Adil Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adil Giráj
عادل كراى

Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1666 1671
ElődjeIV. Mehmed Giráj
UtódjaI. Szelim Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1617
Karnobat
Elhunyt1672 (55 évesen)
Karin-Abad
ÉdesapjaMusztafa Csoban-Giráj
A Wikimédia Commons tartalmaz Adil Giráj
عادل كراى
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Adil Giráj (krími tatár: Adil Geray, عادل كراى), (16171672) krími tatár kán. Ő volt az egyetlen, aki nem a Giráj dinasztia főágából, hanem egy törvénytelen mellékágból jutott el a káni méltóságig.

Élete[szerkesztés]

Adil édesapja, Devlet Csoban-Giráj (vagy Musztafa) I. Fetih Giráj kán törvénytelen fia volt, akit Fetih soha nem ismert el magáénak. Azonban később III. Mehmed kán elismerte Musztafát a káni dinasztia tagjának, és a Devlet Giráj nevet adva neki, núreddinjává tette. Musztafa gyermekei, Kul Boldu és Csul Boldu is új nevet kaptak, Fetih és Adil Giráj lettek. Devlet a törökök elleni harcban halt meg 1625-ben. Adil bátyja, Fetih IV. Mehmed núreddinja volt 1641 és 1644 között.

Mikor az oszmán szultán 1666-ban Adilt nevezte új krími kánná, a Giráj família sok tagja felháborodott, mert nem ismerték el őt a dinasztia jogos képviselőjének. Az új kán Fetih bátyja fiait, Devletet és Gázit nevezte ki kalgának és núreddinnek.

Az első adóemelésnél a Sirin klán fellázadt és Adil kénytelen volt a törökökhöz fordulni segítségért.

Adil a zaporozsjei kozákok hetmanjával, Petro Szuhovijjal kötött védelmi szövetséget, a tatárok a lengyelek ellenében segítenek a kozákoknak, míg azok a Krím függetlenségi törekvéseit támogatták volna.

1671-ben a szultán leváltotta Adilt és I. Szelimet ültette a káni trónra. Adilt Karin-Abad (ma Karnobat Bulgáriában) városába küldte, ahol a következő évben meghalt.

Források[szerkesztés]

  • Олекса Гайворонский «Созвездие Гераев». Симферополь, 2003.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Адиль Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
IV. Mehmed Giráj
Krími kán
16661671
Következő uralkodó:
I. Szelim Giráj