A paradicsom foglyai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A paradicsom foglyai
(Trapped in Paradise)
1994-es amerikai film
RendezőGeorge Gallo
ProducerGeorge Gallo
Műfaj
ForgatókönyvíróGeorge Gallo
FőszerepbenNicolas Cage
Jon Lovitz
Dana Carvey
ZeneRobert Folk
OperatőrJack N. Green
VágóTerry Rawlings
JelmeztervezőMary E. McLeod
DíszlettervezőGordon Sim
Gyártás
Gyártó20th Century Studios
Ország USA
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszínToronto
Játékidő111 perc
Képarány2,35 : 1
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
Bemutató1994. december 2.
Bevétel6 017 509 amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A paradicsom foglyai (eredeti cím: Trapped in Paradise) 1994-ben bemutatott, karácsonyi témájú, amerikai bűnügyi vígjáték. Írta és rendezte George Gallo. Főszerepben Nicolas Cage, Jon Lovitz és Dana Carvey.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

New York, karácsony.

Bill Firpo (Nicolas Cage) étteremtulajdonos kellemetlen hírről értesül: a börtönök zsúfoltsága miatt fél évvel hamarabb feltételesen szabadlábra helyezik két fivérét. Fivérei már a szabadulásuk utáni első alkalommal gondot okoznak neki, mivel Alvin (Dana Carvey) kleptomániás, és mindent összeszed, amihez hozzáfér. A rendőrök elől is menekülniük kell, amit Bill úgy old meg, hogy rendőr őrmesternek adja ki magát.

Fivérei a börtönben azt az információt hallották, hogy létezik Pennsylvania államban egy Paradise nevű hely, ahol a helyi bankot gyakorlatilag nem őrzik, csak be kell sétálni a pénzért. Dave (Jon Lovitz) és Alvin éppen ezt akarják megcsinálni, ezért egy hamis levelet mutatnak az anyjuknak, amiben egyik fegyenctársuk arra kéri őket, hogy látogassák meg a lányát ebben a kisvárosban. Anyjuk, Edna (Florence Stanley) annyira meghatódik, hogy mindhármójukat oda küldi (bár Dave és Alvin nem hagyhatná el New York állam területét).

Amikor megérkeznek a kisvárosba, már Bill is azt mondja, hogy a bank kirablása könnyű lesz (a bankba a pénzszállítók néhány zsákban pénzt hoznak, a biztonsági kamera zsinórja ki van húzva, az őr pedig egy öregúr, aki egész idő alatt alszik), csak fegyver kellene hozzá. Szerencsére a két fivére által „kölcsönvett” kocsi csomagtartójában valóságos fegyverarzenált találnak.

Miután símaszkokat vesznek egy közeli boltban, és szereznek egy ócska kocsit, a három fivér közül kettő bemegy a bankba (Alvin a kocsiban várja őket). Kiderül, hogy a széfet csak a bankigazgató tudja kinyitni, aki éppen ebédel a szemközti étteremben. Amíg Bill Alvinnal átmegy az igazgatót előkeríteni, Dave a börtönben tanult jógalégzést gyakoroltatja az ügyfelekkel. Mivel az éttermi vendégeket sem lehet elengedni, ezért mindenkit átterelnek a bankba, ahol az igazgató kinyitja a széfet. Bill befelé menet észreveszi az infravörös sugarakat, amik riasztást adnának le, ezért gondosan átlépi őket, de a széfből kifelé jövet a pénzeszsák belelóg a sugár útjába, ezért megszólal a riasztó.

Alvin a bank előtt várakozva véletlenül beletapos a gázba, ezért a kocsi elszáguld, mielőtt Dave és Bill be tudnának szállni, de nemsokára ez sikerül. A zsákmány 275 000 dollár. Átszállnak a jobb autóba, de Alvin bénán vezet, ezért egy rendőrautó üldözni kezdi őket, a kocsijuk egy hídnál lecsúszik az útról, felfordul, és a befagyott folyó jegére esik. A rendőrautó továbbmegy a hídon. Egy másik autó megáll és a sofőr felajánlja, hogy beviszi őket a városba. Történetesen a bankigazgató házához megy, aki a nagybácsikája. Az igazgató és felesége nem ismerik fel bennük a támadókat, száraz ruhát adnak nekik és meghívják őket vacsorára.

Időközben a börtönben Vic Mazzucci megtudja, hogy az általa dédelgetett tervet valaki megvalósította, és kirabolták a szóban forgó bankot. Ezért nagyon dühös lesz és egyik társával, Caesarral együtt megszökik. Sejti, hogy az elkövetők a Firpo fivérek, ezért az anyjuk házához megy és túszul ejti. Amikor Dave hazatelefonál, Vic Mazzucci veszi fel a kagylót és a rablott pénzt követeli az anyjukért cserébe. Dave úgy tesz, mintha az anyjával beszélne és nem adja át Billnek a kagylót.

