Alfa (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfa
OrszágMagyarország
Alapítva1979. február
TulajdonosNemzetközi Újságíró Szervezet
Nyelvmagyar

Az Alfa magazin a Nemzetközi Újságíró Szervezet gyermekmagazinjaként jelent meg az Interpress Magazin (IPM) mellékleteként. 1979. februárjától 1990-ig működött.

Története[szerkesztés]

Az IPM szerkesztősége hosszú időn át tervezett egy „mini IPM” jellegű újságot, melyet gyermekek számára szándékoztak készíteni. Amikor a Nemzetközi Újságíró Szervezet úgy döntött, hogy 1979-ben több nyelven megjelenő gyermekmagazint ad ki, a magyar szerkesztőség elsőként publikálta az Alfa magazint Magyarországon.[1] 1978 decemberében jelent meg egy mintaszám, majd 1979 februárjától minden második hónapban jelent meg a lap, amely az Athenaeum Nyomdában, rotációs mélynyomással készült.[1] 1990-ben formátumot váltott, nagy alakban folytatódott 2 szám erejéig, végül 1990-ben jelent meg az utolsó száma.

Legendás képregények jelentek meg lapjain: Asterix, Willám Will (Lucky Luke), Leonardo és egyéb történelmi képregények (az amerikai polgárháborúról, a második világháborúról).

Szerkesztőség[szerkesztés]

  • Főszerkesztő: Ivanics István, Dávid Csaba (1989. október: felelős szerkesztő, december: főszerkesztő)
  • Szerkesztő: Hosszú Ferenc, Tótfalusi István; Szuhay Havas Ervin, Dávid Csaba, Süle Gábor

Források[szerkesztés]

  1. a b (1978. december) „Alfa” (magyar nyelven). Alfa Magazin (1. szám), 2 oldal. o, Kiadó: Interpress Kiadó. ISSN 0138-9351.