Alfred Stieglitz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfred Stieglitz
Portrait of Alfred Stieglitz 1935 Apr 17.jpg
Született
1864. január 1.
New York
Elhunyt
1946. július 13. (82 évesen)
New York
Foglalkozása fényképész
Iskolái City College of New York
Berlini Műszaki Egyetem

Alfred Stieglitz az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Stieglitz témájú médiaállományokat.
Alfred Stieglitz (1902)

Alfred Stieglitz (Hoboken, New Jersey, USA, 1864. január 1.New York, 1946. július 13.) amerikai fotóművész.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A két New York-i fotós szervezet, a Society of Amateur Photographers és a New York Camera Club összevonásával megalapította a The Camera Clubot, amelynek célkitűzése a fotóművészet elismertetése volt. Stieglitz a klub alelnöki tisztsége mellett a szervezet által kiadott Camera Notes folyóirat főszerkesztői feladatait is ellátta. 1902-ben megalapította a Photo Secession nevű mozgalmat. Még ebben az évben, a klub vezetőivel való konfliktusa miatt otthagyta a szervezetet, és saját lapot alapított. A Camera Work, amelynek első száma 1903-ban jelent meg, az egyik legjelentősebb fotóművészeti folyóirat volt. New Yorkban, az Ötödik sugárút 291-es szám alatt nyitotta meg „291” (eredeti nevén Little Galleries) néven művészeti galériáját, amely az avantgárd művészetek otthona volt. A galériában 1908-ban Matisse, majd 1911-ben Picasso műveiből szervezett kiállítást.

1907-ben a II. Vilmos nevű óceánjárón elkészítette leghíresebb felvételét, A fedélközt. Stieglitz fényképészetében mindig kiemelt szerepet játszott a személyes, nem nyilvános jelképek pillanatok alatt zajló vizuális felismerése. Második feleségéről, Georgia O’Keeffe-ről készített számos fényképről leolvasható, hogy Picassóhoz hasonlóan ő is a mindennapi életet tartotta a művészet kiindulópontjának.[1] 1915-ben 291 címmel rövid életű folyóiratot indított.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Stieglitz témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve - A fényképezés kultúrtörténete. 199. oldal (Typotex Kiadó, 2010, ISBN 978 963 279 427 3)