Alkonyat – Újhold (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Alkonyat - Újhold (film) szócikkből átirányítva)
Alkonyat - Újhold
(The Twilight Saga: New Moon)
2009-es amerikai film

RendezőChris Weitz
ProducerMark Morgan, Wyck Godfrey
Vezető producer
  • Guy Oseary
  • Mark Morgan
AlapműÚjhold
Műfaj
ForgatókönyvíróStephenie Meyer
FőszerepbenKristen Stewart
Robert Pattinson
Taylor Lautner
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrJavier Aguirresarobe
VágóPeter Lambert
Gyártás
GyártóSummit Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő130 perc
Költségvetés$ 50 000 000
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutatómagyar 2009. november 19.
Korhatár12 II. kategória (F/9703/J)
Bevétel$ 706 113 793
Kronológia
ElőzőAlkonyat
KövetkezőAlkonyat – Napfogyatkozás
Kapcsolódó műsorAlkonyat-filmsorozat
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Alkonyat – Újhold (eredeti cím: The Twilight Saga: New Moon) 2009-es amerikai film romantikus-fantasyfilm. Az Alkonyat-saga filmsorozat második filmje, a 2008-as Alkonyat folytatása. Rendezője Chris Weitz, főszereplői Kristen Stewart, Robert Pattinson és Taylor Lautner.

Cselekmény[szerkesztés]

Bella Swan 18. születésnapján a vámpír Cullenéknél rendezett születésnapi ünnepségen a lány véletlenül megvágja magát az egyik ajándék csomagolásával, és a kibuggyanó vér látványa megőrjíti a még friss vegetáriánus Jaspert, aki rátámad a lányra. Edward Cullen, Bella szerelme, ellöki a lányt Jasper útjából, de Bella olyan szerencsétlenül esik, hogy az összetörő üvegdarabok megvágják a karját. Sebét a családfő, Carlisle ölti össze, miközben elmeséli Bellának, hogy Edward azért nem akarja átváltoztatni a lányt vámpírrá, mert úgy hiszi, a vámpírok kárhozottak, és nem akarja kockáztatni a lány lelki üdvösségét. A baleset után a magába roskadt Edward hazaviszi a lányt, másnap azonban nem jelenik meg az iskolában.

Később sétára hívja a lányt az erdőbe, ahol közli vele, hogy a család elhagyja Forksot, mert Carlisle-nak már 10 évvel idősebbnek kellene kinéznie. Mikor Bella közli, velük megy, Edward elutasítja a lányt és azt mondja neki, hogy nincs rá szüksége, és soha többé nem fogja őt látni, majd otthagyja a döbbent Bellát az erdőben. A lány hisztérikus keresésbe kezd, s közben besötétedik, Bella pedig magán kívül a földre kuporodik. Charlie a várost is mozgósítja a lány keresésére, s végül az egyik kvilájúta indián, Sam Uley bukkan rá és viszi haza.

Edward Cullen, Bella Swan (balra) valamint Alice Cullen (jobb szélen) a Volturi társaságában Volterrában

Bella hónapokig depresszióval küzd, ki sem mozdul a házból, rémálmok gyötrik és leveleket ír Alice Cullen nem létező e-mail-címére. Végső elkeseredésében Charlie megkéri, költözzön az anyjához, Bella azonban nem hajlandó. Hogy meggyőzze Charlie-t arról, hogy jobban van, mozizni hívja Jessicát, a mozi után hazafelé tartva azonban belebotlanak egy motoros bandába. Bella emlékszik rá, hogyan védte meg Edward korábban Port Angelesben egy hasonló szituációban, ezért elindul a veszélyesnek tűnő férfiak felé. Útközben Edward „szelleme” jelenik meg neki, figyelmeztetve, hogy forduljon vissza. Bella azonban felül az egyik motoros mögé, és elhajtanak. A száguldás közben Bella többször is látja Edwardot, s rádöbben, ha veszélyes helyzetbe kerül, láthatja a fiú szellemét, ezért keresni kezdi a veszélyt. Motorroncsokat vásárol a szeméttelepen és elviszi Jacob Blackhez, s megkéri a fiút, segítsen rendbe hozni őket. Jacob hajlandó segíteni, s a motorépítés közben barátságuk elmélyül. Jacob többet is érez a lány iránt, Bella azonban értésére adja egy közös mozizás után, hogy részéről ez csak barátság. Jacob megígéri a lánynak, hogy ő sosem fogja úgy megbántani, mint Edward.

