Aisha Tyler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aisha Tyler
SzületettAisha Nilaja Tyler
1970. szeptember 18. (53 éves)[1][2]
San Francisco
Állampolgárságaamerikai
HázastársaJeff Tietjens (1992–2017)
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
  • Daytime Emmy Award for Outstanding Entertainment Talk Show Host (2015)
  • Daytime Emmy Award for Outstanding Entertainment Talk Show Host (2016)
Színészi pályafutása
Aktív évek1996–

A Wikimédia Commons tartalmaz Aisha Tyler témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Aisha Tyler (San Francisco, Kalifornia, 1970. szeptember 18. –) amerikai színésznő, komikus, szerző, író és zenei videó rendező.

Ismert Andrea Marino szerepében a Szellemekkel suttogó első évadában, szinkronhangja Lana Kane-nek az Archer-ből, valamint visszatérő szereplője a CSI: A helyszínelőknek, a Talk Soupnak és a Jóbarátoknak. Társműsorvezetője a the Talk-nak és az egyik új műsorvezetője a Whose Line is it Anyway?-nak. Szintén ismerhetjük az elmúlt 3 Ubisoft E3 sajtókonferencia házigazdájaként.

Ifjúsága, tanulmányai[szerkesztés]

Tyler San Franciscóban született, Robin Gregory tanár és Jim Tyler fotós lányaként. Szülei elváltak, amikor 10 éves volt, és apja nevelte fel. Korán, már középiskola alatt érdeklődni kezdett a vígjátékok iránt. A McAteer Középiskolába járt San Franciscóban, aminek volt egy speciális programja, amit McAteer Művészetek Iskolájának hívtak, ahol részt vett improvizációs és színházi órákon. Később a Dartmouth Egyetemre járt, ahol környezeti politikából szerzett diplomát és tagja volt a The Tabard-nak, egy együttműködő oktatási testvériségnek. A Darthmouthnál társalapítója volt és énekelt a Dartmouth Rockapellas-ban, egy csak nőkből álló a capella csoportban. Miután kevés ideig dolgozott egy San Franciscó-i reklámcégnél, utazott az országban, hogy a vígjáték pályáját folytassa, mielőtt Los Angelesbe költözött 1996-ban.

Pályafutása[szerkesztés]

A Televíziós karrierje véget ért 2001-ben, a Talk Soup műsorvezetőjeként, és a társkereső sorozat a the Fifth Wheel munkákkal, bár a Talk Soup törölve lett a következő évben, és Tyler elhagyta a The Fifth Wheel-t 2002-ben hogy más munkába kezdjen. Tyler jelentős mennyiségű időt az önálló projektjeire fordított, beleértve egy szerepet a Moose Mating-ben, amiért NAACP Image díjat kapott. Szintén írt, rendezett és játszott a The Whipper önálló rövid filmjében.

Folytatva a színészkedést, Tyler a Jóbarátokban alakított, visszatérő szereplőként mint Charlie Wheeler, Joey és utána Ross barátnője volt a kilencedik és tizedik évadokban. Ezt követően vendégszereplője volt a Miami helyszínelőknek és Nip/Tuck, valamint mérlegelt egy sorozat hosszú visszatérő szerepet a CSI: Helyszínelőkben és a 24-ben, a 2004-2005-ös tv-sorozat idény alatt. Szintén megfilmesített a saját pilóta helyzet vígjátékát a CBSnek, ami nem volt felkapott. Vendégszereplője volt a MADtv-nek.

Utána rendszeres szereplője volt a CBS sorozatának a Szellemekkel suttogóknak, az első évadja alatt Tyler feltűnt számos filmben is, beleértve a The Santa Clause 2 The Santa Clause 3: The Escape Clause, 45, és a Balls of Fury vígjátékban. 2007-ben, megfilmesítette a Death Sentence thrillert és a Black Water Transit bűnügyi drámát. Szintén feltűnt a tévében a Boston Legal-ban és a Reno911!-ben. The Boondocks, és mint film kritikus az At the Movies néhány epizódjában Eber&Roeper-rel, hogy betöltse a hiányzó Roger Ebert helyét mialatt ő felépült a műtétjéből.

