Almásy Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Almásy Géza
Született1849. május 19.
Eger, magyar
Elhunyt1909. március 21. (59 évesen)
Budapest, magyar
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaRósa Malvina
GyermekeiMalvina
SzüleiAlmásy László, Dőry Paula
Foglalkozásapolitikus, főispán
Tisztsége
IskoláiPozsonyi Királyi Jogakadémia (–1870)
SablonWikidataSegítség

Tarnazsadányi és törökszentmiklósi Almásy Géza (Eger, 1849. május 19.[1]Budapest, 1909. március 21.) politikus, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja.

Élete[szerkesztés]

1849-ben született a nagy múltú Almásy családba Almásy László és Dőry Paula negyedik gyermekeként. Középiskoláit Egerben, jogi tanulmányait Pozsonyban végezte.[1]

Tanulmányai befejeztével az Országgyűlés képviselőházának háznagyi titkáraként működött. 1870. június 20-ától másfél éven keresztül Heves vármegye Tarnai járásának esküdtje volt. 1877-ben választották meg a Tarnai közép járás szolgabírájává, mely tisztét egészen 1883-ig betöltötte, amikor is áthelyezték az Egri járásba, Kápolna főszolgabírójának.

A kápolnai kerület 1887-ben országgyűlési képviselővé választotta, és ekkor lemondott a szolgabíróságról. A Szabadelvű Párt politikusaként háznagyi tisztséget látott el, és tagja volt több bíráló és közigazgatási bizottságnak is. Alapító tagja volt a Nemzeti Társaskörnek.[1] 1892-ben iktatták be Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispáni hivatalába, ahol a Szatmár vármegye főispáni székébe távozó Újfalussy Sándor helyébe lépett.

Heves ellenfele volt gróf Apponyi Albertnek, aki ellen Jászberényben ellenjelöltet állított Erdély Sándor, a későbbi igazságügyminiszter személyében.[2] Főispánsága alatt nehéz idők jártak a vármegyében. 1893 tavaszán Jászladányban tűz ütött ki, ahol 300-nál is több épület égett le, majd mintegy három hónap múltán Szolnokon és a környékbeli falvakban kolerajárvány tört ki. Hajdu Sándort, Almásy alispánjának idegeit a kolera elleni küzdelem felőrölte, felfüggesztették, majd nyugdíjba vonulva hamarosan el is hunyt. Ugyancsak Almásy hivatala idején mentek végbe az egyházpolitikai reformok is. Szintén ekkor ünnepelte Magyarország ezeréves fennállását, a vármegyében tartott megemlékezésen a főispán mondhatta el az ünnepi beszédet.

1898 őszén Almásy visszavonult a közhivataloktól, helyére pedig a kormány Lippich Gusztávot jelölte ki. A Szabadelvű Párt feloszlása után teljesen visszavonult a politikai élettől, és csak mezőgazdasággal foglalkozott.[1]

Hosszabb ideig érelmeszesedésben szenvedett, amely 1909. március 21-én a halálát okozta. Március 23-án a Kerepesi úti temetőben temették el.[2]

Családja[szerkesztés]

1890-ben vette feleségül kunhalmi Rósa Malvinát, aki egyetlen leánnyal, Malvinával (később Benkó Lajosné) ajándékozta meg. Egyetlen leányukat a családban csak Mincsiként ismerték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d (1909. március 23.) „Almásy Géza meghalt”. Az Ujság 7 (69), 12. o.  
  2. a b (1909. március 23.) „Almássy Géza halála”. Pesti Napló 60 (69), 8. o.  

Források[szerkesztés]


Elődje:
Újfalussy Sándor
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja
1892. október 29.1898. ősz
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye címere
Utódja:
Lippich Gusztáv