A szellemirtók újabb kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A szellemirtók legújabb kalandjai szócikkből átirányítva)
A szellemirtók újabb kalandjai
(Extreme Ghostbusters)
Műfaj
  • televíziós sci-fi
  • televíziós vígjátéksorozat

AlkotóDan Aykroyd
RendezőAudu Paden
Hang

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok1
Epizódok40
Gyártás
Részenkénti játékidő24 perc
GyártóSony Pictures Television
ForgalmazóHulu
Sugárzás
Eredeti adószindikált sugárzás
Eredeti sugárzás1997. szeptember 1.1997. december 8.
Első magyar adóRTL Klub
Státuszbefejezett
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőAz igazi szellemirtók
További információk
SablonWikidataSegítség

A szellemirtók újabb kalandjai (eredeti cím: Extreme Ghostbusters) 1997-ben bemutatott sci-fi rajzfilmsorozat, Az igazi szellemirtók folytatása. A rajzfilm a Szellemirtók című 1984-es sci-fi filmvígjátékon alapul. Magyarországon az RTL Klub vetítette 2007-ben. A rajzfilmben a fiatalabb szellemirtók új csapatával találkozhatunk, akiknek vezetője a filmben is szereplő Egon Spengler. Velük dolgozik még a titkárnő, Janine Melnitz és Ragacs, a barátságos szellem. A sorozat folyamán visszatérnek szellemek az első rajzfilmsorozatból. Egy epizódra visszatér a grundel, aki a gyerekeket átváltoztatja olyan rémmé, mint ő maga, illetve az intro és az outro tartalmazza Samhain-t meg Ronda urat. Az outro-ban feltűnik még Plötyi, a szemetet imádó szellem.

Történet[szerkesztés]

Évek múltán elmentek az eredeti szellemirtók, mindegyikük a maga útját járta, kivéve Egont, aki még mindig ott maradt, hogy előmozdítsa a tanulmányait és természetfeletti tudományra tanítson egy osztályt a helyi főiskolán. Amikor a szellemek elkezdenek újra megjelenni, Egont kényszerítik, hogy új szellemirtókat toborozzon a négy diákjából. Az új Szellemirtók tagja volt Kylie Griffin, egy lányzseni és szakértő, Eduardo Rivera, egy menő, cinikus latin-amerikai származású személy, a naplopó, Garrett Miller, egy tolószékhez kötött fiatal sportoló, és Roland Jackson, egy szorgalmas gépész. Mivel a szellemek egyre erősödnek, a Szellemirtó felszereléseket is frissíteni kell. Így hát Egon a négy új csapattag segítségével elkészíti a teljesen új felturbózott proton ágyúkat és az új generációs csapdákat, amelyek azért kellenek, mivel az ágyúkból kilövellő proton sugarak kapacitását megnövelték és a csapda sugarának is ugyanolyan erejűnek kell lenni. A PKE mérőt (konyhanyelven szellemérzékelőt) szintén módosították. Ezúttal mutatók/karok helyett egy kicsi elektromos nyaláb mozgása mutatja az energiaszintet. Így alakulnak meg az "Extrém Szellemirtók", akik számtalan iszonyatos szellemmel küzdenek meg különös és izgalmas kalandok során. A epizódok sötétebb és komorabb hangulatúak, viszont a sorozat befejezetlenül maradt egy átlagosnak mondható epizóddal.

Epizódok[szerkesztés]

