A rém (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A rém
(Monster)
2004-es német–amerikai film
RendezőPatty Jenkins
ProducerMark Damon
Donald Kushner
Clark Peterson
Charlize Theron
Brad Wyman
Műfaj
ForgatókönyvíróPatty Jenkins
FőszerepbenCharlize Theron
Christina Ricci
ZeneBT
OperatőrSteven Bernstein
VágóArthur Coburn
Jane Kurson
Gyártás
Gyártó
  • DEJ Productions
  • Media 8 Entertainment
OrszágUSA - Németország
Nyelvangol
magyar szinkron
Játékidő105 perc
Forgalmazás
ForgalmazóInterCom
Bemutatóamerikai 2003. december 17.
magyar 2004. május 20.
Díj(ak)1 Oscar-díj
1 Golden Globe-díj
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Korhatár18 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A rém (Monster) 2003-ban bemutatott amerikai film, amelyet Patty Jenkins rendezett. A film egy amerikai sorozatgyilkos nő, Aileen Wuornos élettörténete alapján készült. Wuornost Charlize Theron alakította, aki a szerep megformálásához nagyfokú átváltozáson ment keresztül, közel 15 kilót szedett fel.[1] Alakításával számos díjat nyert, köztük a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Wuornosnak nehéz és szörnyű gyermekkora volt, 13 évesen prostituáltként már teherbe esett. A film az 1989 és 1990 közötti 9 hónapot dolgozza fel, amikor Wuornos találkozik a leszbikus különc Selby Vall-lel (Christina Ricci) és a két nő között szerelem szövődik. A gyilkosságok sorozata akkor veszi kezdetét, amikor Aileen egyik vendégével elfajulnak a dolgok és a nő önvédelemből lelövi a férfit.

Történet[szerkesztés]

A Daytona melegbárban találkozik a prostituált Aileen Wournos és a leszbikus különc, Selby Well. Selby beszélgetni akar, de Aileen (becenevén Lee) veszekedni kezd vele. Ám hamar összehaverkodnak, berúgnak, és együtt töltik az éjszakát. Kapcsolatuk egyre jobban előre halad, rövidesen szerelembe esnek. Szerelmüknek sok akadálya van. Selby szülei ellenzik lányuk leszbikus kapcsolatát a prostituálttal, Aileen pedig el van szegényedve, s csak nem rég jött rá, hogy a saját neméhez vonzódik.

Közben Aileent megerőszakolja és kegyetlenül összeveri egy Vincent Corey nevű férfi. Az áldozat azonban egy pisztolyt talál Corey autójában. Sikerül kiszabadítania magát, és bosszúból lelövi a támadóját. Hamarosan elszökik Selbyvel, de állandó pénzhiány gyötri őket. Aileen próbál becsületes szakmát találni, de nem tud, ezért egy újabb kuncsaftot talál. Azonban őt is lelövi.

Selbyvel nagy jövőt tervezgetnek bulikkal, de közben balesetet szenvednek. A veszekedés közben Aileen bevallja, hogy már két embert ölt meg. Lassan kibékülnek, de a rendőrség lassan kezdett rájönni az igazságra. Aileen még 2 férfit is lelő. De Selbynek kezdett elege lenni a gyilkosságsorozatból, ezért elmegy.

Aileen nem bírja feldolgozni az eseményeket, ráadásul elfogták a rendőrök. A rendőrök ultimátumot adnak Selbynek: ha nem akarja, hogy bűnrészességgel perbe fogják, segítsen nekik kiszedni Leeből a vallomást. Sikerül is neki, de Lee akkor még nem tudta, hogy Sel ezzel a rendőröket segíti. A bíróságon is ellene tanúskodott. Aileen Wournost a bíró halálra ítélte, s 12 év múlva, 2002-ben kivégezték. Sosem bocsátotta meg Selbynek, hogy elárulta.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Charlize Theron Aileen "Lee" Wuornos Für Anikó
Christina Ricci Selby Wall (a valóságban Tyria Moore) Simonyi Piroska
Bruce Dern Thomas Varga Tamás
Lee Tergesen Vincent Corey (a valóságban Richard Mallory) Bácskai János
Annie Corley Donna Bessenyei Emma
Pruitt Taylor Vince Gene
Marco St. John Evan
Marc Macaulay Will / Daddy Kajtár Róbert
Scott Wilson Horton Gruber Hugó

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Monster - IMDb - Trivia
  2. A rém - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 22.)

További információk[szerkesztés]