Ádeni-öböl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Adeni-öböl szócikkből átirányítva)
Ádeni-öböl
Országok Jemen
 Szomália
 Dzsibuti
HelyArab-tenger
Átlagos mélység500 m
Legnagyobb mélység2700 m
Elhelyezkedése
Ádeni-öböl (Afrika)
Ádeni-öböl
Ádeni-öböl
Pozíció Afrika térképén
é. sz. 12°, k. h. 48°Koordináták: é. sz. 12°, k. h. 48°
A Wikimédia Commons tartalmaz Ádeni-öböl témájú médiaállományokat.

Az Ádeni-öböl (arabul خليج عدن, szomáliul Gacanka Cadmeed) az Arab-tenger öble, Jemen, az Arab-félsziget déli partvidéke és Szomália, Afrika szarva között helyezkedik el. Északnyugaton nagyjából 20 km-es szélességben köti össze a Bab-el-Mandeb-szoros a Vörös-tengerrel. Nevét a jemeni Áden városáról kapta.

Az Ádeni-öblön fontos hajózási útvonal fut végig, ugyanis a Földközi-tengerről a Szuezi-csatornán, a Vörös-tengeren és az öblön keresztül visz az út az Arab-tengerre és az Indiai-óceánra. Évenként 21 000 hajó halad át rajta.[1] Az öböl különösen ismert még a nagymértékű kalózkodásról is.

Földrajza[szerkesztés]

A Nemzetközi Vízrajzi Társaság meghatározása szerint az öböl nyugati határát a Ras Syan-félsziget képezi, míg keleten a szomáliai Guardafui-fok a határ.[2]

Vizének hőmérséklete 15 és 28 °C között alakul az év folyamán. A hőmérséklet az évszakoktól és különösen a monszuntól is függ.[3] Az öböl átlagos mélysége 500 méter, de legmélyebb pontja eléri a 2700-at is.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gulf of Aden című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rajput, D. S.: Somali pirates hijack two vessels in Gulf of Aden (angol nyelven). NowPublic, 2009. december 29. (Hozzáférés: 2012. március 19.)[halott link]
  2. Limits of Oceans and Seas (angol nyelven). International Hydrographic Organization, 1953. [2010. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 19.)
  3. Hydrographic Survey Results (angol nyelven). Report on Cruise No. 3 of R/V “Dr. Fridtjof Nansen.” - Indian Ocean Fishery and Development Programme - Pelagic Fish Assessment Survey North Arabian Sea. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 1975 [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 19.)