Epizód Cím Eredeti bemutató
01. „Déli sötétség, 1. rész”1997. szeptember 1.
Amikor Achira metróépítők beavatkozása következtében kiszabadul, az eredeti Szellemirtók csapat tagja, Egon Spengler professzor, egy New York-i egyetem tanára, diákjaival megszervezi a Szellemirtók újabb csapatát. 
02. „Déli sötétség, 2. rész”1997. szeptember 2.
Achira a megszállt Kylie-on keresztül megfertőzi magát Egont, aki ennek ellenére felszereli és kiképzi az új önkénteseket a közelgő összecsapásra. 
03. „The True Face of a Monster”1997. szeptember 3.
Egy rabbi fia létrehoz egy gólemet, hogy elriassza a vandálokat, akik antiszemita graffitikat festettek a zsinagóga falára, de a gólem túlságosan erőteljes ahhoz, hogy a fiú irányítani tudja. 
04. „Fear Itself”1997. szeptember 4.
Az új Szellemirtó csapatnak egy olyan szellemmel kell szembeszállni, amely az emberek legbelső félelmeit kelti életre. 
05. „Deadliners”1997. szeptember 5.
A Szellemirtók szellemek, vámpírok és szörnyek felbukkanását és eltűnését vizsgálja, amelyek mind a híres horrorregény-író, J.N. Kline műveivel állnak kapcsolatban. 
06. „Casting the Runes”1997. szeptember 8.
EGy zsebtolvaj rúnakövekkel teli erszényt zsákmányol a Metropolitan Museum-ból, azonban hamarosan kiderült, hogy bárki, aki az elátkozott köveket megérinti, rabszolgája lesz egy különös istennek. 
07. „The Infernal Machine”1997. szeptember 9.
A Szellemirtókat zavarja, amikor Roland egyre furcsábban viselkedik a "pokoli gépezet" megalkotása közben. 
08. „Home is Where the Horror Is”1997. szeptember 10.
A Szellemirtóknak egy furcsa házat kell megvizsgálni, ahol két fiú tűnt el nemrégiben. 
09. „Killjoys”1997. szeptember 11.
A Szellemirtók vámpírbohócok után nyomoznak, akik már megfertőzték Eduardo-t. 
10. „The Unseen”1997. szeptember 12.
A Szellemirtók csapata kettészakad egy rosszul sikerült akció után, Kylie és Eduardo a lány eltűnt protonágyúja után kutatnak, míg a többiek olyan támadásokkal kell megküzdeni, ahol az áldozatok elvesztik szemüket. 
11. „The Crawler”1997. szeptember 22.
Amikor Janine megunja, hogy Egon nem mutat iránta érdeklődést, elhatározza, hogy féltékennyé teszi és egy jóképű latino sráccal randevúzik, akiről kiderül, hogy a királynőjét kereső bogárszörny. 
12. „The Pied Piper of Manhattan”1997. szeptember 23.
A Szellemirtókat válság fenyegeti, amikor feltűnik egy ember, aki pipazenével tudja befolyásolni a szellemeket. Azonban a dolgok rosszra fordulnak, amikor a polgármester megtagadja a fizetséget a pipás embernek. 
13. „Be Careful What You Wish For”1997. szeptember 24.
Egy kereskedelmi ügynök érkezik New Yorkba, aki látszólag teljesíteni tudja a legtitkosabb kívánságokat is. Hamarosan kiderül, hogy a teljesített kívánságok több bajt okoznak, mint amennyi örömet hoznak, különösen Eduardo-nak, akinek a lelkét az ügynök Kylie macskájában tárolja, Kylie legnagyobb meglepetésére. 
14. „Grease”1997. szeptember 25.
A Szellemirtókak egy huncut manóval kell felvenni a küzdelmet, miközben két kormányzati ügynök is figyelő őket, akik meg vannak győződve arról, hogy a Szellemirtók bűnözők. 
15. „The Jersey Devil”1997. szeptember 26.
A Szellemirtóknak felszerelésük nélkül kell megvédeni a várost a Jersey Devil-től. 
16. „Dry Spell”1997. szeptember 29.
A Szellemirtóknak egy olyan lénnyel kell szembeszállni, amelyik megába tudja szívni az összes nedvességet az emberi testből, illetve azzal a tengerkutatóval, aki magának akarja megkaparintani a lényt. 
17. „Sonic Youth”1997. szeptember 30.
A családi kísértet utáni hajsza különösen nehézkes lesz, amikor a kísértet békés nővére, a szirén, gyönyörű hangjával elbűvöli Rolandot. 
18. „Ghost Apocalyptic Future”1997. október 1.
A téridő zavara miatt Kylie helyet cserél egy jövőből jött szabadságharcossal, aki a New Yorkot uraló természetfeletti diktátor, Tempus ellen harcol. 
19. „Bird of Prey”1997. október 2.
A Hraesvelg névre hallgató, hatalmas madár alakú lény drasztikus időjárásváltozást idéz elő New Yorkban és a Szellemirtóknak meg kell állítani a lényt, mielőtt a vihar a várost veszélybe sodorná. 
20. „Seeds of Destruction”1997. október 3.
Egy bosszúálló paranormális lény által megszállt mag káoszt okoz, mivel a növényeket óriásokká változtatja, amelyek akár az épületeket is összedöntik. 
