Alexa Meade

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexa Meade
Önarckép (2010)
Önarckép (2010)
Élete
Született1986. szeptember 3.
Washington,  USA
Nemzetiségamerikai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)installáció, fénykép
Alexa Meade weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexa Meade témájú médiaállományokat.

Alexa Meade (Washington, 1986. szeptember 3. –) amerikai művész.[1]

Installációiról ismert, melyekben hús-vér embereket alakít át egy általa kifejlesztett technikával kétdimenziós portrékká.[2] Jelenleg az Irvine Contemporary által képviselt művész.[3]

Munkaelve[szerkesztés]

2009 diplomázott a Vassar College (New York) politikai tudományok szakán. Részt vett Obama kampányában.[4] Ekkor fogalmazódott meg benne művészi munkájának alapelve: „látni valamit nem jelenti feltétlenül el is hinni.” Installációit nézve az ember egy kétdimenziós képet vél látni, mindez azonban csak egy illúzió, valójában egy háromdimenziós jelenetet látunk. Alexa Meade sosem járt művészeti iskolába, és nem vett festészeti magánórákat. Az ötlet 2008 augusztusában pattant ki a fejéből. Célja az volt, hogy az árnyékokat felfesse a tárgyak felületére. 9 hónap kísérletezést követően megszületett munkájának végleges formája, a továbbiakban csak a technikát tökéletesítette.

Technikája[szerkesztés]

Technikájának lényege, hogy embereket, tárgyakat és felületeket oly módon fest be akrilfestékkel, hogy ezek kétdimenziósnak tűnjenek. Az így készült installáció megtekinthető a kiállításokon, valamint a művész le is fényképezi munkáit. Egy mű elkészítéséhez szükséges idő a beállítás komplexitásától függ. Egy egyszerűbb beállítás pár órás munkát igényel, míg például egy egész testes megjelenítés több időt vesz igénybe. A legnagyobb kihívás Alexa Meade szerint az, hogy a festés és a fénykép egy nap alatt kell elkészüljön. „Ez nem olyan, hogy hazaküldhetem a modellt festékkel borítva, és azt mondom, viszlát holnap.”[5] Egyéni elképzelésének köszönhetően a portrénak egy új értelmet adott, ami nem könnyű feladat, mint azt a New York-i Postmaster Galéria tulajdonosa, Magdalena Sawon is mondta: „A portré az a valami, ami 3000 éve létezik – ebben a műfajban nem könnyű előrelépni.”[6]

Források[szerkesztés]

  1. Alexa Meade hivatalos honlapja. [2011. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 8.)
  2. „Te jó ég! Mászkáló festmények – élő emberekből!". [2011. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 8.)
  3. Irvine Contemporary. [2011. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 8.)
  4. "The artist who turns people into paintings"
  5. "Digging deeper with Alexa Meade: Exclusive interview". [2011. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 8.)
  6. "Flesh perspective: Alexa Meade's growing body of work is work of the body" [1]