Aggrotech

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aggrotech/Terror EBM

Stíluseredetindustrial, electronic body music, power noise, dark wave, hard trance
Kulturális eredetNémetország, Frankfurt am Main
HangszerekSzintetizátor, dobgép, sampler (néha élő dob, basszusgitár)
NépszerűségCsekély
Alműfajok régiók szerint
USA: Los Angeles, CA, New York, NY, Atlanta, GA

Az aggrotech (más néven hellektro az angol pokol és az electro szavak összevonásából, vagy terror ebm) az 1990-es évek közepén az Electronic body music és a sötétebb industrial stílusokból kialakult zenei irányzat. Hatással volt rá a techno dinamikája, a power noise zajos/torz hangzása és a dark wave zene is a depresszív, melankólikus szintetizátor dallamoknál, amik helyenként feltűnnek benne.

Bemutatása[szerkesztés]

A dalszövegek militánsak, pesszimisták, sötétek, lázadóak, gyakran forognak a világ jövője, háborúk, embertelen dolgok, sötét jövőképek körül. Fellelhetőek benne disztópikus sci-fi és cyberpunk témák is, hasonlóan, mint a stílus ősének tekinthető electro-industrial-ban. Az aggrotech zenékben az érdes/torzított, kopogós ütemek, feszes, monoton tempók dominálnak, általában harsány, fenyegető hangulatú, de gyakran dallamosabb, időnként atmoszferikusabb szintetizátor játékkal kombinálva. Az énekek/vokálok általában Fry-Scream hörgésekben, üvöltésekben vagy ezek torzított/effektezett formájában tűnnek fel (egyes előadók vokális témái kifejezetten az extrém Black Metalra hajaznak).

Hangzásvilág tekintetében nagyon változatos, sokszínű műfajról van szó, tekintve, hogy a hangzás alapjául szolgáló sötét Indusztriális elektronikán felül előadónként változhat, hogy ki milyen irányba viszi el a hangzásvilágot a maga kisérletezős módján, gyakran elemeket vesznek át Extrém Metal műfajokból, főként ének/vokál technikákat, esetenként gitárok használatát is, a Goth/Darkwave zenék melankólikusabb hangulatvilága is megjelenhet a stílus sötétebb és agresszívebb mivoltjához idomított formában, vagy akár divatosabb elektronikus zenei irányzatok elemeivel vegyítve létrehozhatnak egy tánc orientáltabb, pörgősebb dalstruktúrát is.

Alműfajok[szerkesztés]

Az évek során egyre több néven hivatkoztak az industrial műfaj ezen alstílusára, amit tekinthetünk egyfajta próbálkozásnak arra, hogy leírják a különböző zenészek hangzásvilágbéli különbségeit, ami nem éppen egyszerű feladat egy ezen szempontból ennyire tágan értelmezhető műfaj esetén. Az alábbi elnevezések megpróbálják kiemelni a stílus alapjaihoz mért legfőbb hangzásbéli különbségeket:

