Abdilasz Maldibajev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abdilasz Maldibajev
Életrajzi adatok
Született1906. július 7.
Kara-Bulak
Elhunyt1978. május 31. (71 évesen)
Kara Bulak
SírhelyAla-Archinskoe Cemetery
IskoláiMoszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatórium
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerénekhang
Hangtenor
Díjak
Tevékenységzeneszerző, énekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Abdilasz Maldibajev témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Abdilasz Maldibajev (kirgizül Абдылас Малдыбаев; 1906. július 7. – Kara Bulak, Batken megye 1978. május 31.) az egyik első kirgiz zeneszerző, énekes (tenor).

Művei[szerkesztés]

Drámák megzenésítésével foglalkozott, ő írta az első kirgiz operát, az Ajcsürököt, amelyet a biskeki Opera a mai napig rendszeresen programjára tűz. További művei között található az Adzsal Orduná, az Altin-Kiz, a Toktogul és a Manasz, a kirgiz nemzeti főeposz feldolgozása. Szakmai karrierje során több mint 400 dalt komponált, és kb. 200 hagyományos dallamot hangszerelt.

Ábrázolásai[szerkesztés]

Maldibajev jelenik meg az egy szomos bankjegy első oldalán. A bankjegy hátoldalán a biskeki Filharmónia épülete látható (hivatalosan: Toktogul Szatilganov Kirgiz Hangversenyterem), előtte Manasz, Akkula nevű „varázslován”, valamint a 20. századi manaszcsik vörös gránitszobrai.

Komuz[szerkesztés]

A legtöbb szobor kezében a komuz, a tradicionális kirgiz hangszer látható. A komuz húros hangszer, két vagy három húrral, amelyeket szükség szerint pengetni, vagy hegedűként, vonóval rezegtetni is lehetett.

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap