Alfred Stieglitz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfred Stieglitz (1902)

Alfred Stieglitz (Hoboken, New Jersey, USA, 1864. január 1.New York, 1946. július 13.) amerikai fotóművész.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A két New York-i fotós szervezet, a Society of Amateur Photographers és a New York Camera Club összevonásával megalapította a The Camera Clubot, amelynek célkitűzése a fotóművészet elismertetése volt. Stieglitz a klub alelnöki tisztsége mellett a szervezet által kiadott Camera Notes folyóirat főszerkesztői feladatait is ellátta. 1902-ben megalapította a Photo Secession nevű mozgalmat. Még ebben az évben, a klub vezetőivel való konfliktusa miatt otthagyta a szervezetet, és saját lapot alapított. A Camera Work, amelynek első száma 1903-ban jelent meg, az egyik legjelentősebb fotóművészeti folyóirat volt. New Yorkban, az Ötödik sugárút 291-es szám alatt nyitotta meg „291” (eredeti nevén Little Galleries) néven művészeti galériáját, amely az avantgárd művészetek otthona volt. A galériában 1908-ban Matisse, majd 1911-ben Picasso műveiből szervezett kiállítást.

1907-ben a II. Vilmos nevű óceánjárón elkészítette leghíresebb felvételét, A fedélközt. Stieglitz fényképészetében mindig kiemelt szerepet játszott a személyes, nem nyilvános jelképek pillanatok alatt zajló vizuális felismerése. Második feleségéről, Georgia O’Keeffe-ről készített számos fényképről leolvasható, hogy Picassóhoz hasonlóan ő is a mindennapi életet tartotta a művészet kiindulópontjának.[1] 1915-ben 291 címmel rövid életű folyóiratot indított.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Stieglitz témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve - A fényképezés kultúrtörténete. 199. oldal (Typotex Kiadó, 2010, ISBN 978 963 279 427 3)