21. „The Luck of the Irish”1997. november 3.
Egy ír manó bosszúhadjáratba kezd azok ellen, akikről azt feltételezi, hogy ellopták arannyal teli üstjét. 
22. „The Ghostmakers”1997. november 4.
A jelentések szerint emberek furcsán kezdenek viselkedni, miután tükörbe néztek. 
23. „Slimer's Sacrifice”1997. november 5.
Slimer csapdába esik az egyik izolációs egységben és a Szellemirtókat egyenként győzi le Fenris, egy hatalmas, kutya formájú. Eduardo elhatározza, hogy megmenti a szellemet és felfedezi, hogy az egész eset hátterében a démon Surt áll, aki Ragnarököt akarja létrehozni. 
24. „Grundelesque”1997. november 6.
A Grundel ismét feltűnik és gyerekekre vadászik, ami elvileg lehetetlen, hiszen az eredeti Szellemirtók évekkel ezelőtt elkapták. 
25. „In Your Dreams”1997. november 7.
Egy szellemi rádióadó zenén keresztül változtatja az emberek álmait rémálommá, amelyek végül megelevenednek. 
26. „Moby Ghost”1997. november 10.
Amikor egy bálnára emlékeztető lény elektromágneses káoszt okoz a városban, a Szellemirtóknak egy kísértetvadásszal kell szövetkezni, hogy megállítsák a lényt, mielőtt valaki életét veszti. 
27. „Fallout”1997. november 12.
A Szellemirtóknak egy új tervet kell kidolgozni, amikor kiderül, hogy a nukleáris izotópokon élő lényre nincs hatással a protonágyú. 
28. „Eyes of a Dragon”1997. november 13.
Miután eltűnik egy kereskedő Chinatownból, a Szellemirtók felfedezik, hogy az emberek csontját valaki ellopkodja. 
29. „Till Death Do We Start”1997. november 14.
Egy yuppie a Szellemirtók segítségét kéri, amikor élőhalott menyasszonya üldözi. 
30. „Glutton for Punishment”1997. november 24.
New York lakói váratlan és megmagyarázhatalan módon zabáló rohamot kapnak és a probléma hamarosan Slimert is személyesen érinti. 
31. „Ghost in the Machine”1997. november 25.
Amikor egy használaton kívüli olajkutat újra aktiválnak, kiszabadul egy régi szellem, amely a járműveket kezdi megszállni. 
32. „Dog Days”1997. november 26.
A Szellemirtóknak kutya egy napjuk lesz, amikor egy olyan démonnal kell szembeszállniuk, aki a város összes kutyáját a szolgájává teszi. 
33. „Mole People”1997. november 27.
A várost sújtó sorozatos áramkimaradásokért a föld alatt lakó csoportot okolnak és a Szellemirtóknak kell kideríteniük az igazi felelősöket. 
34. „A Temporary Insanity”1997. november 28.
Amikor Janine nyaralni megy, a Szellemirtók felvesznek a helyére valakit, hogy segítsen a munkával, de hamarosan kiderül, hogy a szerződéses munkaerő nem az, akinek látszik. 
35. „Rage”1997. december 1.
Amikor a házában rovarirtást kell tartani, Egon arra kényszerül, hogy Eduardohoz költözzön. Közben a városban egy troll szabadul el és Eduardo bátyja (aki megveti öccsét, amiért a Szellemirtóknak dolgozik) a New York-i rendőrség tagjaként veszi fel vele a harcot. 
36. „Heart of Darkness”1997. december 2.
Egon váratlanul kapcsolatba kerül egy régi munkatársával elektromos felszerelések és felbecsülhetetlenül értékes kristálykoponyák eltűnése ügyében. 
37. „Back in the Saddle, Part 1”1997. december 3.
Janine egy különleges születésnapi meglepetést szervez Egon 40. születésnapjára: összehozza az eredeti Szellemirtók csapatát (Peter Venkman, Ray Stantz and Winston Zeddemore). Azonban a meglepetést elrontja az eredeti és az új Szellemirtó csapat közötti egyre növekvő feszültség. 
38. „Back in the Saddle, Part 2”1997. december 4.
A Szellemirtók két csapatának össze kell fogni, hogy legyőzzenek egy titokzatos lényt, amely az USA keleti partján embereket, hajókat és esetenként teljes városokat fal fel. A problémát csak súlyosbítja, amikor a Szellemirtók felfedezik, hogy a lény a Bermuda-háromszögből jött és Manhattan felé tart. 
39. „The Sphinx”1997. december 5.
Egy szfinx a manhattani értelmiségieket szellemi fogyatékossá változtatja, mert nem fejtették meg feladványát. Közben Egont elkeseríti, hogy öregszik, miután elmúlt a születésnapi partija. 
40. „Witchy Woman”1997. december 8.
Három tizenéves boszorkány megpróbálja Kylie-t elcsábítani, hogy életre tudjanak kelteni egy szellemet, amely több hatalmat adnak nekik. Amikor az eredeti terv nem sikerül, Eduardot hálózzák be. 

További információk[szerkesztés]