Adobe Systems

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Adobe szócikkből átirányítva)
Adobe
Típus
JogelődAldus
Alapítva1982. december
NévadóAdobe Creek
SzékhelyUSA San José
Alapító
  • Charles Geschke
  • John Warnock
Iparágszoftverfejlesztés
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Termékekszoftver
Árbevétel3,58 milliárd USD
Alkalmazottak száma29,239 (2022)[1]
Leányvállalatai
  • Marketo
  • Adobe Creative Cloud
Tőzsde

Adobe (USA)
Adobe
Adobe
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 19′ 51″, ny. h. 121° 53′ 37″Koordináták: é. sz. 37° 19′ 51″, ny. h. 121° 53′ 37″
Az Adobe weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Adobe témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Adobe Inc.[2] (korábban Adobe Systems Incorporated) amerikai szoftverfejlesztő cég. Székhelye a kaliforniai San Joséban található. A cég digitális nyomdai előkészítő szoftvereivel (Photoshop, Illustrator, InDesign) lett ismert, majd webtartalom-előállító alkalmazásaival (Dreamweaver, Flash) vált iparági meghatározó tényezővé. Az Adobe egyik legismertebb fejlesztése a PDF és az ehhez kötődő Acrobat termékcsalád. Az Adobe a 2010-es években sikerrel váltott a dobozos termékek forgalmazásáról az éves előfizetéses szoftverlicenc kínálására. Itthon kevésbé ismert és elterjedt az Adobe felhő alapú marketingmegoldása (Adobe Marketing Cloud).

Történelem[szerkesztés]

Az Adobe székháza San Joséban

A céget 1982-ben alapította John Warnock és Charles Geschke, hogy kifejlesszék a PostScript oldalleíró nyelvet. A cég nevét az Adobe-patakról kapta, amely az egyik alapító háza mögött folyt.[3] Az Adobe logóját Warnock felesége, Marva Warnock tervezte.

PostScript[szerkesztés]

Az Adobe-t már az alapítása évében meg akarta vásárolni az Apple, ám az ötmilliós vételi ajánlatát visszautasította a két alapító. Az Apple így csak az Adobe 19 százalékát és öt évre a PostScript-licenc használati jogát szerezte meg a becsült piaci ár ötszörösén, ezért lett az Adobe a Szilícium-völgy első olyan cége, amely már az első évében nyereséges volt. Az Apple a PostScript licencét használva 1985-ben megtervezte a LaserWriter nyomtatót – ez volt az asztali kiadványszerkesztés (dtp) kezdete. A Postscript nyelvet a nyomdaipari levilágítók is használták, így 1987-re iparági szabvánnyá lett, amelyet több tucat nyomtatógyártó és 400-nál is több szoftver támogatott. A PostScript fejlesztést követte a digitális betűcsaládforma, a Type 1 megalkotása.

PDF[szerkesztés]

Valódi szabvánnyá (ISO-3200-1:2008) lett az Adobe megalkotta és fejlesztette PDF (Portable Documentum Format). A PDF megalkotásával az Adobe célja az volt, hogy egy konténert alkosson, amelybe elhelyezett fájlok módosulatlanul átvihetők legyenek számítógépek, operációs rendszerek és szoftverek között. A PDF előállítására az Acrobat, olvasására a ma is ingyen letölthető Acrobat Reader alkalmazást fejlesztette ki a cég. Az Acrobatnak ma létezik dobozos, örök érvényű és éves licenc fizetéses verziója is.

A PDF egyik intenzív használója a nyomdai előkészítő és a nyomdaipar, amely saját PDF-előírásokat alkalmaz. Ezek a PDF tudásának egyfelől szűkítései, másfelől nyomdai munkához szükséges többletinformációkat tartalmaznak (PDFX).[4] A nyomdai automatizálás egyik alapja az ilyen speciális PDF-fájlok használata.

