Abraham Low

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abraham Low
Született1891. február 28.
Elhunyt1954. november 17. (63 évesen)
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
IskoláiBécsi Egyetem
SablonWikidataSegítség

Abraham Low (Baranów Sandomierski, Lengyelország, 1891 február 28.Rochester, Minnesota, USA, 1954. november 17.) zsidó származású amerikai ideggyógyász, pszichiáter és pszichológus, akit a mentális betegek számára létrehozott önsegély programja, illetve a freudi pszichoanalízis megkérdőjelezése miatt jegyeznek.

Életpályája[szerkesztés]

Általános iskolát és gimnáziumot, illetve orvosi tanulmányait is Franciaországban kezdte 1910 és 1918 között. Később Ausztriában tanult és a hadsereg orvosi egységénél szolgált. 1919-ben, katonai szolgálata után a Bécsi Egyetemen szerzett doktori címet. Szakmai gyakorlatát is Bécsben töltötte, majd ezután 1920-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol 1927-ben megkapta az amerikai állampolgárságot.

1921 és 1925 között New Yorkban és Chicagóban praktizált. 1925-ben az Illinois-i Orvosi Egyetemen oktatott, majd társprofesszor lett a pszichiátrián. 1931-től igazgatóhelyettes, majd 1940-ben az egyetem Neuropszichiátriai Intézetének főigazgatója lett. 1931 és 1941 között az Illinois-i Állami Kórházat vezette. Ez idő alatt kívánság szerint szemináriumokat tartott a kórház dolgozói számára és folyamatosan kapcsolatot tartott, elbeszélgetett a legsúlyosabb mentálisan sérült betegekkel.

1936-ban tanulmányát az egyetemi kiadó publikálta Studies in Infant Speech and Thought címen. Több, mint 60 cikke jelent meg különböző témákban. Ír például az agyvelői és gerincvelői patológiákról, tanulmányozta a beszédzavart (aphasia) agykárosodott embereknél, klinikai pszichiátriai és neurológiai vizsgálatokat végzett, vizsgálta a sokkterápiát (elektrosokk), annak előnyeit és hátrányait, laboratóriumi kutatásokat végzett mentális kórképekkel kapcsolatosan, illetve számos cikket írt a csoportterápia jótékony hatásáról a gyógyulás folyamatában. Dr. Low 1954-ben halt meg a Mayo klinikán, Rochesterben, Minnesota Államban.

Tudományos jelentősége[szerkesztés]

Hozzájárulása a pszichiátriához és elmegyógyászathoz nem éppen közismert, de munkájával számos egyéniséget támogatott az elmegyógyászat területén. 1937-ben Dr. Low megalapította a Recovery, Inc.-t, és haláláig orvosként és a szervezet főigazgatójaként működött. Ez idő alatt előadásokat tartott korábbi pácienseivel való kapcsolatáról. 1941-ben a Recovery független szervezet lett. Low három kötetes könyvet írt The Technique of Self-help in Psychiatric Aftercare címmel (beleértve a "Lectures to Relatives of Former Patients"-t is), amit a szervezet adott ki 1943-ban. A Recovery fő mottóját eredetileg 1950-ben publikálták. A szervezet 2007-es rendes éves találkozóján kihirdették, hogy innentől kezdve a szervezet Recovery International néven lesz ismert.

Források[szerkesztés]