Alice Miller

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alice Miller
Született
1923. január 12.
Lviv
Elhunyt
2010. április 14. (87 évesen)
Saint-Rémy-de-Provence
Foglalkozása pszichológus

Alice Miller (Piotrków Trybunalski, Lengyelország, 1923. január 12.Saint-Rémy de Provence, Franciaország, 2010. április 14.)[1] lengyel zsidó származású pszichológus, aki a második világháború után Svájcban élt.

Élete, munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdetben Alice Miller Freud nyomdokain működő pszichoanalitikus volt. A gyerekkori traumák hatását vizsgálta a felnőtt életre. Zürichben a 1970-es években az ottani pszichológus társadalom egyik fontos figurája volt. Ebben a csoportban fejlődött ki az ún. Etno-pszichoanalízis. Ebben az időben fejlesztette ki Miller is a saját elméletét, amelyet az 1979-ben megjelent a Das Drama des begabten Kindes című könyv jelez. A könyvet 30 nyelvre, köztük magyarra is lefordították.[2] A könyv szülők egész generációjának a nézeteit változtatta meg. Miller ebben a könyvben fedi fel azt a nézetét, hogy a „tehetséges”, érzékeny gyerek, mint ő maga is volt, hajlamos arra, hogy azokat az érzelmeit elnyomja, amelyek ellentmondanának önimádó szüleik a gyerekről elvárt képének. A következmények depressziók, vagy éppen annak teljes elutasítása, saját nagyságuk narcisztikus érzelmei, amelyektől azután majd a következő generáció fog szenvedni.

Miller, aki később szakított a pszichoanalízissel, szembehelyezkedett a tradicionális felfogással a gyerekekkel kapcsolatban, amely elvárja tőlük, mint az a tízparancsolatban is szerepel, hogy tiszteljék szüleiket. Ezzel szemben, mondja Miller, a felnőtteknek kellene tisztelettel fordulni a gyerekek felé. A felnőtteknek fel kellene adnia a gyerekek manipulálását és megtévesztését. A felnőtteknek bele kellene tudni élni magukat a gyerek világába, annak élményeibe, félelmeibe, és annak érzéseibe, hogy magát hatalomtól megfosztottnak éli meg. Nem szabad, mint azt a pszichoanaílzis tette a gyerekkori emlékeket, mint fantáziákat letudnunk. Miller például Adolf Hitler gyerekkorának elemzése alapján is bemutatta, hogy micsoda romboló energiák keletkeznek a gyerekkorban megélt erőszak következményeképp.

Miller saját gyerekkorához a festészeten keresztül talált utat.

Kötetei magyar nyelven (válogatás)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Am Anfang war Erziehung (magyar) Kezdetben volt a nevelés / Alice Miller ; ... ford. Fischer Eszter. Budapest : Pont, cop. 2002. 230 p. ISBN 963-9312-48-7
  • Milyen pedagógia? / Szávai Ilona, Alice Miller et al. Budapest : Pont Kiadó, 2002. 112 p. : ill. (Ser. Fordulópont, 1585-2474 ; 17.)
  • Kié a gyermek? / Szávai Ilona, Alice Miller et al. Budapest : Pont Kiadó, 2002. 112 p. (Ser. Fordulópont, 1585-2474 ; 15.)

Kötetei angol nyelven (válogatás)[3][szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek és források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Martin Miller: Das wahre „Drama des begabten Kindes“. Die Tragödie Alice Millers. Freiburg im Breisgau 2013, ISBN 978-3-451-61168-1. p. 21, 26, 29
  2. Das Drama des begabten Kindes und die Suche nach dem wahren Selbst (magyar) A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása / Alice Miller ; [ford. Pető Katalin]. Budapest : Osiris, 2002. 101 p. ISBN 963-389-230-9
  3. Angol nyelvű wikipediából átvéve

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]