Bill az autóbusz-állomáson megveszi a jegyüket New Yorkba, de az időközben kiérkezett FBI minden utas csomagját kinyittatja. A vegyesbolt tulajdonosa, Ed Dawson (John Ashton) rájön, hogy a rablást csak a három idegen követhette el, ezért segítőjével, a kissé idióta Clovis Minorral (John Bergantine) megpróbálják megszerezni a táskát, de Bill Ed pisztolyával néhány lövést ad le, ezért az FBI Edet és társát tartóztatja le. Bill magával viszi a táskát. Mivel busszal nem tudtak elutazni, ezért egy evezős csónakkal próbálkoznak, de nem jutnak messzire, mert Alvin beleesik a vízbe, és elsodorja a vadul áramló folyó. Kissé lejjebb járókelők segítségével kihúzzák a vízből alélt állapotban, akik mesterséges légzést adnak neki.

Alvin magához tér, és nem sokkal később egy lovas szánt lop a rendőrfőnök kissé együgyű fiától, amin menekülni kezdenek, de ekkor már nem csak a helyi rendőrség autói, hanem az FBI is a nyomukban van. Kis szerencsével azonban lerázzák őket. Kiszállnak és ott akarják hagyni a szánt, hogy autóstoppal menjenek tovább, de Alvin sajnálja a lovat, ami valószínűleg megfagyna a hidegben. A szán alatt kissé fellazul a jég, ezért gyorsan kihúzzák. Egy út menti kávézóba mennek be. Itt Bill arra az elhatározásra jut, hogy visszaviszi a pénzt a bank széfjébe. Két fivére tiltakozik. Bill elhatározásába belejátszik, hogy a bankigazgató szerint az eset után a bank csődbe megy és az emberek pénze elvész. Bill lestoppol egy autót a benzinkútnál, akik Paradise felé tartanak (történetesen Vic Mazzucci és Caesar, akik a fivérek anyját a csomagtartóba zárták). Amikor megmutatja nekik anyja fényképét, felismerik a túszukat, rájönnek, hogy Billnél van a pénz, és el akarják venni tőle, de Bill kiugrik a kocsiból. Vic le akarja lőni, de nem találja el. Bill ismét beül a szánba, amit Dave és Alvin irányít.

Mivel Billnél maradtak a bank kulcsai, látszólag könnyű dolguk van, de Dave figyelmezteti, hogy ha nem jó kulccsal próbálkozik, akkor a riasztó megszólalhat, és ez be is következik. Ennek ellenére kinyitják a széfet, de nem tudják betenni a pénzt, mert vasrácsok zárják el az utat (amik a rabláskor még nem voltak ott). Ekkor úgy döntenek (immár közösen), hogy a lelkész házához viszik a pénzt egy levél kíséretében, amiben arra kérik, adja vissza az embereknek a pénzt.

Ed Dawson azt hiszi, hogy még náluk van a pénz, illetve, hogy összejátszottak a bankigazgatóval, ezért egy puskát szegezve rájuk beviszi őket az igazgató házába. Ott azonban Caesar leüti, amint belép az ajtón. A szobában az igazgató rokonain kívül ott van Vic és a fivérek anyja is (valamennyien túszok). Vic a pénzt követeli. Bill elmondja neki, hogy valóban ők rabolták ki a bankot, de megszerették ezeket az embereket, akiktől annyi jóságot kaptak, ezért visszavitték a pénzt. Kiderül az is, hogy a bank egyik dolgozója, Sarah valójában Vic lánya, de Vic nem írt neki levelet (ahogy Dave állította).

Az FBI felfigyel a New York-i rendszámú lopott autóra, amin a bűnözők idáig utaztak, és tudják azt is, hogy aznap két rab megszökött a börtönből. Ezért a vezető FBI-ügynök erősítést kér, és körbeveszik fegyveresekkel a házat. Felszólítják a bent lévő bűnözőket, hogy dobják el fegyvereiket és jöjjenek ki. Mialatt a bűnözők tanakodnak, hogy mit tegyenek, a rendőrfőnök fia kikapja Caesar kezéből a pisztolyt, leüti vele, majd lelövi Vicet, aki kirepül az ablakon, ahol elfogja az FBI. A rendőrség megrohamozza a házat és mindenkit beterelnek egy szobába, ahol kihallgatják őket.

Itt a vezető FBI-ügynök, Peyser (Richard Jenkins) megpróbálja kideríteni, hogy mi történt, de a történtek után mindenki elhallgatja, hogy Bill, Alvin és Dave rabolta ki a bankot. Kihallgatás közben megérkezik a lelkipásztor egy nagy papírdobozzal, amiben a neki átadott pénz van. Ekkor az FBI-főnök mindenkit elenged.

Dave és Alvin az anyjukkal felszállnak egy buszra, ami New Yorkba viszi őket, Bill azonban csókolózik Sarah Collins-szal és mellette akar maradni, és azon töri a fejét, hogy éttermet fog nyitni a kisvárosban.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

A film DVD-n 2004. június 1-jén jelent meg.

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 10%-ra értékelte 20 vélemény alapján.[2]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Trapped in Paradise. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. július 16.)
  2. Rotten Tomatoes értékelés

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Trapped in Paradise című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.