Alapértelmezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Alapértelmezett szócikkből átirányítva)

Az alapértelmezés (default) az informatikában olyan érték vagy állapot, amely az operációs rendszer, alkalmazás vagy periféria több lehetséges értékkel rendelkező változójához vagy beállításához automatikusan hozzárendelésre kerül (de a felhasználó azt explicit módon felülbírálhatja[1]). Fogyasztói elektronikai eszközök esetében előbeállítás vagy alapbeállítás (preset), illetve gyári beállítások (factory defaults) néven is említik.

Az alapértelmezett beállításokat általában úgy választják meg, hogy a legjellemzőbb alkalmazási környezetnek és feladatoknak megfeleljenek, az eszköz a megvásárlás után azonnal használatba vehető legyen; tehát a leggyakoribb, vagy sokszor a legüzembiztosabb értékeket állítják be.[1]

Bizonyos esetekben az alapértelmezés megváltoztatható (pl. egy szövegszerkesztőben a mentéshez felajánlott alapértelmezett könyvtár vagy az új dokumentum papírmérete), más esetben csak felülbírálható, például parancssori kapcsolókkal.[2]

Egyes alkalmazásoknál lehetőség van a gyári beállítások visszaállítására (ún. factory reset).

Példák[szerkesztés]

Operációs rendszerek[szerkesztés]

Számos beállítás létezik, amit az operációs rendszer alapértelmezetten kínál fel a felhasználó vagy a felhasználói alkalmazás felé. Ilyen lehet a különböző kiterjesztésű fájlok megnyitásához használt alkalmazás beállítása, az alapértelmezett nyomtató, dátumformátum stb.

Megjelenítők[szerkesztés]

A televíziókon és a monitorokon tipikusan van olyan gomb, vagy legalább menüelem, ami a gyári beállításokat visszaállítja, tehát lehetővé teszi a képernyő fényerejének, kontrasztjának, színeinek stb. a gyártó által ajánlott alapértékekre való visszaállítását. Ez hasznos lehet olyankor, ha túlságosan elállítódtak, például mert egy kisgyerek játszott a távirányítóval. A gyári beállításokhoz képest némi finomhangolásra szükség lehet, de valószínűleg kevesebbre, mint véletlenszerű kiindulási értékek esetében.


Szövegbevitel[szerkesztés]

Az alapértelmezett értékek űrlapokban, szövegbevitelnél történő használatának két fő, egymással néha ellentétes célkitűzése lehet:

  • A szükséges felhasználói közreműködés minimalizálása. A leggyakoribb értékek alapértelmezettnek állítása kielégíti ezt a célt.
  • A beviteli hibák minimalizálása. Az alapértelmezett értékek használata növelheti a hibák számát, mert a felhasználók módosítatlanul hagyhatják a téves, előre beállított értékeket. Ha a mezők értéke ellenőrizhető, a probléma kevésbé súlyos. Ha például a kézbesítés országát a postai címmel és irányítószámmal keresztbe lehet ellenőrizni, hiba esetén fel lehet kérni a felhasználót az értékek korrigálására.

Olyankor, amikor nincs egyértelműen valószínűbb eset, illetve az értékek nem ellenőrizhetők le más hozzáférhető információk alapján – például a nem megadásánál – tanácsos nem adni alapértelmezett értéket.

Programozási nyelvek[szerkesztés]

A C programozási nyelvcsaládban (de magában az ISO-C99 szerinti C nyelvben éppen nem) egy függvénynek lehetnek default paraméterei, amik a függvény paraméter nélküli meghívásakor kapnak szerepet.

A C-ben és a C-re épülő szintaxisú nyelvekben a switch kifejezés (ami alternatívák közötti választást tesz lehetővé) ismeri a default kulcsszót, ami arra az esetre vonatkozik, amikor a többi eset nem áll fent.

A Fortran nyelvben a deklaráció INIT paramétere meghatározza egy változó kezdeti, alapértelmezett értékét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Default (computer science) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.