Nem sokkal később Jacob eltűnik, az apja szerint lázas betegségben szenved, s nem tud Bellával beszélni sem. Bella egy idő után nem bírja tovább, és elmegy Blackékhez. Az esőben megpillantja a félmeztelen Jacobot. A fiú levágatta hosszú haját és tetoválást készíttetett. Bella kérdőre vonja, mire Jacob figyelmezteti a lányt, hogy menjen el, mert baja eshet. Mindeközben a bosszúra éhes Victoria, akinek párját Cullenék ölték meg korábban, fel-felbukkan Forks környékén, ám a farkasok mindannyiszor elüldözik. Bella nem sokkal később felfedezi, hogy Jacob farkassá képes változni.

Végső elkeseredésében Bella, hogy még egyszer láthassa Edwardot, a parti sziklákról készül aláugrani, miközben Charlie és az emberei a farkasok nyomát kutatják az erdőben, és Victoria is felbukkan újra, s szívrohamot idéz elő a Charlie-val az erdőt átfésülő Harry Clearwaternél, aki meghal. Bella leugrik, és sikeresen megússza a kalandot, amikor a vízben felbukkan Victoria. A pániktól megzavarodott Bella a szikláknak ütközik és elmerül. Jacob húzza ki a partra, Victoria pedig egyelőre feladja a vadászatot. Mikor Jacob hazaviszi Bellát, a lány megpillantja Carlisle kocsiját a közelben, és azt hiszi, Cullenék hazatértek. Jacob könyörög neki, hogy ne menjen be a házba, hátha csapda, ám a lány nem hallgat rá. A házban Alice-szel találkozik, aki látomásában látta, hogy Bella leugrik a sziklákról, de nem látta, hogy kihúzták, ezért tért vissza. Miközben Jacob Bellát faggatja Cullenék visszatérésének eshetőségeiről, és megpróbálja megcsókolni a lányt, megcsörren a telefon. Jacob veszi fel, majd közli a telefonálóval, hogy Charlie temetést rendez. Alice elmondja Bellának, hogy a telefonáló Edward volt, akivel Rosalie közölte, miért utazott Alice Forksba. A Bellát halottnak gondoló Edward teljesen összeroppan a hír súlya alatt, és Olaszországba utazik a Volturihoz, megkérni őket, hogy öljék meg.

Alice és Bella sebtében Olaszországba repülnek, hogy megállítsák Edwardot. A Volturi visszautasítja Edward kérését, ezért a fiú úgy dönt, kikényszeríti a vámpírrendőrökből a gyilkosságot, azzal, hogy felfedi magát az emberek előtt. Bella és Alice épp időben érkeznek ahhoz, hogy a lánynak sikerüljön ellöknie a félmeztelen Edwardot a nap elől, mielőtt a Volterrában ünneplő tömeg észrevehetné, hogy csillog a bőre a napfényben. Edward bevallja a lánynak, hogy nem azért akart öngyilkos lenni, mert bűntudata volt Bella feltételezett öngyilkossága miatt, hanem mert nem tudott azzal a gondolattal létezni, hogy szerelme már nem él. A Volturi magához szólítja a párt és a megérkező Alice-t. Aro, a Volturi vezetője megpróbál olvasni Bella gondolataiban, de ugyanúgy nem sikerül neki, ahogy Edwardnak sem. Jane, a Volturi testőrség tagja is megpróbálja használni az erejét Bellán: fizikai fájdalmat akar okozni neki az elméjével, de ő sem jár sikerrel. Bár Arot lenyűgözi Bella képessége, úgy dönt, a lánynak pusztulnia kell, mert veszélyt jelent a vámpírok titkára. Edward harcba száll Felix-szel, akit Aro utasít Bella megölésére. Felix legyőzi Edwardot, és Aro felkészül rá, hogy letépje a fiú fejét, de Bella kétségbeesett könyörgése megállítja: lenyűgözi a gondolat, hogy egy ember hajlandó lenne meghalni is egy vámpírért. Úgy dönt, maga változtatja át Bellát, azonnal, Alice azonban közli vele, hogy már látta Bellát vámpírként, és ő maga fogja később átváltoztatni. A kissé csalódott Aro elengedi a fiatalokat, Caius, a Volturi másik tagja pedig közli, hogy siessenek Bella átváltoztatásával, mert a Volturi nem ad második esélyt.