Tyler megnyerte a közönséget a New York-i könyv dedikáláson a Barnes & Noble-nél

Tyler a nyomtatott médiában is volt, mint rendszeres külső munkatárs a Glamourban, Jane és Entertaiment Weekly magazinokban. Az első könyve, Swerve: A Guide to the Sweet Life for Postmodern Girls 2004 januárjában jelent meg. Tyler szintén játszott a World Poker Tour-ban, Hollywood Home játékok a Future Without Violenve jótékonyságban ( régen Family Violence Prevention Alapítvány) Szintén vendége volt a Kanye West megjelenő "Slow Jamz" dalában, amelyben szintén feltűnt Twista és Jamie Foxx. A jótékonysági munka nagyon fontos volt Tyler-nek, és rendszeresen dolgozott önkéntesként az Amerikai Vöröskeresztnek, a The Trust for Public Land-nek, Planned Parenthood Federation of Amerikának, és az International Rescue Committee-nek. 2006 májusában más hírességekkel együtt feltűnt egy meztelen képen az Allure magazinban, ezzel gyűjtöttek pénzt a bőrrák ellen.

2009 májusában jelentették be, hogy az ABC Tylernek ad egy saját beszélgetős műsort, The Aisha Tyler Műsort. 2010 kora májusában a Bungie bemutatta "Welcome to the Beta" videóját a Halo:Reach-t. Tyler hangját adta egy jelentéktelen karakternek a játékban.

2010 augusztusában feltűnt visszatérő vendégként a The Stephanie Miller Showban. A szegmensek neve "Tuesdays with Tyler" volt. Mialatt Hal Sparks elhagyta az országot, Tyler betöltötte a helyét mint harmadik tagként a Stephanie Miller Sexy Liberal Comedy Tour-ban, három műsorban 2011 augusztusában. Októberben a Tyler közleményében a CBS The Talk válogatáson ő jelentette be a Stephanie Miller Show-t, hogy amíg nem tud csatlakozni hozzájuk a stúdióban, ő telefonon keresztül közreműködik, és Miller utalt rá, hogy ismét csatlakozzon a Sexy Liberal turnéhoz, bár visszatérési időt nem állapítottak meg neki. 2011. július 16-tól Tyler saját heti Podcastot kezdett Girlon Guy címmel, ahol meginterjúvolta a kedvenc híres barátait és megvitatta velük a szerelmi témát. A műsor az iTunes Store negyedik legjobb humor podcastjaként indított, és jelenleg a második legjobb humor podcast, és összesítésben a 7. legjobb az iTunes Store-on. Az első Girl on Guy H. Jon Benjamin vendéggel 2011. július 25-én kezdődött, a második a Current Tv's korábbi műsorának vezetője az InfoMania-nak, Brett Erlich-el 2011. augusztus 1-jén jelent meg, és a 3. az Archer kitalálójával Adam Reed-del, ami 2011. augusztus 9-én debütált.

2011 októberében bejelentették, hogy Tylernek csatlakoznia kellene a The Talk gárdájához mint állandó társműsorvezető, Holly Robinson Peete helyére. Az első teli hete mint műsorvezető partner 2011. október 24-től 2011. október 28-ig tartott. Tyler bemutatta a Ubisoft sajtókonferenciát az E3-nál 2012 júniusában, amelyre néhány visszajelzést kapott a rajongóktól akik nem hittek Tylerben mint játékosban. Ez azt eredményezte, hogy Tyler versben válaszolt arról, hogy játszik ő a videó játékokkal. Visszatért, hogy házigazdája legyen a kiadók sajtó konferenciájának a következő évben. 2013 júliusában, Tyler második könyve, Self-Inflicted Wounds: Heartwarming Tales of Epic Humiliation – amely a New York Times bestsellere lett- alapul véve a Girl on Guy vendégeinek a kérdésekre adott válaszait, debütált a könyvesboltokban. 2013 márciusában Tyler lett az új műsorvezetője a Whose Line Is It Anyway amerikai verziójának. Szintén megjelent magát alakítva egy népszerű videó játékban, a Watchdogs-ban, és alakított a Weird Al Yanakovic zenei videójában "Tacky"nak.

