Madarai lovas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A madarai lovas szócikkből átirányítva)
A madarai lovas
Világörökség
A madarai lovas
A madarai lovas
Adatok
OrszágBulgária
Világörökség-azonosító43
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, III
Felvétel éve1979
Elhelyezkedése
Madarai lovas (Bulgária)
Madarai lovas
Madarai lovas
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 43° 18′, k. h. 27° 09′Koordináták: é. sz. 43° 18′, k. h. 27° 09′
A Wikimédia Commons tartalmaz Madarai lovas témájú médiaállományokat.

A madarai lovas kora középkori sziklarelief a Madara-fennsíkon Sumentől keletre, Bulgária északkeleti részén, Madara falu mellett.

A Madara-fennsíkon már i. e. 3000 évvel újkőkorszaki település állt. A későbbiekben trákok, görögök, illetve rómaiak lakták. Az első dunai bolgár birodalom idején a fennsíkon erődítmény, a lábánál paloták és templomok épültek. A település neve ekkor Mundraga volt. Fehér Géza feltevése szerint itt volt az előbolgárok kultikus életének központja.

A sziklafalon egy vágtató lovast ábrázoló dombormű található, lába előtt egy megölt oroszlán, mellette egy kutya, felette egy sas. A kompozíció és a motívumok az iráni-perzsa művészettel rokoníthatóak. Az oroszlán a legyőzött ellenséget jelképezi, a lovas kezében levő ivócsésze pedig a fejedelmi rangot. A kopján levő lófarkas hadi jelvény és a lovas hajviselete türk szokásokra utalnak.

Kanitz Félix még trák lovasistennek tartotta a reliefet. A dombormű körül töredékes görög felirat látható. Amikor Fehér Géza 1924-ben ásatásokat végzett Madarában, megvizsgálta és kiegészítette a szöveget, amelyből kiderült, hogy a dombormű Krum bolgár kánnak (803–814) az emlékműve volt, amelyet testvére és utódja, Kisin kán készíttetett. Későbbi értelmezés szerint a szöveg a 8. század elején íródott, és a dombormű Tervel kánt ábrázolja.

A madarai lovastól ösvény vezet azokhoz a kőkori barlangokhoz, amelyet a 13. században remeték laktak.

Egy bolgár euróérmékről szóló népszavazás eredményeképpen a jövőben bevezetendő bolgár euróérméken a madarai lovas képe lesz látható.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bulgaria chooses Madara horseman for national symbol at Euro coin design (angol nyelven). novinite.com, 2008. (Hozzáférés: 2012. április 21.)

Források[szerkesztés]

  • Bács Gyula: Bulgária. Panoráma útikönyvek, 1972

További információk[szerkesztés]