Alaskacephale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alaskacephale
Evolúciós időszak: késő kréta, 80–70 Ma
Az Alaskacephale rekonstrukciója
Az Alaskacephale rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Pachycephalosauria
Család: Pachycephalosauridae
Nem: Alaskacephale
Sullivan, 2006
Fajok
  • A. gangloffi Sullivan, 2006 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Alaskacephale témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Alaskacephale témájú kategóriát.

Az Alaskacephale a pachycephalosaurus dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta kor késő campaniai alkorszakában (mintegy 80–70 millió évvel ezelőtt) élt.

Az Alaskacephalét Robert Sullivan nevezte el 2006-ban. A nem neve Alaszkára utal, ugyanis a fosszíliát a Prince Creek-formációban fedezték fel. A faj neve, a gangloffi az amerikai őslénykutatóra, Roland A. Gangloffra utal. Az A. gangloffi egyetlen ismert példánya, a holotípus, egy majdnem teljes bal squamosális csont, rajta jellegzetes elrendezésű sokszögű csomókkal. A csont méretei alapján az A. gangloffi körülbelül feleakkora volt, mint a Pachycephalosaurus wyomingensis, illetve háromnegyed akkora, mint a Prenocephale prenes, azaz a mérete körülbelül megegyezett a Prenocephale edmontonensis és a Prenocephale brevis méretével.[1]

A példányról Gangloff és szerzőtársai korábban (2005-ben) névtelen pachycephalosaurusként, feltételezett Pachycephalosaurusként készítettek leírást. Gangloff és kollégái a squamosális csontról azt írták, hogy a négyszögcsonthoz egy varrattal kapcsolódott, e jellemzőt pedig korábban csak a Pachycephalosaurus esetében jegyezték fel. Sullivan (2006-ban) úgy vélte, hogy a „varrat” valójában egy töréspont az Alaskacephale és a Pachycephalosaurus esetében, így nem használható a két taxon egyesítésére.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gangloff, R.A., A.R. Fiorillo & D.W. Norton (2005). „The first pachycephalosaurine (Dinosauria) from the Paleo-Arctic of Alaska and its paleogeographic implications”. Journal of Paleontology 79, 997–1001. o.  
  2. Sullivan, R.M. (2006). „A taxonomic review of the Pachycephalosauridae (Dinosauria: Ornithischia)”. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 35, 347–365. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alaskacephale című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.