Akit Bulldózernek hívtak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Akit Bulldózernek hívtak
(Lo chiamavano Bulldozer)
Rendező Michele Lupo
Producer Elio Scardamaglia
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Marcello Fondato
Francesco Scardamaglia
Főszerepben Bud Spencer
Zene Guido De Angelis
Maurizio De Angelis
Operatőr Franco Di Giacomo
Gyártás
Ország  Olaszország
 Németország
Nyelv olasz
német
+ magyar szinkron
Időtartam 115 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Mokép
Bemutató Olaszország 1978. szeptember 15.
NSZK 1978. október 5.
Magyarország 1983. január 20.
Magyar adó RTL Klub
Korhatár Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Kapcsolódó film Bombajó bokszoló (1982)
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Akit Bulldózernek hívtak (eredeti cím: Lo chiamavano Bulldozer) egy 1978-as olasz-NSZK akció-vígjáték film, melynek főszereplője Bud Spencer.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bulldózer (Bud Spencer), az öreg nápolyi kagylóhalász bárkája egy tengeralattjáró miatt tönkremegy. Buldózer halászbárkáját a kikötőbe húzzák, a kagylóhalász pedig elmegy vacsorázni a helyi Gálya nevű étterembe. Miközben fogyasztja rántottáját látja, egy amerikai őrmester, Kempfer (Raimund Harmstorf) minden civilt megver szkanderben. Mikor kiér Piedone, egy huszonéves fiú megfenyegeti pisztollyal, és ő elveszt majdnem minden vagyonát. Visszamegy az étterembe, és az óráját meg a nyakláncát felteszi a szkanderben, Kempfert hívja ki játékra, ő elfogadja. Egy kis játszadozás után leveri az őrmestert, s megint lesz pénze. Kempfer megesküszik hogy bosszút áll, de nemcsak emiatt van arra oka Bulldózerrel szemben. Bulldózer egykor Amerikában világhírű rögbijátékos volt. Bulldózer mindig hitt a játék tisztaságában, de végül rájött, hogy a meccseket megbundázzák. Végül Bulldózer megelégelte ezt és az egyik meccsen lesétált a pályáról. Kempfer pedig minden pénzét feltette az ő csapatára. Ezért mindent újból kellet kezdeni az őrmesternek.

A helyi fiatal fiúk utálják Kempfert, s megkérik Bulldózert, hogy bánjon el vele, de az öreg visszautasítja. A fiúk Marco Stefanelli kiket Tonynak, Gerrynek, Spitznek, Orsonak és Tojonak hívnak figyelemmel kísérik Bulldózert, kiről tudják, hogy valaha a legjobb amerikaifutball-játékos volt. Kihívja őket az amerikai hadsereg egy meccsre, s elfogadják. Megkérik Bulldózert hogy készítse fel őket a meccsre, azonban az visszautasítja, mivel neki már csak a hajóját kell megjavítani, s megy tovább halászni. De később látva, hogy a fiúk tényleg komolyan készülnek, mégis elvállalja, pedig a hajóját megjavították. Eljön a meccs napja. Kempfer rögbicsapata eleinte szabályosan játszik és a Bulldózer által alaposan felkészült fiúk előnybe kerülnek. Aztán Kempfer kiadja a parancsot, hogy az emberei sportszerűtlen (de elfogadható) manőverekkel kiüssék a pályáról a fiúkat, így a Kempfer-féle csapat sorra szerzi a gólokat, már egyhangú lesz a meccs. A félidőben Bulldózer veszekedik Kempferékkél, aki azonban egyenesen a szemébe mondja, hogy egy vesztes. Az őrmesteren eluralkodik a beképzeltség, ám most már Bulldózer sem hagyja ennyiben, ezért elhatározza, hogy a sportszellemiséget nem ismerő jenkiket megtanítja a legkeményebb játékra. Ezért Bulldózer mindenki csodálatára a második félidő végén beáll. Kempfer tudja, hogy veszélyben van újra minden ezért mozgósítja az összes cserejátékos, s ő maga is belép a játékba. A tábornok amúgy is megfenyegette Kempfert, hogyha elveszíti a játékot az új-mexikói sivatagba fogja áthelyezni. Bulldózernél is a nagy a tét, hisz az addig lézengő, bűnözésre és csavargásra hajló ifjak most végre egy csapattá kovácsolódhatnak és összekuszált életük helyrebillenhet. A legvégén Bulldózer egy óriási touchdownt szerez, és bár nem nyernek az olaszok, de mindenki ünnepeli Bulldozer csapatát.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Bulldozer Bud Spencer Bujtor István
Kempfer őrmester Raimund Harmstorf Tordy Géza
Martin ezredes Reinhard Kolldehoff Képessy József
Spitz Giovanni Vettorazzo Csernák János
Ghigo Nando Paone Helyey László
Tojo Enzo Santaniello Felföldi László
Tony Marco Stefanelli ?
Gerry Ottaviano Dell'Acqua ?
Medve Joe Bugner Szersén Gyula
Tony apja Totò Mignone Szabó Ottó
Curatolo Gigi Reder Szatmári István
Szerelő Luigi Bonos Komlós András
Borbély Piero Del Papa Kránitz Lajos
Osvaldo Renato Chiantoni Kaló Flórián
Kempfer őrmester katonái Riccardo Pizzuti Gáti Oszkár
Claudio Ruffini Koroknay Géza
Osztó a kártyapartin Omero Capanna Balázs Péter
Kommentátor a meccsen Carlo Reali Szokolay Ottó
Fehér papagáj (hang) (papagáj) Földessy Margit
Fekete madár (hang) (fekete madár) Gera Zoltán
Sportorvos a meccsen  ? Izsóf Vilmos
Osvaldo bajszos embere Fortunato Arena Gruber Hugó
Osvaldo piros galléros embere Artemio Antonini Füzessy Ottó

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]