Magánélet[szerkesztés]

Tyler 1992 májusában házasodott össze Jeff Tietjens ügyvéddel. Tyler és férje buzgó sör-fanatikusok, mindketten házi sörfőzők. A sör iránti szeretetéről és szenvedélyéről beszámolt a DC 101 rádióadó Elliot in the Morning című műsorában és a Sharon Osbourne Show-ban. Egy 2012 januári interjúban Tyler elmondta, hogy nincs annyi ideje a házi sörfőzésre, mint amikor a 20-as és korai 30-as éveiben járt, de szeretne visszatérni ehhez a szenvedélyéhez. Tyler is egyike azoknak, akik szót emelnek az LGBTQ közösség jogaiért.

Tyler főzni is szeret. Egyik kedvenc elfoglaltsága volt régebben elmenni egy ínyenc étterembe, ételt rendelni, majd megpróbálni újra megalkotni ugyanazt a fogást az otthoni konyhájában. Tyler egy aktív számítógépes játékos, a Halo sorozat a kedvence.

Filmográfia[szerkesztés]

Filmszerepei[szerkesztés]

Év Cím Szerep
2000 Dancing in September Szövőnő
2001 Moose Mating Josie
2002 Télapu 2. – Veszélyben a karácsony Természet anya
2003 One Flight Stand Alexis
2004 Drogkirály Nancy
2006 Télapu 3. – A szánbitorló Természet anya
Fekete-fehér Desiree Howard
.45 Liz
2007 Halálos ítélet Wallis nyomozó
Szerva itt, pofon ott Mahagóni
A csapda Angela
2008 Meet Market Jane
Esti mesék Donna Hynde
2009 Black Water Transit Casey Spandau
2010 Elkötelezett Rövidfilm; rendező, vágó, producer, író
2010 Papás-Babás (The Babymakers) Karen

Televíziós szerepei[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzések
1996 Nash Bridges Riporter Vendégszerep
Grand Avenue Első számú lány Tv film
1999 A Tettető Angela Somerset Vendégszerep
2001 Curb Your Enthusiasm Shaq barátnője Vendégszerep
Talk Soup Host
Off Limits Vendégszerep
Az ötödik kerékl Házigazda
2002 A Kolbász gyár Jamie Vendégszerep
2003–2004 Jóbarátok Charlie Wheeler 9 epizód
CSI: Miami Janet Medrano Vendégszerep
2004 Slow Jamz Önmaga Zenés videó
2004 Untitled Aisha Tyler Project Melanie Haywood Elutasított Tv pilóta
Nip/Tuck Manya Mabika Vendégszereplő
2004–2005 CSI: Helyszínelők Mia Dickerson Visszatérő szereplő, 8 részbe
2005 24 Marianne Taylor 7 epizód
2005–2006 Szellemekkel suttogó Andrea Marino Normál sorozat, 23 rész
2006 For One Night Desiree Howard TV film
2007 Boston Legal Taryn Campbell Vendégszerep
The Boondocks Luna Vendégszerep
2008 Millió Dolláros jelszó Önmaga Híres játékos
Reno 911 Befany Dangle Vendégszerep
2009 Aisha Tyler is Lit: Live at the Fillmore Önmaga Stand-up special
Celebrity Jeopardy! Önmaga Híresség rész
2009–2023 Archer Lana Kane ügynök rendszeres sorozat
2010 Chelsea Lately Önmaga Vendég interjú
The Forgotten Lydia Townsend Vendégszereplő
2011 XIII: a sorozat Jons polgármester Rendszeres sorozat
2011 RuPaul's Drag Race 3 Önmaga Vendég bíró
2011– The Talk Önmaga Műsorvezetőtárs
2012–2013 Glee Jake Puckerman édesanyja Vendégszerep
2013- Whose Line Is It Anyway? Önmaga Házigazda
2013 Hawaii Five-0 Savannah Walker Önmaga Vendégszerep
2013 The Getaway Önmaga Vendég házigazda
2014 The Escape Aisha
2014 Modern Family Wendy Vendégszerep
2014 Talking Dead N/A
2014 @midnight Önmaga Epizód dátuma 2014. július 17.

Videójátékok[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzések
2010 Halo: Reach Női katona
2011 Gears of War 3 Walker parancsnok A RAAM’s Shadow letölthető tartalomban
2014 Watch Dogs Önmaga

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.tvrage.com/person/id-31002/Aisha+Tyler
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 16.)

További információk[szerkesztés]