Agyagpofa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agyagpofa
Megjelenési információk
KiadóDC Comics
Eredeti neveClayface
Első megjelenésDetective Comics #298
1961 decembere
MegalkottaBill Finger, Sheldon Moldoff
Agyagpofa adatai
Valódi neveMatt Hagen

Agyagpofa egy kitalált szereplő a DC Comics képregényeiben. Batman egyik ellenfele. A képregények számos változataiban különböző bűnözők használták ezt az álnevet, közülük az egyik Matt Hagen. A továbbiakban az ő változata kerül bemutatásra.

Agyagpofa a 73. a minden idők 100 legnagyobb képregényes ellenfeleit felvonultató weblapon.[1]

Jellemzése[szerkesztés]

Valódi nevén Matt Hagen sikeres színész volt egészen addig, míg egy szörnyű baleset csúffá nem tette arcát. Roland Daggett felajánlotta neki, hogy használja az ő általa kifejlesztett arckrémet. Hagen ezután visszatérhetett a színészi karrierbe, ám arca gyurmaszerű lett. Később, amikor már több krém kellett neki, Daggett megpróbálta kiiktatni. Emberei egy hatalmas adag krémet öntöttek rá, ami lefolyt a torkán és az anyag az emésztőrendszeren át beépült a szövetekbe, így Hagen egész teste agyagszerű lett. Azóta az alvilág zsoldosaként tevékenykedik tovább.

Kinézete[szerkesztés]

Agyagpofa egy jókora gólemre emlékeztető sárgásbarna alak, akinek a teste teljes egészében agyagból áll. Ám képes egyszerű emberként is mutatkozni.

Képességei[szerkesztés]

Kezdetben csak az arcvonásait tudta változtatni, később viszont már az egész testét tökéletesen formálja, így időnként más személyeknek adja ki magát. Ezen kívül különböző ütő-vágó fegyverekké is képes alakítani magát vagy a testrészeit. Ráadásul, mivel a teste gyakorlatilag agyagból áll, így hagyományos eszközökkel képtelenség megsebezni.

Filmekben[szerkesztés]

Agyagpofát láthattuk az 1992-es Batman rajzfilmsorozatban (Batman Animated series).[2][3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a clayface című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. 'Top 100 villains'. [2010. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  2. 'The Animated Series'. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  3. 'Clayface on Wikia'. (Hozzáférés: 2010. november 16.)