Vörösszemű levelibéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Agalychnis callidryas szócikkből átirányítva)
Vörösszemű levelibéka
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Levelibéka-félék (Hylidae)
Nem: Agalychnis
Faj: A. callidryas
Tudományos név
Agalychnis callidryas
(Cope, 1862)
Szinonimák

  • Hyla callidryas (Cope, 1862)
  • Agalychnis callidryas (Cope, 1864)
  • Agalychnis helenae (Cope, 1885)
  • Phyllomedusa helenae (Kellogg, 1932)
  • Phyllomedusa (Agalychnis) callidryas (Lutz, 1950)
  • Phyllomedusa (Agalychnis) helenae (Lutz, 1950)
  • Agalychnis callidryas callidryas (Funkhouser, 1957)
  • Agalychnis callidryas taylori (Funkhouser, 1957)
  • Phyllomedusa callidryas (Savage & Heyer, 1967)
  • Agalychnis callidryas (Duellman, 1968)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörösszemű levelibéka témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörösszemű levelibéka témájú médiaállományokat és Vörösszemű levelibéka témájú kategóriát.

A vörösszemű levelibéka, más néven makibéka (Agalychnis callidryas) a kétéltűek (Amphibia) osztályának a farkatlan kétéltűek (Anura) rendjéhez, ezen belül a levelibéka-félék (Hylidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Mexikó, Belize, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama és Kolumbia trópusi esőerdeiben honos, folyók és tavak közelében gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 90 milliméter. Hátoldali része zöld, hasa fehér. Az oldala kék vagy lila, függőleges fehér csíkokkal, lábujjai narancssárgák. Mind a hímeknek mind a nőstényeknek kidülledő narancsos-vöröses szemeik vannak, a házi macskához hasonló, összeszűkülő pupillákkal.

Az oldalakon és a végtagokon lévő élénk jegyek a ragadozók elriasztására szolgálnak. A legtöbb állat ami a fajra vadászik (néhány denevérfaj, kígyók és madarak) gyakran a látására hagyatkozik. Mikor a béka megmozdul, hogy elkerülje a támadóját az élénk színezet felvillan, és megtéveszti azzal, hogy mintegy szellemkép marad azon a helyen, ahol eredetileg a béka volt. Ez összezavarja a támadót, és időt enged a békának arra, hogy elmeneküljön. Ezek a villanó színek azzal is becsapják a ragadozókat, hogy mérgezőnek hiszik őket.

Életmódja[szerkesztés]

Húsevők, éjszaka vadásznak lepkékre, tücskökre, bogarakra, legyekre, sőt (ha nincs más zsákmány) néha kisebb békákra is.

A pirosszemű levelibékák nem mérgezőek, és a rejtőzködésre hagyatkoznak az önvédelemben. Napközben mozdulatlanok maradnak, kék oldalukat a hátsó lábaikkal takarják, élénk színű lábaikat a hasuk alá rejtik, vörös szemeiket pedig becsukják. Emiatt szinte teljesen zöldnek látszanak, és jól elrejti őket a lombozat. Sötétedés után kezdenek vadászni.

Szaporodása[szerkesztés]

Petékkel szaporodik, szaporodási időszaka októbertől márciusig tart. Az amplexus (a párosodás alatti átölelés) általában az első pár napon történik, és egy hétig is folytatódhat a tényleges peterakás előtt. Miután kiválasztotta a megfelelő helyet (egy víz fölé lógó levél), a nőstény 75-100 zselészerű petét rak, amiket a hím megtermékenyít. Néhány nap elteltével a peték megrepednek, és az ebihalak a vízbe kerülnek, hogy békává fejlődjenek. A kis békák ezután kimennek a szárazföldre és felmennek a fákra, hogy ott töltsék életük hátralévő részét.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Agalychnis callidryas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]