A magányos ügynök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A magányos ügynök
(Licence to Kill)
1989-es brit–mexikói–amerikai film

Rendező John Glen
Producer Albert R. Broccoli
Barbara Broccoli
Tom Pevsner
Michael G. Wilson
AlapműIan Fleming
Műfaj
Forgatókönyvíró Michael G. Wilson
Richard Maibaum
Főszerepben Timothy Dalton
Carey Lowell
Robert Davi
Talisa Soto
Anthony Zerbe
Frank McRae
David Hedison
Benicio del Toro
Zene Michael Kamen
Operatőr Alec Mills
Vágó John Grover
Jelmeztervező Jodie Lynn Tillen
Díszlettervező Michael Ford
Gyártásvezető Efren Flores
Philip Kohler
Gyártás
Gyártó United Artists
Danjaq
Eon Productions
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 133 perc
Költségvetés 32 000 000 dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA MGM/UA
Magyarország UIP-Dunafilm (mozi, 1989)
Magyarország InterVideo (VHS)
Magyarország InterCom (VHS/DVD, 2001)
BemutatóNagy-Britannia 1989. június 13.
USA 1989. július 10.
1. szinkron
Magyarország 1989. augusztus 24.
2. szinkron
Magyarország 2001. (VHS/DVD)
KorhatárUSA R
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 156 200 000 dollár
Kronológia
ElőzőHalálos rémületben (1987)
KövetkezőAranyszem (1995)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A magányos ügynök témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A magányos ügynök 1989-es brit kalandfilm, ami a tizenhatodik James Bond-film. Timothy Dalton másodszor és utoljára alakítja Bondot ebben a részben, ahogy sorozatban ötödször és utoljára rendezett Bond-filmet John Glen. Albert R. Broccoli is utoljára vett részt producerként teljes minőségében egy Bond-film készítésében. Ez volt az első Bond-film, amit magyar mozik is bemutattak.

Dalton előző Bond-alakítása sem hozott osztatlan sikert, de A magányos ügynök története tovább rontotta Dalton megítélését Bond szerepében, és a Bond-imidzsnek is ártott: a film cselekménye a korabeli akciófilmek szintjére degradálta le a Bond-történetet. Kemény, néhol kimondottan brutális jelenetekkel, ami nem igazán passzolt a megszokott Bond-képhez. Emiatt a kudarc miatt hat évig halogatták az újabb Bond-film elkészítését. Közben Dalton is kilépett, bár 1991-re tervezték az újabb Bond-filmet vele, az szintén a korábbi kudarc miatt nem készült el.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Bond (Timothy Dalton) és CIA-s kollégája, Felix Leiter (David Hedison) Felix esküvőjére igyekszik, de előtte sikerül Franz Sanchezt (Robert Davi), a hírhedt drogbárót is elkapni. Sanchez azonban egy korrupt rendőr segítségével kiszabadul, és bosszút áll a friss házas Felixen: a nejét megöli, Felixet pedig megnyomorítja, miután cápák közé veti.

A 007-es egyből elindul a forró nyomon: Milton Krest (Anthony Zerbe) cégénél rajtaüt az áruló rendőrön és végez vele ugyanúgy cápákkal. Ezt követően az MI6 magához hívatja Jamest és közlik vele, hogy az ügy nem az övé és Isztambulba vezénylik át. Bond ebben a pillanatban kilép az ügynökségből és eltűnik főnöke, "M" (Robert Brown) szeme elől. Saját szakállára, bosszúból vezérelve indul el a kábítószer nyomán, amit Krest cégén keresztül csempésznek be az Egyesült Államokba. A tengeren eloroz egy szállítmányt, pontosabban az érte járó pénzösszeget. Összetalálkozik Pam Bovier-ral (Carey Lowell), aki amellett, hogy pilóta a DEA (Amerikai Kábítószerelennes Ügynökség) informátora is. A bárban, ahol találkoznak megérkezik Dario (Benicio del Toro), Sanchez samesza, akivel volt egy kis csetepaté.

Bond és újdonsült partere Pam Iszthumuszba utaznak, ahol egyébként az elnök mögött valójában Sanchez a karibi ország vezére. A 007-es igyekszik a drogbáró bizalmába férkőzni. A "Q" (Desmond Llewelyn) által hozott elegáns távcsöves puskával próbálja a Sanchez kaszinójának dolgozó szobájában lelőni a gengsztert, ám ekkor rajta üt két hong kongi ügynök és egy másik MI6-os. Ártalmatlanná teszik Jamest és megpróbálják Londonba visszahurcolni, ám ekkor Sanchez emberei rajtuk ütnek és Bondot kiszabadítják.

