A kőfalak leomlanak / Lány, akire szerelemmel nézhetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taurus
Akire szerelemmel nézhetek / A kőfalak leomlanak
kislemez
Megjelent1973. (H)
Felvételek1972, Budapest
Stílusrock, hard rock
KiadóMHV Pepita - SP 959 (Stereo, 1973)
Taurus-kronológia
Zöld csillag / Szólíts meg vándor
(1972)
A kőfalak leomlanak / Lány, akire szerelemmel nézhetek
(1973)
SablonWikidataSegítség

Az Akire szerelemmel nézhetek / A kőfalak leomlanak a Taurus Ex-T 25 75 82 együttes második és egyúttal utolsó kislemeze.

Története[szerkesztés]

Miután Som Lajos távozott a Taurus-ból, helyére Sztevanovity Zorán (ex-Metro) került a basszusgitáros posztra. Nem sokkal a tagcserét követően, megjelent a második Taurus kislemez is, melyen az "Akire szerelemmel nézhetek" és "A kőfalak leomlanak" c. szerzemények kaptak helyet. A kislemezen erősen érződik a két dal közti kontraszt, ugyanis az "Akire szerelemmel nézhetek" egy lágyabb, csöndes darab. Ezzel szemben "A kőfalak leomlanak" egy kemény, erőteljes rock szám. Később Balázs Fecó ezt a számot is újradolgozta, csak úgy mint a "Szólíts meg vándor"-t. Összességében a kislemezen nem érződik a tagcsere váltás és méltó folytatása lett az első kislemeznek. Azonban ez a felállás sem jutott el a nagylemez készítéséig, melynek következtében Brunner Győző, 1973 elején bejelenti az együttes feloszlását. A búcsúkoncertet a Metró-klubban tartották meg, Radics Béla innen került át a szintén rövid életű Aligátor együttesbe. Balázs Ferenc és Brunner Győző pedig pár évvel később megalapítják a Korál együttest.

A Taurus második kislemeze, még az előző kislemezhez képest is kevesebb példányszámban jelent meg, mivel nem készült belőle utángyártott változat. A dalokat hivatalosan 1972-ben rögzítették, de maga a kislemez 1973 legelején jelent meg. Ez is sztereó kislemez volt, de nem volt saját borítója, hanem többfajta egységes Pepita tasakban jelent meg. Így manapság ritkaságnak számít a lemezpiacokon. 1983-ban a Krém által megjelentetett válogatáslemezen helyet kapott a "Akire szerelemmel nézhetek / A kőfalak leomlanak" című kislemez is, bár csak az "Akire szerelemmel nézhetek" fért rá az albumra.

Dalok[szerkesztés]

A: Akire szerelemmel nézhetek (Balázs Ferenc – Brunner Győző) - 5’08

B: A kőfalak leomlanak (Balázs Ferenc – Brunner Győző – Horváth Attila) - 5’37

Az együttes tagjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]