A tallahasseei férfi (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A tallahassee-i férfi
Lost
3. évad, 13. epizód
John Locke
John Locke
Eredeti címThe Man from Tallahassee
VendégszereplőM.C. Gainey
Tania Raymonde
Nestor Carbonell
Mira Furlan
Kevin Tighe
Patrick J. Adams
Barbara Baehler
Don Nahaku
Marlene Forte
Stephen Bishop
Cleo King
Brian Goodman
ÍróDrew Goddard
Jeff Pinkner
RendezőJack Bender
Gyártási szám313
Első sugárzás2007. március 21.
Első sugárzás Magyarországon2007. május 27.
Kronológia
ElőzőLégiposta
KövetkezőLeleplezés
A Lost epizódjainak listája

Az A tallahassee-i férfi a tizenharmadik rész a Lost című televíziós sorozat harmadik évadjában. Az epizód középpontjában John Locke áll.

Ismertető[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Visszaemlékezések[szerkesztés]

Locke első visszaemlékezésében azt láthatjuk, amint egy munkaközvetítő elbocsátja John-t egy időre állásából ideiglenes depresszióra hivatkozva, miután alaposan kikérdezte őt állapotáról.

Később a pihenő Locke-hoz egy fiatal kopogtat be. Elmondja, hogy anyja beleszeretett egy férfiba, akinek John odaadta a veséjét. A fiúnak nem stimmel valami anyja kedvesével, ezért Locke-hoz fordul, mivel úgy gondolja, ha valaki odaadta annak az embernek a veséjét, nem lehet olyan rossz ember. De John azt hazudja, hogy névtelen felajánlás volt, és sohasem találkoztak.

Ezek után Locke egy virágüzletben találkozik Anthony-val, aki épp csokrot válogat párjával az esküvőre. Cooper odamegy John-hoz, majd Jonh elmeséli, hogy a nő fia ellátogatott hozzáés az a gyanúja, csak a pénzéért veszi el anyját. Locke a fairplay érdekében arra kéri a férfit, szakítson a nővel szeme láttára, vagy elmondja neki az igazságot.

A következő visszatekintésben két nyomozó egy Peter Talbot nevű emberről kérdezik, mialatt Locke a lakásába tart. John elmismeri, hogy a fiú két napja meglátogatta őt, ám csak árulni szeretett volna valamit, így elküldte. A nyomozók elmdonják, hogy a család vagyona 200 millió dollárra rúg, így elég valószínűtlen, hogy el szeretett volna adni valamit. Azt is elmondják, hogy a férfi neve a fiatal zsebében volt felírva egy cetlire. Locke megtudakolja, miért kutatták át a fiú zsbebeit: Peter meghalt.

A legutolsó visszaemlékezésben John beront Anthony hotelszobájába, ahol kérdőre vonja, ki ölte meg a fiút. Ám Cooper tagadja a vádat, és azt mondta, maga a kedvese mondta le az esküvőt. Locke megkérdi, ezt mondaná-e ő is, ha most felhívná. John elindul a telefon felé, ám apja kilöki őt az ablakon, és nyolc emeletet zuhan. Csodával határos módon túléli, ám rendkívüli megrázkódtatásként éli át, mikor beültetik a tolószékbe.

Valós idejű történések[szerkesztés]

A Többiek tábora mellett, a bokrokban elrejtőzve Locke, Sayid, Kate és Rousseau megdöbbenve látják, hogy Jack Tommal futballozik. Rousseau közben észrevétlenül elillan. Juliet után a kerekesszékes Ben is kijön egy házból és kezet fog Jack-el. Jack mosolyog, majd mind a hárman bemennek. A "leskelődök" megdöbbennek. Kate dühös; felhúzza a puskája ravaszát. De Sayid figyelmezteti: lehet, hogy Jack nem szeretné, ha megmentenék. Kate szerint a Többiek csináltak valamit Jack-el. Locke szakítja őket félbe, mondván: "Jack-ről van szó. Amikor legelőször találkoztam vele, az élete kockáztatásával mentett ki embereket az égő repülő roncsából. Ha cimbizik a Többiekkel, biztos vagyok benne, hogy jó oka van rá. Beszélnünk kell vele, hogy egyáltalán mi folyik itt."

Mikor mind a hárman megvárjűk az éjszakát, Jack háza felé lopóznak. Kate a főbejáraton megy be, és hamar megpillantja Jack-et, miközben az zongorázik. Érzelmek futnak át rajta, de Jack nyugtalan. Jack arra kéri, hogy menjen el azonnal. Azt mondja, kamerákkal figyelik, és rá is mutat egyre a szobában. Kate viszont nem akar elmenni nélküle. Eközben Locke betör Ben házába, aki jelenleg ágyban gyengélkedik műtéte után. Beszélgetésbe elegyednek (a tengeralattjáráról és Mikhail-ről), mikor beront a szobába Alex, kintről pedig Tom kopgotat az ajtón. Locke elfogja Alxet és behurcolja magával a ruhásszekrénybe, míg Tom bejön pár ember kíséretében, és közli, hogy elfogták Austen-t és Jarrah-ot. Ben kéri, hogy hozzák ide a Tallahassee-i férfit, és hagyják magára. Ben megkéri Jonh-t, segítse át a kerekesszékbe. Ekkor Locke előterjeszti követelését: szeretné, ha Alex idehozná Sayid hátizsákját. Ben-nek összeáll a kép: ha John ismeri Bakunin-t, járt a Láng állomás-on, így szerezhetett robbanószert, amivel fel szeretné robbantani a tengeralattjárót.

Kate-et megbilincselve egy bárba viszik, ahol meglátogatja Jack. Megkérdőjelezi, miért jöttek vissza megmenteni őt noha megtilotta azt; és elmondja, hogy holnap kora hajnalban elengedik a Szigetről (Juliet-tel együtt).

Alex elmegy a táskáért, majd odaadja Locke-nak. Ben azt ígéri John-nak, ha nem robbantja fel a tengeralattjárót, mutat neki egy dobozt, melyet ha kinyit, azt találja benne, amit szeretne. Locke nem él az ajánlattal, így Alex elkíséri őt a tengeralattjáróig, ahol John elhelyezi a C4-es robbanótölteteket.

Juliet és Jack ezek után indulásra készen elbúcsúznak Ben-től. Jack kér egy utolsó szívességet Ben-től: ha elment, engedje el a barátait. Ben szavát adja, hogy ha Jack elhagyta a Szigetet, szabadon engedi őket. Páran kikísérik a távozókat a dokkhoz.

Mikor odaérnek, a dokknál a csuromvizes (épp a tengeralattjáróból távozó) Locke-ot találják, akit lefegyverezenek. Jonh bocsánatot kér, majd hátuk mögött felrobban a tengeralattjáró.

Ezután Ben ellátogat Locke cellájába, és újra a "varázsdobozról" beszélgetnek. ben kifejezi háláját, hogy felrobbantotta a tengeralattjárót, mivel így sem Sayid-ot és Kate-et, sem Jack-et és Juliet-et nem kell elveszítenie. Linus elkíséri John-t egy másik cellához. "Felkészült, hogy megnézze?" – kérdezi Ben, majd segédje kinyitja a cella ajtaját. Locke legnagyobb megdöbbenésére apja ül bent egy széken bekötött szájjal…

Itt a vége a cselekmény részletezésének!