Alej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alej
A folyó az Alejszki járásban
A folyó az Alejszki járásban
Közigazgatás
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz858 km
Vízhozam33,8 m³/s
Vízgyűjtő terület21 100 km²
ForrásAltaj előhegyei
é. sz. 50° 51′ 50″, k. h. 82° 41′ 35″
TorkolatOb
é. sz. 52° 51′ 15″, k. h. 83° 37′ 00″
Elhelyezkedése
Térkép
Az Alej az Ob folyórendszereben
Az Alej az Ob folyórendszereben
A Wikimédia Commons tartalmaz Alej témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alej (oroszul: Алей) folyó Oroszországban, Nyugat-Szibéria déli részén, az Altaji határterületen; a Felső-Ob bal oldali mellékfolyója.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 858 km, vízgyűjtő területe: 21 100 km², évi közepes vízhozama: 33,8 m³/sec.

Az Altaj előhegyeiben, az orosz-kazah államhatár közelében, körülbelül 1000 m tengerszint feletti magasságban ered. Nyugati, északnyugati irányban folyik, majd nagy kanyarulattal északkelet felé fordul és végig ebbe az irányba tartva éri el az Obot. Rövid felső szakaszán hegyi folyó; lejjebb sík vidéken, a korábbi sztyeppén folyik, melynek legnagyobb része ma már szántóföld. Sok holtágat képez és jellemzője, hogy a partokat és magát a folyómedret is sűrűn változtatja. Nagy mennyiségű hordalékot szállít, az anyag-, iszap- és homokszemcséktől vize állandóan zavaros.

Novembertől áprilisig befagy. Főként hóolvadék táplálja, és a vízutánpótlásban még a föld alatti vízkészleteknek is nagyobb a szerepe, mint az esővíznek. Számos kisebb mellékfolyója van, de a tavaszi olvadástól eltekintve vízhozamúk nem jelentős, nyáron néhány közülük ki is szárad.

Vizét kiterjedt öntözési rendszerben hasznosítják. Völgye sűrűn lakott vidék, a partjára épült két város Rubcovszk és Alejszk. Völgyében vezet a dél-szibériai Barnault Kazahsztánnal összekötő vasútvonal.

Az Alej felső folyásán, Giljovo falunál az 1970-es évek végén nagy víztározót alakítottak ki. A Giljovói-víztározó (oroszul Giljovszkoje vodohranyiliscse) megépítése lehetővé tette a vízhozam évszakonkénti egyenletesebb elosztását, javította a városok és az öntözési rendszer vízellátását.

Források[szerkesztés]

  • Nagy szovjet enciklopédia, 3. kiadás (orosz nyelven) (1969–1978). Hozzáférés ideje: 2013. április 25. 
  • Reka Alej (orosz nyelven). [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 26.)