Abecsu Bajan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abecsu Bajan
SzületettEtióp császárság, Volló tartomány
Állampolgárságaetióp
ÉlettársaII. Menelik etióp császár
GyermekeiZauditu etióp császárnő
Foglalkozásaágyas
SablonWikidataSegítség

Abecsu Bajan (Volló (tartomány), Etiópia, ? – 1876 után), amharául: አብቺው, Szahle Mariam soai király, 1889-től II. Menelik néven etióp császár ágyasa és Aszkala Mariam soai hercegnő, 1916-tól I. Zauditu néven etióp császárnő édesanyja.

Élete[szerkesztés]

Apja Bajan, anyja ismeretlen. Etiópia Volló tartományában született kisnemesi családból, ezért megillette a Voizero Abecsu megjelölés.[1] Volt egy fivére is, Sebasi Bajan úr.

Szahle Mariam soai király (négus),[2] 1889-től II. Menelik néven etióp császár ágyasa lett, mely kapcsolatból egy kislány született 1876. április 29-én, aki a keresztségben az Aszkala Mariam nevet kapta, amely egy virág neve, de a családban „Mamite” (Baba) becenéven szólították csak. Ő lett a későbbi Zauditu etióp császárnő.

Bár a későbbi II. Meneliknek, Etiópia császárának és Soa királyának több ágyasa is volt, és tőlük számos házasságon kívül született gyermeke származott, többek között Aszfa Vosszen (18731888), Zauditu bátyja és Soa Reged (18671897), Zauditu nővére, ennek ellenére Abecsu lánya, a későbbi Zauditu császárnő lett apja kedvence. A lánya kis gyermek volt még, mikor Abecsu úrnő meghalt, így Zauditu apja mellett, dajkák felügyelete alatt királyi pompában nevelkedett. Etiópiában nem tettek nagy különbséget a házasságból és a házasságon kívüli kapcsolatból született gyermekek között. Abecsu így nem érhette meg, hogy lánya 1916-ban Etiópia trónjára emelkedett.

Gyermeke[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az etióp voizero udvari címet használták a magas rangú férjezett nőkre, melynek jelentése az amhara nyelvben nő, úrnő. Mai használatban a jelentése -né.
  2. A királyi cím a négus volt, amelyet tévesen a császári címmel azonosítanak, és eredetét tekintve semmi köze a néger szóhoz, mely a latin negrus, negra, negrum szóból származik, melynek jelentése fekete. A császári cím a négusz negaszt (királyok királya), illetőleg a haszege (az ország ura) volt.

Források[szerkesztés]

  • Sík Endre: Fekete-Afrika története II. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest 1964.

További információk[szerkesztés]

Előző
Valatta Szelasszié
Soai királyi ágyas
1876 előtt – 1876 után
Következő
?