Sanchez azt hiszi, hogy éppen James volt az, aki megmentette őt a merénylőktől, ezért bizalmasává teszi és a fényűző villájában. Itt a 007-es elcsábítja Sanchez szeretőjét, Lupét (Talisa Soto) és megtudja, hogy hamarosan megérkezik a Wavekrest, Milton Krest hajója. Mivel Krest felismeri Bondot, ezért a brit ügynök "Q" és Pam segítségével beszivárog a hajójára. Ott egy kompressziós kamrában elhelyezi a tőle lopott pénzt. Persze Sanchez azt hiszi, hogy Krest bérelte fel a kaszinóban merénylőit, így végez vele.

Sanchez mostmár teljesen megbízik Jamesben, mivel Krest árulásáról előzetese ő ültette a bogarat a fülébe. Elviszi őt a droglaborjába, ami egy neoprotestáns vallási kegyhelynek van álcázva. Sanchez itt megmutatja a 007-esnek és leendő ázsiai dílereinek a kokain csempészetének forradalmian új módszerét: a tömböket ledarálva gázolajjal elegyítik, hogy ne tudják a vámosok kiszúrni. A kábítószert pedig később ammóniával tisztítva lehet visszanyerni. Ám felbukkan Dario is. Ő pedig persze Jamest lefüleli.

Bond a szorult helyzetben tüzet okoz a laborban, erre persze Sanchez előtt is leleplezi magát. Miközben a drogbáró menekíti a három tartálykocsiba töltött csempészetre kész kábítószert, Dariora bízza James megölését. Ám ekkor toppan be Pam és végez Darioval, így a 007-es megmenekül és Sanchez után ered.

Előbb megsemmisít két tartálykocsit, az utolsót pedig Sanchezzel együtt robbantja a levegőbe. Azonban mielőtt végez a drogbáróval, megmutatja neki azt az öngyújtót, amit Felix és felesége adott neki ajándékba az esküvőn. Ezzel bosszúja beteljesedett.

Később a néhai Sanchez villájában bulit tartanak. Jamest értesítést kap barátjától, Felixtől, hogy "M" gratulál a sikeres akcióhoz és várja vissza az MI6-ba újra duplanullás ügynökként. Bár a magára maradt Lupe igen erősen kínálkozik Bondnak, de az ő választottja Pam Bouvier maradt. Puszi-puszi a történet végén.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
1. szereposztás (1989) 2. szereposztás (2001)
James Bond Timothy Dalton Fülöp Zsigmond Selmeczi Roland
Pam Bouvier Carey Lowell Tóth Enikő Bognár Gyöngyvér
Franz Sanchez Robert Davi Reviczky Gábor Haás Vander Péter
Lupe Lamora Talisa Soto Ráckevei Anna Horváth Lili
Milton Krest Anthony Zerbe Tolnai Miklós Barbinek Péter
Cápa Frank McRae Kránitz Lajos Gesztesi Károly
Felix Leiter David Hedison Szersén Gyula Rosta Sándor
Joe Butcher professzor Wayne Newton Csikos Gábor Botár Endre
Dario Benicio del Toro Felföldi László Tzafetás Roland
Truman-Lodge Anthony Starke Rátóti Zoltán Czvetkó Sándor
Ed Killifer Everett McGill Jakab Csaba Sörös Sándor
Q Desmond Llewelyn Benkő Gyula Versényi László
Hector Lopez elnök Pedro Armendáriz, Jr. Gruber Hugó ?
M Robert Brown Szabó Ottó Kun Vilmos
Della Churchill-Leiter Priscilla Barnes Bencze Ilona Fullajtár Andrea
Heller Don Stroud Gáti Oszkár Bácskai János
Miss Moneypenny Caroline Bliss Détár Enikő Vennes Emmy
Kwang Cary-Hiroyuki Tagawa Melis Gábor Rudas István
Hawkins Grand L. Bush Laklóth Aladár ifj. Jászai László

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cinema filmmagazin, 2002 december, 37-38. o.

További információk[szerkesztés]