Gilberto de Almeida Rêgo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Almeida Rego szócikkből átirányítva)
Almeida Rego
Személyes adatok
Teljes név Gilberto de Almeida Rego
Születési dátum 1881. február 21.
Születési hely IraráBrazília
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
? I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
? FIFA-tag játékvezető

Almeida Rego (Irará, 1881. február 21. - 1961. október 21.) brazil nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Gilberto de Almeida Rego.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Brazil Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Uruguayban rendezték az I., az 1930-as labdarúgó-világbajnokság-ot, ahol vezette az ArgentínaFranciaország (1:0) csoportmérkőzést. A körülmény hatására, idegességében 6 perccel előbb fújta le a mérkőzést, miután az argentin csapat megszerezte a vezető gólt. A pályát elöntötték a boldog szurkolók, a franciák hevesen tiltakoztak, győzködték a bíró tévedéséről, a játék folytatásra. A partjelzők sportszerűsége döntött. Az argentinokat csak nagy nehezen lehetett a játék folytatására rábírni. Tévedését elismerve, további mérkőzések vezetésére kérték fel a helyi szervezők, közreműködött az UruguayRománia (4:0) csoportmérkőzésen, végezetül az egyik elődöntőt, az UruguayJugoszlávia (6:1) mérkőzéssel búcsúzott a tornától. Az utóbbi találkozón is volt egy tévedése: a második hazai gól előtt egy uruguayi fotós (!) az alapvonalon túlról passzolta vissza a labdát amiből gól esett - természetes, hogy a partbírója ugyanannyira tévedett, mint a vezetőbíró. A FIFA elvárásának megfelelően, ha nem vezetett, akkor valamelyik működő társának segített partbíróként. Kettő csoportmérkőzésen lehetett a működő játékvezető segítő partbírója. Vezetett mérkőzéseinek száma: 3 + 2 (partjelzés).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]