A tengerszemű hölgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A tengerszemű hölgy
Az első kiadás címlapja
Az első kiadás címlapja
SzerzőJókai Mór
Országmagyar Magyarország
Nyelvmagyar
Műfajregény
Kiadás
KiadóFővárosi Lapok
Kiadás dátuma1889
Média típusakönyv
Oldalak száma280 (1992)
ISBN963751953X
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben
SablonWikidataSegítség

A tengerszemű hölgy Jókai Mór regénye. Először a Fővárosi Lapok adta ki 1889-ben. A Magyar Tudományos Akadémia 1890-ben Péczely-díjjal jutalmazta. Az akadémiai jelentés szerint „írói erényei fényesen nyilatkoznak benne, s olyan elbeszélőt mutatnak, ki korunk egész irodalmának legjelesb prózai epikusai közé tartozik. Egyes rajzainak, jeleneteinek mély hangulatossága lángeszűségéből ered.” Az egyik kritikus pedig a regény költői prózáját Arany János versművészetéhez hasonlította.

Háttere[szerkesztés]

A 19. század második felében több olyan mű jelent meg az európai irodalomban, amely a korszak ellentmondásait női sorsokon keresztül mutatja be. Ebbe a vonulatba illeszkedik A tengerszemű hölgy is, amelyet Sőtér István „az aláhanyatlás, a kiszolgáltatottság, a könnyelműség és a zabolátlanság emberi-társadalmi tragédiájaként” aposztrofál. Ezzel szemben Fábri Anna a női önfeláldozás példáját látja a hősnőben, aki több Jókai-szereplőhöz hasonlóan (Politikai divatok, A kőszívű ember fiai, Börtön virága) a szabadság ügyéért kockára teszi női értékeit.

A regény bőséggel tartalmaz önéletrajzi elemeket is: a regénybeli Erzsike a komáromi Domonkos Lidi alakját idézi fel, az író bükki bujdosását néhány természetleírás idézi.

Történet[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]