  • Aggrotech: A legelterjedtebb megnevezése a stílusnak, amit a műfaj közössége általában a magasabb BPM számú, olyan táncolhatóbb ritmusképletekkel operáló dalokra alkalmaz, melyek a zenei alapot tekintve közelebb állnak az Industrial-Techno féle hangzásvilághoz, mint az EBM-hez. A főbb dallamok általában supersaw jellegű szintetizátor hangzásvilágra épülnek, gyakori az arpeggio és trance gate jellegű dallamvezetési technikák használata is.
  • Terror EBM: A hagyományos aggrotech zenével szemben a ritmusképletek ebben az esetben közelebb állnak az oldschool EBM zenékben hallhatóhoz, de jóval erőteljesebb, torzabb, agresszívebb és egyben modernebb hangzásvilággal tálalva azt. Fenyegetőbb, vészjóslóbb, apokaliptikus hangulat jellemzi, gyakran elemeket átvéve a korai dark electro-ból is, melynek ez mondhatni közvetlen leszármazottja.
  • Harsh EBM: Minden igaz rá, ami a Terror EBM-re, csak hol így, hol úgy hivatkoznak rá.
  • Dark Electro: Ezzel ma már nem csak a dark electro 90-es években kialakult autentikus formájára gondolnak, hanem mindkét aktuálisabb Aggrotech/Terror EBM ihletésű újraértelmezésére, melyek közül az egyik megőrzi a korai hangzásvilág gótikus, olykor horrorisztikus sötétségét, általában lassabb tempóját, atmoszférikusságát és itatja át azt modernebb zenei hatásokkal, míg a közelmúltban kialakult másik véglet "newschool dark electro" egy gyakran elektronikus tánczenei elemekkel vegyített "klub barát" hangzásvilágot eredményez, ami legfeljebb vokálisan, dalszövegi témák tekintetében emlékeztet a stílus sötétebb gyökereire. Természetesen itt sincs kőbe vésve semmi, lehet átmenet a hangzásvilágok között.
  • Hellektro: Ez a megjelölés a dalok témái mögött húzódó koncepcióra hivatkozik. A leginkább mizantróp szerzemények sorolhatóak ebbe a kategóriába, melyek hangzásvilág tekintetében is egyfajta pokoli légkört teremtenek, amit tovább nyomatékosít a gyakran embertelen szintűre torzított agresszív énekhang / vokál, melyből olyan szintű gonoszság sugárzik, mintha tényleg egy démoni teremtmény emberiség iránti gyűlöletét hallanánk. (Sok hasonlóság van a sátánista Black Metal művészek témáival, gyakran megjelennek keresztény ellenes vagy emberiség ellenes/mizantróp témák is.)
  • TBM (Techno Body Music): Gyakran tévesen ezen stílushoz kapcsolják, pedig a TBM valójában egy oldschool EBM elemekkel vegyített ipari techno zene, ami legtöbbször teljesen instrumentális, a vokál általában aggrotech vagy dark electro-industrial-al vegyített ritka formáiban fordul elő. A korai Combichrist volt az első formáció, akik agresszív vokált alkalmaztak ezen stílusban írt dalaik alatt is.

A műfaji besorolás ma már inkább egyfajta gyűjtőnévként funkcionál, mivel a hangzásvilágbéli különbségek nincsenek annyira precíz módon kategóriákra bontva, mint például a Metal zenei műfaj alstílusai esetében. Gyakori a művészek kisérletezése arra törekvően is, hogy valami egyedit alkossanak az alapul vett hangzásvilágra építkezve.

Bizonyos zenekarok egyre gyakrabban vegyítik a stílust az ettől egyébként sem túl távol álló indusztriális metallal (például az újabb Combichrist albumok), hogy még nagyobb közönség felé nyitva létrehozzák az ipari zene mindent átfogó, kötetlenebb ágazatát.

A stílus a 2000-es évek elején vesztett népszerűségéből, ám az utóbbi időben ismét kezd megjelenni a goth/industrial klubokban.

Zenekarok[szerkesztés]

Nívósabb képviselői közt említhetőek: Agonoize, Amduscia, Combichrist, Funker Vogt, God Module, Grendel, Hocico, Retractor, Run Level Zero, Suicide Commando, Kombat Unit, The Retrosic, Aslan Faction, TamTrum, Virtual Embrace, Psyclon Nine, :Wumpscut:, Die Sektor, Aesthetic Perfection, Dawn of Ashes (csak a korai lemezeik), Life Cried.

Hazai zenekarok: Servo.Hatred, Infra Black, Cyber [S]ain't, V.e.N., 3.N.D.

Jellemző kiadók a stílusban: a német illetőségű Noitekk, az Alfa-Matrix vagy a magyar Advoxya Records.

Jegyzetek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap