gerinc összes részéből származó 28, töredékes csigolyából, a combcsont nagy részéből és a bokacsontból (az astragalusból) áll. A hiányos koponya csak 4 centiméter hosszú.

Anatómia[szerkesztés]

Bár az Alwalkeria leletanyaga korlátozott, a fogak távolsága és alakja nagyon hasonlít az Eoraptoréra. Az Eoraptorhoz hasonlóan egy rés választja el a fogakat a premaxillától, és a maxilláris csontokat a felső állcsontban. A két állat koponyájának egyéb hasonlóságai morfológiai alapon kötik össze a két nemet.[1]

A felső állcsontjában a különböző helyen levő fogaknál alaki eltérés (heterodontia) figyelhető meg. Az Eoraptorhoz és a bazális sauropodomorphákhoz hasonlóan az elülső fogak vékonyak és egyenesek, míg az oldalsók a ragadozó theropodákéra jellemző módon hátrafelé hajlanak, de egyikük sem recézett. Ez az elrendezés nem utal egyértelműen sem növényevő, sem húsevő állatra, ami azt jelzi, hogy ez a dinoszaurusz változatos étrendű mindenevő volt, rovarokat, kis gerinceseket és növényeket egyaránt fogyasztott.

Az Alwalkeriát több jellemzője is egyedivé teszi a bazális dinoszauruszok között. A recézetlen fogai és porcos állkapocs összekapcsolódásai (symphysisei) mellett aránylag szélesebb a legtöbb ismert dinoszaurusznál. Emellett a sípcsontja és a bokája közötti ízület is nagyon széles volt.

Osztályozás[szerkesztés]

Az Alwalkerián nem végeztek kladisztikai elemzést, de az Eoraptorral való hasonlóságok alapján hasonló helyet töltenek be a dinoszauruszok családfáján. Az Eoraptor helyzete azonban vitatott. Egy újabb keletű elemzés szerint a Hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjén belül található, de a theropoda-sauropodomorpha szétválás szemszögéből bazálisnak számít.[1] Paul Sereno ehelyett arra a megállapításra jutott, hogy az Eoraptor egy bazális theropoda.[2] Mások szerint az Eoraptor teljesen a Dinosauria csoporton kívül helyezkedik el.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Langer, M.C..szerk.: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmolska, H. (Eds.): Basal Saurischia, The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 25–46. o. (2004) 
  2. Sereno, P.C. (1999). „The evolution of dinosaurs”. Science 284, 2137-2147. o.  
  3. Fraser, N.C., Padian, K., Walkden, G.M., & Davis, A.L.M. (2002). „Basal dinosauriform remains from Britain and the diagnosis of the Dinosauria”. Palaeontology 45 (1), 79-95. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alwalkeria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Chatterjee, S.szerk.: McKenzie, G.D.: A new theropod dinosaur from India with remarks on the Gondwana-Laurasia connection in the Late Cretaceous - Gondwana Six: Stratigraphy, Sedimentology, and Paleontology. Geophysical Monograph 41. Washington, D.C.: American Geophysical Union, 183–189. o. (1987) 
  • Chatterjee, S., Creisler, B.S. (1994). „Alwalkeria (Theropoda) and Murturneria (Plesiosauria), new names for preoccupied Walkeria Chatterjee, 1987, and Turneria Chatterjee and Small, 1989”. Journal of Vertebrate Paleontology 14 (1), 142. o.  
  • Remes, K., Rauhut, O. W. M..szerk.: Kellner, A. W . A., Henriques, D .D. R. and Rodrigues, T.: The oldest Indian dinosaur Alwalkeria maleriensis Chatterjee revised: a chimera including remains of a basal saurischian, II Congresso Latino-Americano de Paleontologie de Vertebrados. Boletim de Resumos. Rio de Janeiro: Museu Nacional, 218. o. (2005) 
  • Norman, D.B..szerk.: Weishampel, D.B., Dodson, P. & Osmolska, H.: Problematic Theropods: Coelurosaurs, The Dinosauria, 1st Edition, Berkeley: University of California Press, 280–305. o. (1990) 

További információk[szerkesztés]