A végzet ereklyéi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Cassandra Clare amerikai írónő hozta létre A végzet ereklyéi című könyvsorozatot. A sorozat nagy népszerűségnek örvend, mind Magyarországon, mind külföldön. Nem meglepő, hogy már több, mint másfél éve birtokolja a 2. helyet a New York times bestseller listáján.

A történet egy bizonyos urban fantasy, vagyis a mi világunkban titkosan léteznek a természetfeletti lények. Ezeket a lényeket a könyvekben előszeretettel nevezik Alvilágiaknak (Downworlders), ők a vámpírok (démon energiával fertőzött emberek), a vérfarkasok (szintén démon energiával fertőzött emberek), a tündérek (az angyalok és a démonok gyermekei) és a boszorkánymesterek (az emberek és a démonok gyermekei. Felettük álnak a nephilimek, azaz az Árnyvadászok. A nephilimek legendája szerint az első Árnyvadász egy Jonatan Shadowhunter nevű ezer évvel ezelőtt élt ember volt. Mikor a világot démonok rohanták le, Jonathan Shadowhunter egy boszorkány mester segítségével előidézte Raziel angyalt, ki nephilimet csinált néhány kiválasztott emberből. Az angyal három bűvös tárgyat hagyott az Árnyvadászokra: a Végzet Kelyhét, a Végzet Kardját és a Végzet Tükrét. A sorozat kötetei:

 • Csontváros (City of Bones)
 • Hamuváros (City of Ashes)
 • Üvegváros (City of Glass)
 • Bukott angyalok városa (City of Fallen Angels)
 • Elveszett lelkek városa (City of Lost Souls)
 • Mennyei tűz városa (City of Heavenly Fire)

Ezenkívül Clare ír egy a történethez kapcsolódó elő-trilógiát is Pokoli Szerkezetek (Infernal Devices) címmel. A sorozat kötetei: Az Angyal (Clockwork Angel) A Herceg (Clockwork Prince) A Hercegnő (Clockwork Princess)

A kötetek magyar neveiből - a jobb hangzás miatt - kihagyták a Clockwork, azaz a mechanikus szót.

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Clarissa "Clary" Fray/Morgenstern
 • Jonathan "Jace" Wayland/Morgenstern/Lightwood/Herondale
 • Simon Lewis
 • Alexander "Alec" Lightwood
 • Isabelle "Izzy" Lightwood
 • Valentine Morgenstern
 • Lucian "Luke" Graymark/Garroway
 • Magnus Bane
 • Jonathan "Sebastian" Christopher Morgenstern
 • Jocelyn Fairchild

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat középpontjában az árnyvadászok állnak kiknek feladatuk, hogy megtisztítsák a Földet a démonoktól. Az ősi legendák szerint az első árnyvadász Jonathan Shadowhunter ezer évvel ezelőtt megidézte Razielt, az angyalt, a Végzet Ereklyéinek segítségével. Az angyal a saját vérét emberek vérével keverte össze a Végzet Kelyhében így hozván létre az árnyvadászokat. A sorozatban az árnyvadászok mellett létezik még négy természetfeletti faj. A négy „alvilági család”: a tündérek, a boszorkánymesterek, a vámpírok és a vérfarkasok. Évszázadokkal ezelőtt háború dúlt az alvilágiak és az árnyvadászok között, később azonban megkötötték a fegyverszünetet mely lehetővé tette a békés együttélést. Egyes árnyvadászok azonban ellenezték a fegyverszünetet. Közülük való az első három könyv főgonosza Valentine Morgenstern is.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csontváros[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet főszereplője Clary egy, az édesanyjával élő Brooklyni lány. Egyik éjjel a Pandemonium nevű New York-i klubban gyilkosság szemtanúja lesz. Az elkövetők három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser. Így találkozik először az árnyvadászokkal, köztük az angyali külseje ellenére, igazi bunkó módjára viselkedő Jace-el is. Ámde a jelek szerint rajta kívül senki sem látja a különös idegeneket.

Másnap ismét találkozik Clary a fiúval aki felajánlja, hogy elviszi az otthonukba. New Yorkban az árnyvadászok otthona az Intézet. Ekkor kap egy kellemetlen telefonhívást az édesanyjától. Hazatérve a lakásában Claryt megtámadja egy szörnyű lény méghozzá egy ˝"falánk démon". A lány azonban legyőzte a Jacetől elvett eszközzel, a szenzorral. Mivel súlyosan megsérült, így az őt utolérő fiú elviszi a lányt az Intézetbe. Meggógyítja az ottani nevelő Hodge Starkweather, aki Jace és a fiút örökbefogadó-testvéreinek Alec és Isabelle Lightwoodnak a tanára.

