Aegyptopithecus zeuxis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aegyptopithecus zeuxis
Evolúciós időszak: Késő eocén - kora oligocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alcsalád: Propliopithecidae
Nem: Aegyptopithecus
Simmons, 1965
Faj: A. zeuxis
Tudományos név
Aegyptopithecus zeuxis
Simmons 1965
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aegyptopithecus zeuxis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aegyptopithecus zeuxis témájú kategóriát.

Az Aegyptopithecus zeuxis egy fosszilis majomfaj, mely 35-33 millió éve, az eocén földtörténeti kor végén és az oligocén elején élt Észak-Afrika területén. A modern paleontológia egy összekötő kapocsnak tartja a kezdetleges majomformák és a hominidák ősei között.

Leírása[szerkesztés]

Az Aegyptopithecus zeuxist Elwyn L. Simmons régész és csapata fedezte fel 1965-ben az egyiptomi Faiyum kormányzóság területén. Már felfedezését követően vita alakult ki az új faj rendszertani besorolását illetően, amennyiben a kutatók nem tudtak megegyezni abban a kérdésben, hogy az Aegyptopithecus egy önálló nembe vagy a Propliopithecus nembe tartozik. Napjainkban az Aegyptopithecust általában egy önálló nemnek tekintik, melyhez egyetlen faj, az Aegyptopithecus zeuxis tartozik.

Az Aegyptopithecus a leletek tanúsága szerint nagyjából a mai Észak-Egyiptom területén élt, amely jelenleg félszáraz, sivatagos terület, de az eocén és oligocén folyamán növényzetben gazdag volt, területét szubtropikus növényzet, nagy kiterjedésű esőerdők népesítették be.

Az A. zeuxisra a nemi kétalakúság volt jellemző, erre utal az eltérő testméret, a fogak, illetve az agytérfogat különböző mérete. A fajra valószínűleg a hasonló modern majmokhoz hasonlóan a többnejűség volt jellemző és ádáz versengés folyhatott a nőstények kegyeiért a hímek között.

Aegyptopithecus zeuxis koponyája

Az életmódjára vonatkozólag a kutatók megállapították, hogy valószínűleg nappali életmódot folytatott és a fák lombkoronájában tölthette élete nagy részét, ez utóbbit bizonyítja a kéz ujjperccsontjainak erőssége is, melyek az állatot a fákon való fogódzásban segíthették. A fogak mérete és minősége alapján az Aegyptopithecus elsősorban gyümölcsevő volt, de időnként keményebb növényi részeket is elfogyasztott. A morfológiai vizsgálatok alapján az állat testsúlya átlagosan 6,7 kg körül mozoghatott, ez a mai bőgőmajomformák testsúlyának felel meg.

Források[szerkesztés]