A PDF az űrlapok kezelésének és feldolgozásának automatizálásában is jelentős szoftverszegmens.

Kiadványszerkesztés (DTP)[szerkesztés]

A vektoralapú grafikus szerkesztő program, az Adobe Illustrator megalkotása logikus következménye volt a PostScript-múltnak. Az Adobe máig meghatározó, legismertebb alkalmazása a Photoshop képmanipuláló alkalmazás, ennek 1.0 verzióját 1989-ben mutatták be Macintosh számítógépen. A szoftver szinte megjelenése óta piacvezető, majdhogynem iparági szabvány.[5]

Az Adobe DTP-portfóliója felvásárlásokkal bővült. 1991-ben megvették az Aldus céget, így az Adobe-é lett az egyik fontos kiadványszerkesztő alkalmazás, a PageMaker[6] (a másik a QuarkPress volt). A PageMaker alapjain fejlesztette ki az Adobe az InDesign kiadványszerkesztő alkalmazását. Az első verzió sikertelenségét[7] követően a második[8][9] már elnyerte a felhasználók tetszését, így az Adobe sikeres támadást indított a Quark ellen, és pár év alatt legyőzte, az InDesign egyértelműen egyedüli piacvezető szoftverré vált. A siker részben annak is köszönhető volt, hogy az Adobe az InDesign szoftvert az Acrobattal, a Photoshoppal és az Illustratorral csomagban értékesítette, alig drágábban, mint a Quark a QuarkPresst.

Az Aldus hozománya volt a TIFF fájlformátum is. 1995-ben a Frame Technologyt vásárolta fel az Adobe, így a FrameMaker[10] alkalmazás is a tulajdonukba került. A FrameMaker adatbázis alapú, kiadványszerkesztésre (például: akkoriban telefonkönyv, termékkatalógus) optimalizált szoftver.

Videó[szerkesztés]

1991-ben mutatta be az Adobe a Premiere videó-vágó és -szerkesztő alkalmazást. Az Aldus említett felvásárlásával megszerezte az After Effects videó-effektező programot, így megvolt az alapja a videó-szerkesztő alkalmazáscsoportnak is.

Macromedia felvásárlása[szerkesztés]

A cég 2005-ben részvénycserével felvásárolta versenytársát,[11] a Macromediát, ami tovább bővítette a termékpalettáját. Így került az Adobe-hoz többek között a Dreamweaver, a Flash, a FreeHand, illetve a ColdFusion, Contribute, Captivate, Breeze, Director, Fireworks, Flex HomeSite, JRun, Presenter és az Authorware.

A Dreamweaver[12] web- és szájtszerkesztő-menedzselő alkalmazás mellé került a Flash, amely a netes hirdetések, bannerek alapszerkesztő eszközévé vált, nem mellesleg számtalan játékprogram készült a használatával (facebookos játékok nagy többsége, Zynga*játékok). A Fireworks[13] az igényes webgrafikusok eszköze lett, mert weboptimalizáltan mentette az állományokat.

A Macromedia összes alkalmazása pár éven belül vagy feloldódott valamelyik meglevő Adobe-alkalmazásban, vagy annak helyére került megkapva az Adobe-alkalmazások jellegzetes felhasználó felületét. Az Adobe hosszú munkával elérte, hogy az alkalmazásai egymás számára átjárhatóak legyenek, az adott feladatot a célalkalmazással lehessen elvégezni anélkül, hogy az Adobe szoftvereit el kellene hagyni.

Az Adobe Bridge szoftver feladata lett az alkalmazások közti fájlmozgatás kezelése, a verziók és módosítások kezelése.

