A jég (X-akták)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jég
X-akták
1. évad, 8. epizód
Eredeti címIce
ÍróGlen Morgan
James Wong
RendezőDavid Nutter
Gyártási szám1X07
Első sugárzás1993. november 5.
Kronológia
ElőzőSzellem a computerben
KövetkezőVilágűr
Az X-akták epizódjainak listája

A Jég az X-akták című amerikai sci-fi sorozat első évadának nyolcadik epizódja, melyet Glen Morgan és James Wong írt.

Egy ismeretlen féreg okoz rejtélyes haláleseteket egy alaszkai kutatóbázison. A férget egy sarki kutatóbázison dolgozó tudósok hozták a felszínre, amely már több mint 250 millió éve fagyott állapotban volt.

A helyszín[szerkesztés]

Sarkköri jégkutató állomás, Icy Cape, Alaszka, 400 kilométerre az északi sarkkörtől.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy nehezen megközelíthető alaszkai bázison kutató tudósok ismeretlen ok miatt megölték egymást.

Mikor Mulderék végignézik az ott készült videót, akkor még mindegyik tudós élt, és épp azt ünnepelték, hogy megdöntötték a mélységi sarki jégfúrás határát. Az utolsó videófelvételen az egyik tudós azt mondja, hogy „nem azok vagyunk, akik vagyunk”, majd öngyilkos lesz. Mulderék egy kis csapattal a bázisra repülnek.

250 millió évvel ezelőtti mintákat találnak a bázison, amit a tudósok hoztak a felszínre. A bázison mindenki halott, kivéve egy kutyát, aki Mulderre támad. Mulder nem sérül meg, ellentétben a pilótával, akinek vérzéses sebet okoz harapásával. Miután legyőzik a kutyát, fekete hólyagokat találnak a testén, és a bőre alatt mozgást észlelnek. A kutya vérében egy ismeretlen szervezetet találnak.

A rejtélyes féreg

Scully úgy dönt, senki nem hagyhatja el a bázist, amíg mindenkitől mintát nem vesz. A megharapott pilóta agresszívá válik, és el akar menni, de a bőre alatt mozgó férget fedeznek fel, Scullyék kiszedik a férget a testéből, de a pilóta meghal.

Felfedezik, hogy a féreg agresszívá teszi az embereket, mert az agresszív viselkedésért felelős hormonnal táplálkozik. Mulder további kivizsgálás miatt meg akarja menteni a férget, de a többiek el akarják pusztítani. Lefekvés előtt megvizsgálják egymást, de nem találnak fertőzésre utaló nyomokat. Estére mindenki elvonul a szobájába, de mindenki gyanakszik a másikra. Este Mulder zajt hall, ezért kimegy a konyhába, ahol Murphy (a geológus) holttestét találja. A többiek utána érkeznek, és azt hiszik, hogy Mulder ölte meg, mert fertőzött és ezért bezárják egy raktárhelyiségbe. Scully karantént rendel el a bázis területén. Megpróbálják megtalálni az ellenszert, amivel segíthetnek Mulderen.

Nancy véletlenül a fertőzött vérre egy másik fertőzött ember véréből cseppent rá, és rájönnek, hogy bár a férgek egy fajba tartoznak, de ha egy áldozatban több féreg is van, akkor elpusztítják egymást a territóriumért vívott harcban. Kipróbálják a kutyán, és a beadott féreg és a kutya testében lévő féreg elpusztítja egymást. Úgy döntenek, hogy Muldernek is beadnak egy férget, hogy az elpusztítsa a testében lévő férget és meggyógyuljon. De mikor be akarják adni Muldernek, az orvos észreveszi, hogy nem Mulderben, hanem Nancyben van a féreg. Az utolsó élő férget berakják Nancybe, aki meggyógyul, de karanténba zárják a szövetségiek.

Mulder vissza akar menni a bázisra, hogy vizsgálja a férgeket, de közlik velük, hogy 45 perccel az eljövetelük után a katonaság lerombolta a bázist.

Vendégszereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • David Duchovny Blue nevű kutyájának az apja a sorozatban látható kutya.
  • A „Nem azok vagyunk, akik vagyunk” mondat Shakespeare Ohtello című művében is megtalálható.
  • Az írók, Glen Morgan és James Wong abban a szellemben írták meg a forgatókönyvet, hogy Scully kerüljön a főszerepbe, és a cselekedeteiből kiderüljön, mennyire bízik Mulderben.
  • A film története és A dolog című film története között sok hasonlóság van.
  • A forgatókönyvírók költségvetési okokból olyan helyszínt választottak, ami kevés pénzbe került. És ez a rész ezért játszódik főleg egy stúdióban.
  • Bár ez az epizód nem szükséges az X-sorozat történetének megértéséhez, az itt található férgek inspirálták a később, a történet szempontjából elengedhetetlen Fekete Olajat.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]