Bella, Edward és Alice hazatérnek Forksba, Edward elmondja Bellának, hogy azért hagyta el, mert azt akarta, hogy esélye legyen a lánynak a normális életre. Bella ragaszkodik a vámpírrá váláshoz, amit Edward továbbra is ellenez, ezért Bella szavazásra bocsátja a dolgot: Rosalie és Edward kivételével mindenki mellé áll. Az átváltoztatás időpontját érettségi utánra tűzik ki. Jacob még utoljára figyelmezteti Edwardot, hogy ha megszegik a kvilájúta farkasokkal kötött egyezményt (amennyiben megharapnak egy embert), akkor kénytelenek lesznek támadni. Bella értésére adja a fiúnak, hogy Edwardot szereti. Bella megkéri Edwardot, hogy ő változtassa át vámpírrá. Edward azt a feltételt szabja, hogy a lánynak előbb feleségül kell mennie hozzá.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Bella Swan Kristen Stewart Csuha Borbála
Edward Cullen Robert Pattinson Szvetlov Balázs
Jacob Black Taylor Lautner Gacsal Ádám
Charlie Swan Billy Burke Huszár Zsolt
Alice Cullen Ashley Greene Bogdányi Titanilla
Dr. Carlisle Cullen Peter Facinelli Anger Zsolt
Esme Cullen Elizabeth Reaser Peller Anna
Emmet Cullen Kellan Lutz Nagypál Gábor
Rosalie Hale Nikki Reed Bánfalvi Eszter
Jasper Hale Jackson Rathbone Simonyi Balázs
Victoria Rachelle Lefevre Nem szólal meg
Laurent Edi Gathegi Simon Kornél
Aro Volturi Michael Sheen Alföldi Róbert
Caius Volturi Jamie Campbell Bower
Marcus Volturi Christopher Heyerdahl
Demetri Charlie Bewley Dévai Balázs
Jane Dakota Fanning Földes Eszter
Alec Cameron Bright
Sam Uley Chaske Spencer Welker Gábor
Quil Ateara Tyson Houseman Szabó Máté
Embry Call Kiowa Gordon Berkes Bence
Paul Alex Meraz Géczi Zoltán
Jared Bronsn Pelletier Szabó Kimmel Tamás
Mike Newton Michael Welch Molnár Levente
Jessica Stanley Anna Kendrick Csifó Dorina
Angela Weber Christian Serratos Györfi Anna
Eric Yorkie Justin Chon Hamvas Dániel
Billy Black Gil Birmingham Borbiczki Ferenc
Harry Clearwater Graham Greene Cs. Németh Lajos
Emily Tinsel Korey

Díjak és jelölések[szerkesztés]

World Soundtrack Awards (2010)
MTV Movie Awards (2010)
Empire Awards, Egyesült Királyság (2010)
National Movie Awards (2010)
People’s Choice Awards (2010)
Szaturnusz-díj (2010)
  • jelölés: legjobb horrorfilm
  • jelölés: legjobb fiatal színész – Taylor Lautner
Teen Choice Awards (2010)
Kids' Choice Awards, Egyesült Államok (2010)
Kids' Choice Awards, Ausztrália (2010)
Young Artist Award – Fiatal Művészek Díja (2010)
ShoWest Fandango Fan Choice Awards (2010)
  • díj: 2009 Legjobb filmje
Arany Málna díj (2010)

Források[szerkesztés]

  • P. M. Bush [Bokor Pál]: Steph. Stephenie Meyer csodálatos ifjúsága és a Twilight saga, Atlantic Press, Bp., 2009
  • Mark Cotta Vaz: New moon. Újhold. Kulisszatitkok. Illusztrált nagykalauz a filmhez; ford. Marczali Ferenc; Könyvmolyképző, Szeged, 2009
  • Catherine Hardwicke: Twilight. A rendező notesze. Így készült az Alkonyat című film Stephenie Meyer regényéből; ford. Salamon Rhea; Könyvmolyképző, Szeged, 2009

További információk[szerkesztés]