Alcáçovasi szerződés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Alcáçovasi béke szócikkből átirányítva)
Alcáçovasi szerződések
Az alcáçovasi szerződés leirata Sevilla városa részére, 1480. március 14.)
Az alcáçovasi szerződés leirata Sevilla városa részére, 1480. március 14.)
Típusabékeegyezmény
Aláírás dátuma1479. szeptember 4.
Aláírás helyeAlcáçovas(wd)
AláírókRodrigo Maldonado
Joao da Silveira, alvitói báró
A Wikimédia Commons tartalmaz Alcáçovasi szerződések témájú médiaállományokat.

Az alcáçovasi szerződés a kasztíliai örökösödési háborút (14751499) lezáró békeegyezmény, amit Portugália, illetve az egységesülő Aragóniai Királyság és Kasztília képviselői hivatalosan 1479. szeptember 4-én kötöttek meg a portugáliai Alcáçovasban. Mivel a tárgyaláson a szerződő uralkodók nem voltak jelen, az egyezményt később írták alá:

A szerződésben V. Alfonz portugál király lemondott kasztíliai trónigényéről, I. Johanna kasztíliai királynő pedig a kasztíliai trónról, a spanyolok (pontosabban: ekkor még kasztíliaiak és aragónok) viszont elismerték Portugália addigi afrikai hódításait. Portugália lemondott a Kanári-szigetekre támasztott igényéről és kivonult La Gomeráról, a spanyolok viszont elismerték a portugál fennhatóságot az Atlanti-óceán többi szigetcsoportján (Azori-szigetek, Madeira-szigetek, beleértve a Selvagens-szigeteket is, Zöld-foki-szigetek).

Források[szerkesztés]

  • Liss, Peggy K.: Isabel the Queen: Life and Times, Oxford, Oxford University Press, 1992.
  • Sally O’Brian, Sarah Andrews: Kanári-szigetek. A Lonely Planet útikönyvsorozata alapján. Park Könyvkiadó, 2005. 302 p. ISBN 963-530-211-8 ISSN 1589-4665