A matematika pszichológiája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A matematika pszichológiája a gondolkodáslélektan körébe tartozik, a matematikai gondolkodás folyamatait vizsgálja.

A mai kutatások elsősorban a számok megértésével (numerikus kogníció) foglalkoznak, kisebb részt a geometriai, algebrai és egyéb területekhez kapcsolódó folyamatokkal.

Témái[szerkesztés]

A matematikai megismerés pszichológiája számos témával foglalkozik. Néhány példa:

Alkalmazott területei[szerkesztés]

Két fő alkalmazott területe van.

  1. A matematikaoktatás segítése. Alapvető feladata a matematikai fejlődés feltárása, a tanulás során mutatkozó főbb problémák kiderítése, a különböző oktatási módszerek értékelése, és új módszerek kidolgozása.
  2. A számolási fejlődési zavarok okainak feltárása, a diagnózis segítése és a lehetséges fejlesztési módszerek kidolgozása. A leggyakoribb fejlődési számolási zavar a fejlődési diszkalkulia. Gyakran társul a számolási zavar olyan genetikai rendellenességhez, mint amilyen a Williams-szindróma vagy a Turner-szindróma.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Krajcsi Attila: A numerikus képességek sérülései és a diagnózis nehézségei. Pedagógusképzés, 6. évf. 2008/1-2. sz. 127-152. p.

További információk[szerkesztés]

  • Pólya György: A gondolkodás iskolája. A matematika új módszerei új megvilágításban; ford. Lakatos Imre,Pataki Béláné; Typotex, Budapest, 1994
  • A matematikai gondolkodás természete; szerk. Robert J. Sternberg, Talia Ben-Zeev; ford. Dobi János; Vince, Budapest, 1998 (A pedagógusképzés könyvtára. Pszichológia)
  • Mosóczi András: A gondolkodás forradalma. Hogyan alakítja a matematika a világot?; Typotex, Budapest, 2020