A FreeHand-eset[szerkesztés]

Az Aldus 1994-es megvételével került a FreeHand először az Adobe-hoz. A FreeHand az Illustrator konkurense, mindkettő vektorgrafikus rajzoló alkalmazás, az adott piac két vezető szoftvere. Az FTC (Federal Trade Comission) döntése értelmében az Adobe-nak el kellett adnia a FreeHandet az Altsysnek, és tilos volt 2004-ig bármilyen módon is a FreeHandet birtokolnia. Az Altsyst a Macromedia vásárolta fel, így az említett 2005-ös akvizícióval az Adobe ismét, immár véglegesen hozzájutott a FreeHandhez. Ekkor ez a két vektorgrafikus program létezett Macintoshra.

A FreeHand mellett több mint ötezer grafikus tett hitet, amikor 2011-ben a kaliforniai bíróságnál beperelte az Adobe-t a FreeHand elsorvasztása miatt. A bíróság kötelezte az Adobe-t, hogy tartsa életben a FreeHandet, ezért az Adobe weblapján jól elrejtve 2016-ig látható volt egy teljesen üres FreeHand-oldal. Az Adobe egyes várakozások ellenére sem tette szabad hozzáférésűvé a FreeHand forráskódját.

Creative Suite-időszak[szerkesztés]

2003-ra az Adobe befejezte termékei felhasználói felületének egységesítését. Szoftvereit csoportosítva, jellemzően négy válogatásban – dtp,[14] web, videó és az összes alkalmazás – kínálta. Az egyes csomagok - Creative Suite-ok - alkotó elemei idővel módosultak, átmenetileg új alkalmazáscsomagok is megjelentek. A Creative Suite első változata számjelzetlen CS, a következőek CS2, CS3, CS4, CS5.5 és CS6.

2007-ben az Adobe módosította küldetését,[15] célmondatát, az eddigi "mindent, mindenkor mindenhol"-t a "forradalmasítani az ötletek és információk összeillesztését" mondatra cserélte.

Megjelenés Verzió Jellemző szoftverek (nem az összes)
2003. szeptember Creative Suite (CS) AI,[16] ID,[17] PS, Stock, GoLive, Version Cue
2005. április CS2 AI,[18] ID, PS,[19] DW, Stock, Acrobat, GoLive, Version Cue
2007. március 27. CS3 PS,[20][21] AI,[22] ID, Acrobat, Fl, DW,[23] Fireworks, Contribute, Soundboth, AE, PR, Encore, Bridge, Stock
2008. október 15. CS4[24] PS,[25] AI, ID, Acrobat, FL, DW, AE, PR, Fireworks, Contribute, Soundboth, Encore, Stock, Bridge
2010. április CS5 PS, AI, ID, Acrobat, FL, DW, AE, PR, Fireworks, Contribute, Soundboth, Encore, Stock, Bridge
2011. április CS5.5 PS, AI, ID, Acrobat, FL, DW, AE, PR, Fireworks, Contribute, Soundboth, Encore, Stock, Bridge, számos mobilos fejlesztést tartalmazó alkalmazás
2012. április 23. CS6 PS, AI, ID, Acrobat, FL, DW, FW, PR, OL, EN, AE, AU, SG, Prelude, Bridge, Story

AE - After Effects :: AI - Illustrator :: AU - Audition :: DW- Dreamweaver :: EN - Encore :: FL - Flash :: FW - Fireworks :: ID - InDesign :: PR - Premiere :: PS - Photoshop

Creative Cloud[szerkesztés]

Az Adobe 2013-ig dobozos szoftvereket forgalmazott. A szoftvereiből négy kollekciót kínált: asztalikiadvány-, web-, videószerkesztés és mindhárom egyben. 2011-ben megkezdte és várhatóan pár éven belül befejezi[26][27][28] az átállást a dobozos termékek forgalmazásáról az éves szoftverlicenc kínálására, az alkalmazások netes letöltésére.[29] A váltás a technológia kínálta lehetőségen túl előnyös az Adobe számára, mert csökkenti a terjesztési, csomagolási, szállítási költséget. A korábbi CS-sel jelzett verziók durván másfél évente követték egymást, így a vásárlási hullámok miatt az árbevétel is erősen változott. A netes éves licencértékesítés egyenletes cash-flowt eredményez.

