Air (zenekar)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Air
Információk
Eredet Franciaország
Alapítva1995
Aktív évek1995 – napjainkig
Műfajelektronikus
downtempo
trip hop
ambient
KiadóAstralwerks Records
Tagok
Nicolas Godin
Jean-Benoît Dunckel

Az Air weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Air témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Air két tagból álló, Versaillesból, Franciaországból származó együttes, tagjai Nicolas Godin és Jean-Benoît Dunckel. Az együttes neve egy szóösszetételből, a francia Amour, Imagination, Rêve[1] szavakból származik, amely magyarul annyit tesz: szerelem, fantázia és álmok.

Az együttes bemutatkozó albumát, a Premiers Symptômes-t követte a kritikusok által is elismert Moon Safari, majd később újra megjelentették Premiers Symptômes-t, továbbá a The Virgin Suicides, a 10 000 Hz Legend, az Everybody Hertz, a Talkie Walkie, a Pocket Symphony és a Love 2 albumokat is megjelentették.

Története[szerkesztés]

Előélet[szerkesztés]

Nicolas Goudin építészetet tanult az École Nationale Supérieure d'Architecture de Versailles nevű francia egyetemen, mialatt Jean-Benoît Dunckel matematikát tanult. Az együttes 1995-ben alakult meg. Mielőtt megalapították volna az Airt, Dunckel és Godin játszott már együtt az Orange nevű zenekarban Alex Gopherrel, Xavier Jamaux-val, Eric LaCourttal, és Etienne de Crécyvel karöltve. Ezek a zenészek később együttműködtek az együttessel a számok felvételekor, elkészítésekor.

Zenei stílus[szerkesztés]

Az Airre gyakran mondják, hogy elektronikus stílusú zenét játszik; az elektronikus zenéjüket befolyásolta Jean-Michel Jarre, a Vangelis és Francis Lai '70-es években játszott szintetizátoron előadott zenéje. Az együttesre hatással volt továbbá a pszichedelikus rock pionírjainak zenei stílusa is, a Pink Floyd.

A zenéje során az Air sok hangszert használ, főleg élő koncertkor, amikor nagyobb hangsúlyt kap a zene improvizált része. A koncertek során előadják az albumokról jól ismert számokat, de egyaránt stúdióban és koncerteken is együttműködnek más zenészekkel, például Beth Hirsch ( a Moon Safariban), Françoise Hardy (a „Jeanne”-ban), Jean-Jacques Perrey ( a „Cosmic Bird”-ben), Gordon Tracks ( a „Playground Love”-ban és az „Easy Going Woman”-ben – Gordon Tracks álneve a francia énekesnek, Thomas Marsnak, aki a Phoenix és a Beck nevű együttesekben énekel). A 2004-es turnéjuk során együttműködtek Dave Palmerrel és a 2007-es turné alkalmával a dobos Earl Havinnal, Vincent Taurelle-el és Steve Jones-szal.

Diszkográfia[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  1. Lesieur, Jennifer: "AIR de A à Z". Étudiant, L', 2002

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Air (band) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Air (band)
A Wikimédia Commons tartalmaz Air (zenekar) témájú médiaállományokat.