Mivel a természetfeletti lényeket egyszerű emberek nem láthatják, felmerül a kérdés vajon, hogyan tett szert egyszer-csak Clary a Látásra. Clary az édesanyja régi barátjánál Luka-nál próbál válaszokat keresni ámde Jace-szel majdnem összeütközésbe kerülnek két körözött árnyvadásszal. Az ő nevüket meghallva jön rá Hodge, hogy Clary édesanyja nem más, mint az a Jocelyn Fairchild, aki régen Valentin felesége volt. Sok más árnyvadásszal együtt tagjai voltak egy társaságnak a Körnek. Ő volt az aki elvitte a Végzet Kelyhét, hogy Valentine ne tehesse rá a kezét. Ámde rejtély, hogy hova tűnhetett Valentine és a kehely. Úgy döntenek megpróbálják Clary emlékei közt ráakadni a titok nyitjára. Segítséget kérnek a Néma Testvérektől (ők olyan árnyvadászok akiknek a különleges tehetségük a telepátia). Egyetlen nevet sikerül találniuk. Magnus Bane. Kiderítik, hogy ő Brooklyn Fő Boszorkánymestere. Egy általa rendezett bulin keresik fel, hogy magyarázatot kérjenek a történtekre.

Kiderül, hogy ő volt az aki édesanyja kérésére módosította Clary emlékeit, de sajnos ennél többet ő sem tud mondani. A partin Simon megiszik egy tündér italt amitől patkánnyá változik és magával viszi egy vámpír aki szintén a bulin volt. Clary és Jace Simon segítségére siet a vámpírok szállodájába. Harcba bonyolódnak a klán vezérével Raphaellel. Váratlanuk vérfarkasok sietnek a segítségükre, így végül mind sikeresen megmenekülnek.

Az Intézetben Clary és Alec összevesznek a történtek miatt, majd éjjel az Intézet kertjében Jace megcsókolja Claryt. Később Clary váratlanul rájön, hogy hova rejtette el édesanyja a kelyhet. Elmennek, hogy megszerezzék, de egy Nagyobb Démon támad rájuk. Alec súlyosan megsérül, de Magnus Bane meggyógyítja, mikor visszatérnek az Intézetbe. Kiderül azonban, hogy Hodge Valentinnak dolgozott és elárulva őket átadja neki a kelyhet majd elmenekül, Valentine pedig valamiért Jace-t is magával viszi. Clary Üldözni kezdi Hodge-ot, de elrabolják. Felébredve megtudja, hogy Luke vitte magával a saját biztonsága érdekében, sőt az is kiderül, hogy Luke vérfarkas. Luke falkája segítségével Valentin után indulnak, de az őrei rajtuk ütnek.

Rátalálnak Clary kómában fekvő édesanyjára, majd Jace-re is. Kiderül azonban, hogy Jace és Clary testvérek és Valentine az apjuk. Rátámadnak, de Valentine elmenekül a Kehellyel. Visszatérnek az Intézetbe, ahol Alec már meggyógyult. Clary és Jace azonban elkeseredettek, hiszen Valentine megszökött, ők pedig soha nem lehetnek egymáséi.

Hamuváros[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leírás: Clary Fray másra sem vágyik, csak hogy végre ismét normális életet élhessen. De vajon mi számít normálisnak, ha valaki démonokat pusztító Árnyvadász, az édesanyja varázslattal előidézett kómában fekszik, és egyszerre vérfarkasok, vámpírok meg tündérek nyüzsögnek körülötte? Clary szívesen töltene több időt legjobb barátjával, Simonnal, csakhogy az Árnyvadászoktól nem szabadulhat - főleg nem jóképű, ámde bosszantó, újonnan megtalált bátyjától, Jace-től. Clary csakis úgy segíthet édesanyján, ha felkutatja a rossz útra tért Árnyvadászt, Valentine-t, aki talán őrült, bizonyosan gonosz, ráadásul az édesapja. Amikor a Végzet Ereklyéi közül a másodikat is ellopják, a félelmetes Inkvizítor Jace-t gyanúsítja. Lehet, hogy a fiú tényleg elárul mindent, amiben hitt, és az apja mellé áll?

A Hamuváros filmadaptációja már tervben van, de a készületek még nem kezdődtek el.