A felhasználók számára előny a gyors hozzáférhetőség, a folyamatos frissítések azonnali elérhetősége. A hátrány, hogy az Adobe-alkalmazásokra egyesével fizethet elő, vagy az összes alkalmazásra kell előfizetni – igaz, három átlagos alkalmazás esetén a minden-előfizetés kedvezőbb. A felhasználó az Adobe szoftvereit megvásárolhatja közvetlenül az Adobe-tól netes kártyás fizetéssel vagy az Adobe hazai minősített viszonteladóitól.[30]

Termékek[szerkesztés]

Az összes termék listája (2023. június)
alkalmazás neve leírás
Acrobat Export PDF PDF-fájlok konvertálása Microsoft Word- vagy Excel-fájllá.
Acrobat PDF Pack PDF-eszközök mindennapos használatra.
Acrobat Pro Több eszközön futó teljes körű PDF-fájlkezelési megoldása.
Acrobat Pro 2020 Iparágvezető asztali PDF-fájlkezelési megoldás. PDF-fájl létrehozás, szerkesztés és aláírás, PDF védelem.
Acrobat Reader PDF-fájlok megtekintése, kitöltése, aláírása és kommentálása, ingyenes.
Acrobat Reader mobilalkalmazás A mobileszközökhöz készült ingyenes PDF-fájlmegtekintő.
Acrobat Sign Solutions Digitális munkafolyamat megbízható és jogilag kötelező érvényű elektronikus aláírással.
Acrobat Sign Solutions Mobileszközről dokumentumokat küldhet el aláírásra, nyomon követheti az elektronikus aláírás folyamatát és valós idejű értesítéseket kaphat.
Acrobat Standard PDF-dokumentumok megbízható létrehozása, szerkesztése és aláírása.
Acrobat Standard 2020 Windows rendszerre PDF-dokumentumokkal való munkához.
Adobe Connect Webkonferencia.
Adobe Embedded Print Engine A nyomtatás újragondolása.
Adobe Express Közösségimédia-tartalom, szórólap, logó, banner és további tartalom készítése. Több ezer sablon segítségével. Nincs szükség bankkártyára.
Adobe Fonts Több ezer betűtípus.
Adobe Fresco Festés és a rajzolás
Adobe PDF Print Engine Renderelési platform az Adobe PDF-nyomtatási megoldáshoz.
Adobe PostScript Nagyvállalati szoftverplatform, amellyel bármely alkalmazásból nyomtathat dokumentumokat.
Adobe Presenter Video Express Videóstúdióját.
Adobe Scan Jegyzetek, dokumentumok, számlák és mások PDF-be szkennelése.
Adobe Stock Több millió kép, grafika, videó.
Adobe XD Felhasználói élmény tervezés, prototipizálás, megosztás weben, mobileszközökön, hangalapú környezetekben és egyéb platformokon.
Advertising Cloud Egy helyen kezelheti a médiastratégiája, a keresőmarketingje, a tévés hirdetései és a kreatívtartalom-kezelési folyamatai összességét.
Aero Élmények tervezése és megosztása a kibővített valóságban, kódírás nélkül.
After Effects Filmszerű vizuális effektusok és animált grafikák
Analytics Az online és az offline tevékenységek elemzése.
Animate Animáció készítés
Audience Manager Adatkezelési platform a célcsoport képzéshez valós időben
Audition Hangszerkesztő
Behance Alkotások bemutatására és felfedezésére szolgál.
Bridge Kreatív kellékek Adobe alkalmazások közti megosztása
Campaign Márkaélmény és a marketingfolyamatok felügyelete sok csatornán.
Captivate (2019) Gyors ütemű e-learning szerkesztő
Captivate Prime Személyre szabott oktatási megoldás készítő.
Capture Képből színtémát, grafikát, ecsetet, mintázatot vagy textúrát.
Character Animator 2D karaktere animáció valósidőben
Cloud Service Az Adobe Experience Manager biztonságos és skálázható alaprendszere.
ColdFusion AWS rendszeren Nagyvállalati használatra kész robusztus alkalmazások léteehozása.
ColdFusion Builder (2018) A hatékony IDE webes és mobilalkalmazások fejlesztése.
ColdFusion Enterprise (2023) Skálázható és biztonságos nagyvállalati alkalmazás fejlesztő.
ColdFusion Standard (2023) Alkalmazás telepítő támogató.
Commerce Cloud A Magento Commerce rendszer támogatás.
Content Server E-könyvek és PDF-dokumentumok tartalmának biztonságos terjesztése és kereskedelmi hasznosítása.
Creative Cloud nagyvállalatok számára Az Adobe kreatív szoftvereinek összefoglaló neve
Creative Cloud Összes alkalmazás Az Adobe kreatív szoftvereinek összefoglaló neve
Customer Journey Analytics Egyazon valós idejű felületen ábrázolhatja az ügyfelekkel történő csatornaközi kommunikációt.
Design to Print
Digital Editions Optimalizálható e-könyvolvasási élmény asztali és mobileszközön az EPUB 3 szabvány támogatásával.
Dreamweaver Korszerű és rugalmas webhelyek tervezése és közzététele.
Experience Manager Nagyvállalati használatra kész tartalomkezelő rendszer kombinálva a digitális kellékek kezelésével és a dokumentumfeldolgozási folyamattal.
Experience Manager Assets Egy platformon szerkesztheti, optimalizálhatja és jelenítheti meg digitális kellékeit.
Experience Manager Forms Egyszerű és hatékony digitális interakciókká alakíthatja papíralapú folyamatait.
Experience Manager Sites A tartalomkezelési lehetőségek részletes áttekintésével gyorsíthatja termékei és szolgáltatásai piaci bevezetését.
Experience Platform Az Experience Cloud nyílt forráskódú alaprendszere, amellyel valós idejű profilokká és hatékony mesterséges intelligenciává alakíthatja az összes adatát.
FrameMaker Technikai tartalmak készítéséhez és közzétételéhez.
FrameMaker Publishing Server (2019) Automatikus közzététel.
HTTP Dynamic Streaming A hálózatot hatékonyan kihasználó, jó minőségű HTTP-adatfolyam-továbbítás.
Illustrator Vektorgrafikus alkalmazás
InCopy InDesign segédprogram.
InDesign Nyomtatott és digitális kiadványok tördelése
InDesign Server Testre szabott automatizálás InDesign-eszközök használatával.
Intelligens szolgáltatások Az ügyféltevékenység előrejelzése, kampányok mérése
Journey Orchestration
Lightroom (1 TB) Alkalmazás fényképészeknek.
Lightroom Classic Asztali gépre optimalizált fotószerkesztés.
Magento Commerce Egységesített kereskedelmi felületet építhet ki minden csatornán.
Marketo Engage A marketing automatizálás, az érdeklődők támogatása, az ügyfélkapcsolatokra épülő marketing.
Media Encoder Videó átszámoló
Media Server 5 Professional Rugalmas médiaszolgáltatás és valós idejű kommunikációs lehetőségek.
Media Server 5 Standard Biztonságos, élő és igény szerinti online médiaadatfolyam-továbbítás.
Media Server az Amazon Web Services szolgáltatásban Video-adatfolyamatait többféle platformra továbbítja
Media Server Extended Nagy kapacitású video-adatfolyamok
Mixamo Egyedi karakterek csontvázzal és animációval
Photoshop Képszerkesztő
Photoshop Elements 2023 A Photoshop fapados verziója.
Photoshop Elements 2023 és Premiere Elements 2023 A Photoshop és a Premiere fapados verziói
Photoshop Express Fotó szerkesztő
Portfolio Saját személyre szabott webhely
Premiere Elements 2023 Videói rendszerzésére, szerkesztésére, létrehozására és megosztására szolgál.
