Albert István (piarista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albert István
Született1907. december 9.
Szentjakabfa
Elhunyt1991. január 5. (83 évesen)
Budapest
Foglalkozásaáldozópap
Tisztségea Piarista Rend Magyar Tartománya provinciálisa
SírhelyeFiumei Úti Sírkert
Piarista Rend
Szerzetesrendpiaristák

Hivatalmagyarországi tartományfőnök (praepositus provincialis)
Hivatali idő19631979
ElődjeSík Sándor
UtódjaVarga László
SablonWikidataSegítség

Albert István (Szentjakabfa, 1907. december 9.Budapest, 1991. január 5.) piarista szerzetes, magyarországi tartományfőnök (provincialis), teológus; írói álneve Veszprémi István.

Élete[szerkesztés]

Egyszerű földműves családban született a balaton-felvidéki Szentjakabfán. A gimnázium első öt osztályát a veszprémi piaristáknál végezte, majd 1923-ban belépett a piarista rendbe így az felső három (VI-VIII.) osztályt már kecskeméti studentátusban fejezte be. Az érettségi után, 1927-től a budapesti Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem teológiai karának hallgatója volt. 1930. szeptember 8-án szerzetesi örökfogadalmat tett, majd tanulmányai befejeztével, 1932 májusában letette a rendi hittanári vizsgát, június 19-én pappá szentelték. 1932 őszétől Magyaróváron, 1936-tól pedig Szegeden működött, mint gimnáziumi hittanárnak. Mindkét helyen aktívan részt vett a cserkészetben, Szegeden ő volt az iskola 82. sz. Zrínyi cserkészcsapatának parancsnoka. Eközben 1934-ben megszerezte a teológiai doktorátust is „Alber János és biblikus vitája” című dolgozatával. (Később, 1950-ben az egyetem bekebelezett doktora lett).

1938-tól teológiát (főként liturgikát és szentírástudományt) tanított a budapesti Kalazantinumban, majd 1939-től 1949-ig ő volt a növendékek prefektusa is. Teológiai szaktárgyainak egyes kérdéseiről számos cikket közölt az Evangélium, a Katolikus Nevelés, az Egyházi Lapok, majd később a Vigilia folyóiratokban. 1944/1945 telén, a második világháború magyarországi harcainak idejét is velük együtt Szombathelyen, vöröskeresztes szolgálatban töltötte, ahol súlyos nevelői kudarcként élte meg, hogy néhány növendéke (köztük Irányi László, a külföldi magyarok püspöke) a szovjet Vörös Hadsereg megérkezése előtt elhagyta Magyarországot, és nyugat felé menekült.

Nehéz zord időkben volt a rend tartományfőnöke … A rendi értékek mentése miatt súlyosan meghurcolták. Egyéniségét talán legjobban a szent liturgia iránti pietás jellemzi. Gazdag irodalmi működése is ezen a területen volt. A zsinat után azonnal megvalósította a szembemiséző oltárt a pesti kápolnánkban. Ő tette lehetővé az alsóörsi piarista üdülő megszerzését.
– Szőnyi László, 1992.[1]

Budapestre visszatérve, 1946-ban az újonnan kinevezett tartományfőnök, Tomek Vince mellett lett asszisztens (kormánysegéd), és ebben a tisztségében megmaradt 1947-től, Sík Sándor tartományfőnöksége alatt is. 1949-ben megvált a prefektusi tisztségtől, de tovább tanított, a Kalazantinumban 1965-ig, a noviciátusban pedig 1979-ig. 1953-tól a budapesti piarista kápolna igazgatójaként (rector ecclesiae) sokat tett a liturgia megújításáért, és elérte, hogy a kápolna a főváros egyik kedvelt lelki központjává váljon. Eközben egyre fontosabb szerepet kapott a rendkormányzatban. 1961-től Sík Sándor tartományfőnök betegsége miatt, mint helyettes tartományfőnök gyakorlatilag ő vezette a magyar rendtartományt, majd annak halála (1963. szeptember 28.) után, 1964. február 26-án Tomek Vince, a piarista rend generálisa őt nevezte ki tartományfőnöknek. A kinevezés jogosságát az Állami Egyházügyi Hivatal először vitatta, de végül elfogadta. Tartományfőnöksége során háromszor jelen lehetett a generális káptalanon és a kétszer nagyobb elöljárók gyűlésén. A piarista rend vezetősége a magyar rendtartomány számára 1945 után nem engedélyezte, hogy káptalant tartsanak, és tartományfőnököt (pontosabban tartományfőnök-jelöltet) válasszanak, mert félt a külső politikai befolyásolástól. A hosszú évek után, 1976-ban mégis engedélyezett tartományi káptalan Albert Istvánt választotta tartományfőnökké. 1979 tavaszától azonban a káptalan döntése folytán Varga László követte őt a tartományfőnökségben.

Ezt követően másfél évig a budapesti noviciátusi rendház tagjaként élt, majd 1980 és 1985 között között Rómában, a betegeskedő Tomek Vince mellett tartózkodott, ahol rendtörténeti munkák magyarra fordításával és rendtörténeti kutatásokkal foglalkozott. Hazatérte után cukorbetegsége miatt már ő is sokat betegeskedett.

Művei[szerkesztés]

  • Alber Nep. János és biblikus vitája, in Magyaróvári kegyesrendi gimnázium értesítője, 1934/1935, 1-18.
  • Parsch, Pius, Az üdvösség éve, I-III, Budapest, 1936–1937 (fordítók egyike).
  • Katolikus szertartástan: Középiskolák használatára (Pokorny Emánuel nyomán), Budapest, Szent István Társulat, 1943 – 2. kiadás: 1946
  • Így ministrálj!, Budapest, Szent István Társulat, 1944 – útmutató ministránsoknak
  • Gondolatok a seelisbergi konferencia pontjaihoz a római katholikus felfogás tükrében, Budapest, Stephaneum nyomda, 1949.
  • Bibliával vasárnapról vasárnapra, Bécs, 1971 (fordítók egyike, Veszprémi István néven).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szőnyi László, in „Ecce quam bonum” [kéziratos piarista rendi újság], 1992:2, 1 (Piarista Központi Könyvtár, Budapest)

Források[szerkesztés]

  • Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára (Budapest)
  • Léh István, Catalogus religiosorum Provinciae Hungariae Ordinis Scholarum Piarum 1666–1997, Budapest, 1998 (METEM-könyvek, 21).