Alekszej Andrejevics Polivanov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polivanov hadügyminiszter

Alekszej Andrejevics Polivanov (oroszul 'Алексей Андреевич Поливанов') (Orosz Birodalom, 1855. március 16.Riga, Lettország, 1920. szeptember 25.), gyalogsági tábornok, orosz hadügyminiszter 1915 júniusától 1916 márciusáig. Az első világháború idején a kormány kevés hozzáértő, koncepciózus tagja közé tartozott.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Arisztokrata család fia volt. Részt vett az orosz–török háborúban. Később az orosz vezérkar tagja (1899–1904), majd 1905-ben a vezetője lett.

Az 1904–1905-ös orosz–japán háborúban elszenvedett katasztrofális vereséget követően kinevezték hadügyminiszter-helyettessé, és gyorsan széles körű politikai és katonai reformokat javasolt. 1912-ben azonban menesztették, mert együttműködött a duma liberális frakcióival.

1912-ben kinevezték az államtanács tagjává , és ebben a beosztásban maradt 1915 júniusáig, amikor Vlagyimir Szuhomlinov hadügyminiszter helyébe lépett; és azonnal megkezdte az orosz hadsereg kiképzési rendszerének átalakítását, valamint – mérsékelt sikerrel – megpróbálta javítani a hadsereg utánpótlási és összeköttetési rendszerét.

1915 szeptemberében viszont értesült, hogy II. Miklós cár le akarja váltani Nyikolaj nagyherceget a hadsereg főparancsnoki posztjáról, és maga akarja átvenni a helyét, hogy személyesen vezesse a fronton küzdő orosz hadseregeket, és nagy erőfeszítéseket tett, hogy lebeszélje a cárt erről a lépésről.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy Alekszandra cárné elidegenüljön tőle, összeesküvést kezdjen a megbuktatására. Végül elérte ezt, amikor Miklós cár 1916 márciusában leváltotta.

Az októberi forradalom után 1920 februárjában belépett a Vörös Hadseregbe, ugyanabban az évben később részt vett a rigai szovjet–lengyel béketárgyalásokon, de a tárgyalások közben elhunyt tífuszban.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexei Polivanov című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]