Afrikai tigrispetymeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Afrikai tigrispetymeg
Kitömött közép-afrikai pojána (Poiana richardsonii) a londoni Természettudományi Múzeumban
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Cibetmacskafélék (Viverridae)
Alcsalád: Petymegformák (Genettinae)
Nem: Poiana
J. E. Gray, 1865[1]
Elterjedés
A közép-afrikai pojána (P. richardsoni) elterjedése
A közép-afrikai pojána (P. richardsoni) elterjedése
A nyugat-afrikai pojána (P. leightoni) elterjedése
A nyugat-afrikai pojána (P. leightoni) elterjedése
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrikai tigrispetymeg témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai tigrispetymeg témájú kategóriát.

Az afrikai tigrispetymeg (Poiana) vagy pojána az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a cibetmacskafélék (Viverridae) családjába és a petymegformák (Genettinae) alcsaládjába tartozó nem.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az afrikai tigrispetymegek teste hosszúkás, rövid végtagokkal. Bundájuk felül sötétsárgától szürkésbarnáig terjedő színű, fekete foltokkal, hasuk majdnem fehéres. A testükkel majdnem megegyező hosszúságú farkuk feketén gyűrűzött, fejüket hegyes pofa és lekerekített fülek jellemzik. Az ázsiai tigrispetymegekkel ellentétben a pojánák rendelkeznek cibetmiriggyel, amely pézsmás váladékot termel. Fej-törzs hosszuk körülbelül 38 centiméteres, farkuk 37 cm, súlyuk pedig körülbelül 500-700 gramm.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Az afrikai tigrispetymeg-fajok előfordulási területe Közép- és Nyugat-Afrika (Sierra Leone-től a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részéig, illetve Bioko szigetén).

Életmódjuk[szerkesztés]

Az esőerdők lombkoronáiban találhatók meg. Mindenevő és ragadozó életmódot folytatnak. Nappal saját fészekben alszanak, amelyeket néha több állat is osztozik, általában azonban magányosan élnek. Szaporodásuk kevésbé ismert, évente egyszer-kétszer a nőstény két-három kölyköt hoz a világra.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:[2]

A nemet korábban az ázsiai tigrispetymegekkel (Prionodon) együtt a cibetmacskaformák (Viverrinae) alcsaládjába sorolták sok más nemmel együtt, a legújabb kutatások azonban arra világítottak rá, hogy valódi rokoni kapcsolataik eltérőbbek lehetnek; egy 2020-as ellenőrző lista a pojánákat a petymegformák alcsaládjába helyezi.[3] A tigrispetymegek macskafélékhez (Felidae) való morfológiai hasonlósága, amely szembetűnőbb mint a többi cibetmacskafélében, figyelemre méltó; mivel azonban a macskafélék és tigrispetymegek közti kapcsolatot meglehetősen távolinak tartották a különböző család miatt, ezt a konvergens evolúció eredményének tartották. A DNS-vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy míg az afrikai tigrispetymegek valódi cibetmacskafélék, amelyek szoros rokonságban állnak a petymegekkel (Genetta), az ázsiai tigrispetymegek nem azok, hanem a macskafélék legközelebbi élő rokonai.[4] Így az ázsiai tigrispetymegek és a macskafélék közti hasonlóság valószínűleg a közös ősnek, míg a tigrispetymegek két neme közötti a konvergens evolúció eredménye.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gray, J. E. (1864). A revision of the genera and species of viverrine animals (Viverridae), founded on the collection in the British Museum. Proceedings of the Zoological Society of London for the year 1864: 502–579.
  2. Rosevear, D. R. (1974). The carnivores of West Africa. Publication No. 723, British Museum (Natural History), London.
  3. Illustrated Checklist of the Mammals of the World
  4. Exhaustive sample set among Viverridae reveals the sister-group of felids: the linsangs as a case of extreme morphological convergence within Feliformia.

Források[szerkesztés]