Alstom Coradia Nordic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alstom Coradia Nordic
Ny pendeltag stockholm.jpg
Alstom Coradia Nordic
Pályaszám
X60: X6001 - X6071
Általános adatok
Gyártó Alstom
Darabszám X60: 71
X61: 78 (bestellt)
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés X60: Bo'(Bo)(Bo)(Bo)(2)(Bo)Bo'
Nyomtávolság 1435 mm
Engedélyezett legnagyobb sebesség 160 km/h
Kapcsolókészülékek közötti hossz X60: 107,1 m
X61: 74,3 m
Magasság 4280 mm
Szélesség 3258 mm
Villamos vontatás
Áramnem 15 kV, 16,7 Hz
Áramellátás felsővezeték

Az Alstom Coradia Nordic az Alstom Coradia Lirex villamos motorvonat Svédország számára készített változata. Ez egy alacsony padlós jármű, melyet a németországi Salzglitterben gyártanak, és az igényeknek megfelelően, ez a típuson belül a leghosszabb jármű.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Stockholm Transport az Alstom által gyártott Coradia Lirex villamos motorvonatokkal kezdte meg felújítani elővárosi járműállományát. Az 55 db vonat értéke 400 millió euró volt, és a hatkocsis vonatból várhatóan további 50 db rendelésére kerül sor. A szerződést 2002-ben írták alá. Az ST alapvető igénye volt, hogy a kerekes szék használóinak elérhető legyen a vonat, a svéd törvényekkel összhangban. Ennek biztosításához az Alstom elhatározta, hogy az erőátviteli és a szabályzó berendezések többségét a tetőre szereli. Ennek következtében a teljes vonat hosszában a felszállási magasság, és a padlómagasság a vonat 90%-ban 760 mm, vagyis a peronokéval azonos magasságú.

A Coradia Lirex vonatokban a kocsik közötti átjárók szélesek. Ez tovább növeli az utascsere sebességét, és lehetővé teszi a gyors átjárást a következő kocsiba. A vonat 107 m hosszú, és a teljes hosszban lehetséges egyik kocsiból átlátni a másikba. A vonatok maximálisan 900 utast tudnak elszállítani. A vonat mindegyik oldalán 12 db ajtó van a gyors utascsere érdekében, és ez, valamint az intenzív gyorsulása lehetővé teszi a menetrend betartását. Álló helyzetből 30 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h sebességre. A vonat a kísérleti Lirexen alapul, melyet az Alstom a DB-vel közösen fejlesztett ki. Bár az északi országok rakszelvény szabványának megfelelően gyártják a vonatokat, azok mind szerkezeti, mind üzemeltetési szempontból megfelelnek az UIC 505 rakszelvény előírásának. Ha az Alstomtól más európai ország is rendelne ilyen vonatokat, mindössze a hajlított kocsiszekrény profilt kellene egyenes oldalúra cserélnie. Az északi államok vonatüzemeltetői számára nagy problémát jelenthet a hó, a tetőre szerelt berendezéseknél azonban csökken a hó bejutásának lehetősége, vagyis kedvező megoldás. A ST számára a Coradia vonatok megbízhatósága kulcs fontosságú, hiszen e vonatokkal cseréli le a 70-es és 80-as években gyártott elővárosi villamos motorvonatait. A megbízhatóság biztosítása érdekében igen szigorú próbákat végeznek a vonatokkal a DB vonalain. A próbák 2004-ben kezdődtek. A Coradia Lirexet téli körülmények között Svájcban és Svédországban további próbáknak vetették alá. Az első vonatok megépültek, és kiterjedt próbák indultak meg a vonatokkal 2005 július folyamán.

Műszaki felépítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vonat három egymástól független vontatási egységgel rendelkezik, és négy hajtott tengelyhez tartozik egy transzformátor. Ez azt jelenti, ha egy egység meghibásodik, a megmaradó két vontatási egységnek elég teljesítménye van a menetrend tartásához. Másik követelmény az ST részéről, hogy mind a vonaton belül, mind kívül a zajszint alacsony legyen. A vonat különlegesen csendes, az Alstom szerint 150 km/h sebességnél a zajszint belül kevesebb, mint 70 dBA, és kívül kevesebb, mint 85 dBA. A Coradia Lirex vonatokkal nem csak egy új motorvonat mutatkozik be, hanem új karbantartó berendezések is, melyek lehetővé teszik a tetőre szerelt berendezések javítását, fenntartását. Az ST reméli, elővárosi forgalma sokkal színvonalasabb és attraktívabb lesz az új vonatokkal. A vonat konfigurációja nagyon rugalmas, úgy tervezték, hogy lehet dízel, villamos, vagy hibrid energiaforrású és háromtól hat részes összeállítású. A Stockholmnak szállított elővárosi vonatokat megváltoztatott belső berendezéssel, büfé kocsit is beleértve, lehet regionális expressz vonatnak kialakítani. Különböző teljesítmény igénynek is meg tudnak felelni. Mivel nincs különbség a hajtott és futó forgóvázak beépíthetősége között, tovább lehet növelni a teljesítményt. Lehetséges három részes dízel-villamos motorvonatot 1300 kW teljesítménnyel, és hat részes villamos kivitelűt 4500 kW teljesítménnyel gyártani. Öt Coradia Lirex vonatot lehet szinkronban járatni. A dízel-villamos kivitelű vonatot előfogatolni lehet villamos motorvonattal. Környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vett az Alstom, a vonat tömegének 95%-a újra feldolgozható.

Járműállomány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közlekedési vállalat üzemeltetője típusszámot ellátás comments

Típus Közlekedési vállalat Üzemeltető Darabszám Év Megjegyzés
X60 SL 71 2005-2008
X61 Skånetrafiken Arriva 49 2009-2011
X61 Östgötatrafiken 5 2010
X61 Jönköpings Länstrafik 2 2010
X61 Norrtåg 11 2010-2012 Bistroabteil
X61 Västtrafik 11 2010-2012

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]