A szivárvány tövében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szivárvány tövében
SzerzőVernor Vinge
Eredeti címRainbows End
OrszágUSA Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Témasci-fi (poszt-cyberpunk)
Műfajregény
SorozatGalaktika Fantasztikus Könyvek
Díjak
  • Locus-díj a legjobb sci-fi regénynek (The Yiddish Policemen's Union, 2007, Accelerando)
  • Hugo-díj a legjobb regénynek (The Yiddish Policemen's Union, 2007, Pörgés)
Kiadás
KiadóTor Books
Kiadás dátuma2006 május 16.
Magyar kiadóMetropolis Media Group
Magyar kiadás dátuma2010
FordítóTamás Dénes
BorítógrafikaStephan Martinière (eredeti)
Sallai Péter (magyar)
Média típusakönyv
Oldalak száma504 (magyar)
ISBN978-963-9828-44-5
SablonWikidataSegítség

A szivárvány tövében (Rainbows End) egy 2006-ban megjelent science fiction regény Vernor Vinge tollából. A könyv 2007-ben elnyerte a Hugo-díjat regény kategóriában,[1] majd a Locus-díjat is bezsebelte. Története 2025-ben játszódik, a kaliforniai San Diegóban, mely két korábbi novellájának (Fast Times at Fairmont High, Synthetic Serendipity) átgondolt változatán alapszik. Vinge tervez folytatást írni a könyv végén nyitva hagyott szálakból.[2]

A regény világában szinte teljesen egybeolvad a virtuális világ és a valóság, és bekövetkezni látszik a technológiai szingularitás, mely visszatérő eleme Vinge történeteinek. A regény magyar nyelven 2010-ben jelent meg a Metropolis Media Group Galaktika Fantasztikus Könyvek-sorozatának tagjaként Tamás Dénes fordításában.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője Robert Gu, az egykor világhírű költő, akit a modern orvostudomány kigyógyított az Alzheimer-kórból. Felgyógyulása során Gu egy szinte teljesen új világban találja magát, melynek dolgaiba bele kell tanulnia, ami nem egyszerű a látszólagos technofóbiája miatt. Robert Gu, egykori világmegváló szándékait versekbe író emberként most kénytelen harmonikusan együtt élni a családjával, akik nehezen viselik el a taszító modorú férfit. Egyetlen segítőtársa az unokája, Miri, aki beavatja őt a megváltozott valóság világába. Azonban akaratukon kívül egy nemzetközi összeesküvés részeseivé válnak, ő vele pedig egy ismeretlen avatár kommunikál, aki nyúljelmezben jelenik meg előtte.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A regény témája[szerkesztés]

A szivárvány tövében központi témáját a kiterjesztett valóság lehetőségei, valamint a technológiai fejlődés felgyorsulása képezi, illetve az ezzel szembeni előítéletek, ellenérvek és bírálatok felsorakoztatása; a régi és új ütközése. A regény világában megindul egy mozgalom, mely felszámolja a könyvtárakat, és elpusztítja a könyveket. Robert Gu és több hozzá hasonló technofób ezt akarják megakadályozni, felhívva a figyelmet a nyomtatott könyvek fontosságára. A kiterjesztett valóság látványos bemutatásra kerül. Felbukkannak például az úgynevezett „okosruhák”, melyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók szó szerint bárhol szörfölhessenek az interneten, MMORPG-khez hasonló videojátékokat játszhassanak, és hackerkedhessenek. A könyv kitér ezen technológia pozitív és negatív részeire is. A történet egyik szereplőjét például éppen a ruháján keresztül „törik fel”, és irányítják. Vinge a közeljövőt nem a kortárs science fictionre jellemző negatív utópiákkal ábrázolta, hanem utópisztikus eszközökkel mutatja be a világának mindennapjait.

Szereplők[szerkesztés]

  • Robert Gu – egykori professzor és híres költő, kit az Alzheimer-kórból gyógyítottak fel, és a Fairmont Gimnáziumba jár továbbképzésre, hogy beletanuljon a modern világ technológiáinak használatába.
  • Ifj.Robert Gu (Bob) – Robert Gu fia, tiszt a haditengerészetnél.
  • Alice Gong Gu – Bob Gu felesége, tiszt és auditor a haditengerészetnél.
  • Miri Gu – Bob és Alice Gu tizenhárom éves kislánya, a Fairmont Gimnázium tanulója és Robert Gu „magántanára”.
  • Juan Orozco – a Fairmont Gimnázium növendéke, tizennégy éves és Robert Gu technikai kisegítője.
  • Hsziu Hsziang – egykori számítástudomány professzor, a Fairmont Gimnázium növendéke.
  • Winston Blount – egykori dékán, Robert Gu riválisa, Fairmont Gimnáziumi tanuló.
  • Alfred Vaz – az indiai hírszerzés feje.
  • Günberk Braun – az Európai Unió hírszerzésének ügynöke.
  • Keiko Micuri – Japán hírszerzési ügynöke.
  • Nyúl úr/Rejtélyes idegen – ismeretlen entitás, Vaznak, Braunnak és Micurinak nyúl alakban jelenik meg, Robert Gu pedig csak a hangját hallja.

Magyarul[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • 2007: Hugo-díj, regény kategóriában
  • 2007: Locus-díj
  • 2007: John W. Campbell-emlékdíj (jelölés)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2007 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. (Hozzáférés: 2009. szeptember 26.)
  2. Long Now Foundation: What If the Singularity Does NOT Happen. Rainbow's End. Fora TV. [2012. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 21.)
  3. http://galaktikabolt.hu/termek/vernor_vinge_a_szivarvany_toveben.html

Források[szerkesztés]

  • Vernor Vinge: A szivárvány tövében (Metroplis Media Group: Galaktika Fantasztikus Könyvek, 2010. ford. Tamás Dénes, ISBN 978-963-9828-44-5)

További információk[szerkesztés]