A sötétség mélyén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sötétség mélyén (Heart of Darkness) Joseph Conrad lengyel születésű angol író regénye. 1902-es kiadása előtt három részes sorozatban jelent meg 1899-ben az angol Blackwood's Magazine-ban. Széles körben az angol irodalom egyik jelentős műveként tartják számon[1] és egyben a nyugati kánon részeként.

A történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet központi alakja Charles Marlow, és ő beszéli el a történet legnagyobb részét is. Az angol Marlow egy belga kereskedelmi társaság megbízásából érkezik Afrikába, hogy kapitányként dolgozzon egy folyami gőzösön. A sötétség mélyén a belga gyarmatosítás sötét oldalát fedi fel, miközben a Marlow által megélt sötétség három árnyalatát mutatja be: Kongó vadonjának sötétségét, a belgák kegyetlenségét az afrikai őslakosokkal szemben, és azt a minden emberben lakozó, feneketlen sötétséget, melyből az emberi gaztettek születnek.[2] Habár Conrad nem nevezi meg a regényben szereplő folyót, a regény írásának idején a Kongói Szabadállam – melynek legfontosabb folyója a Kongó volt – II. Lipót belga király magángyarmata volt. A történetben Marlow-t egy rakomány elefántcsont elszállításával bízzák meg, de valódi feladata az, hogy ezzel együtt az elefántcsont-ügynököt, Kurtz-öt is visszahozza a vadonból, aki kétes hírnevet szerzett magának a környéken.

A sötétség mélyén történet a történetben, azaz keretes elbeszélés. Marlow a Temze torkolatában lehorgonyzott hajón, alkonyattól késő estig beszéli el a kongói kalandját utasainak. Az égbolt a történet hangulatával párhuzamosan sötétedik be.

Feldolgozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mű népszerűségét az is jelzi, hogy a sikeres filmek, rádiós (Orson Welles, 1938) és színházi feldolgozások, opera-adaptáció mellett videojátékok is készültek a történetből.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. 100 Best, Modern Library's website. Retrieved 12 January 2010.
  2. Naik, Srinivas. "Heart of Darkness by Joseph Conrad. Search, Read, Study, Discuss." The Literature Network: Online Classic Literature, Poems, and Quotes. Essays & Summaries. Web. 18 Aug. 2010.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heart of Darkness című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]