Premiere Pro Iparági szabványnak számító profi videó- és filmszerkesztő szoftver.
Premiere Rush Online videók létrehozása és megosztása bárhonnan.
RoboHelp Következő generációs szoftver súgóval, szabályzatokkal és tudásbázissal kapcsolatos tartalmak készítéséhez és közzétételéhez.
RoboHelp Server Online súgó, adatvédelmi nyilatkozat és tudásbázis kezelő.
Substance 3D Designer Teljes körű testre szabhatóságot és korlátlan lehetőségeket biztosító parametrikus 3D-kellékeket hozhat létre.
Substance 3D Modeler 3D-modelleket asztali gépen és a virtuális valóságban egyaránt.
Substance 3D Painter Valós időben textúrázhat 3D modelleket.
Substance 3D Sampler 3D anyagok és fények valósághű képekből
Substance 3D Stager Virtuális stúdióban állíthat össze és rajzolhat meg 3D jeleneteket.
Target Gépi tanulás használatával tesztelheti és optimalizálhatja folyamatait mobilalkalmazásokban és a weben egyaránt.
Technical Communication Suite Öt piacvezető eszköz a technikai, az eLearning és az üzleti tartalmakhoz.
Type Az Adobe betűtípusainak teljes gyűjteménye.
Valós idejű ügyféladatok platformja Valós idejű vásárlói profilok aktiválásával azonnal személyre szabhatja a folyamatokat.
XML-dokumentáció az Adobe Experience Managerhez Nagyvállalati szintű CCMS (komponenstartalom-kezelő rendszer) dokumentációk létrehozástól leadásig történő kezeléséhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adobe Inc. 2022 Annual Form 10-K Report. adobe.com , 2022. december 2. [2023. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 3.)
  2. Form 8-K (angol nyelven). Securities and Exchange Commission, 2018. október 8. „On October 8, 2018, Adobe Systems Incorporated […] filed with the Secretary of State of the State of Delaware an amendment to the Company’s Restated Certificate of Incorporation to change the legal name of the Company from Adobe Systems Incorporated to Adobe Inc. Additionally, effective October 8, 2018, the Company adopted Amended and Restated Bylaws to reflect the new legal name.”
  3. A patak névadója, az adobe szó kiejtése vályogot jelent, kopt eredetű, jelentése a koptban: tégla.
  4. PDF/X kiegészítések
  5. Photoshop 20 éve és az Almalap
  6. Búcsú a PageMakertõl
  7. QuarkXpress 5.0 vs InDesign
  8. Adobe InDesign 2.0
  9. "Az InDesign a kiadványszerkesztés jövője!"
  10. Az új FrameMaker
  11. Adobe-Macromedia frigy
  12. Honlap, de kinek? - a Dreamweaver MX dicsérete
  13. Fireworks 4 – újdonságok tűzijátéka
  14. Adobe Creative Suite: Érvek és ellenérvek
  15. Az Adobe elgondolása a jövőről
  16. Adobe Illustrator CS (11)
  17. Adobe InDesign CS
  18. Adobe Illustrator CS2
  19. Photoshop CS2
  20. CS3 Bridge - InDesign
  21. CS3 Bridge - InDesign - Photoshop
  22. CS3 Illustrator InDesign
  23. CS3 Flash - Dreamweaver
  24. Adobe CS4 bemutató
  25. Photoshop CS4
  26. Adobe Creative Cloud: lassú, de magabiztos felhősödés
  27. Adobe: dobozról felhőbe
  28. Adobe: a felhő lassan mindent befed (2015. 06.)
  29. Tévhitek az Adobe Creative Clouddal kapcsolatban
  30. – Adobe Partners Adobe Partner Connection Portal

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Adobe Inc.
A Wikimédia Commons tartalmaz Adobe Systems témájú médiaállományokat.