A jég (X-akták)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jég
X-akták
1. évad, 8. epizód
Eredeti cím Ice
Író Glen Morgan
James Wong
Rendező David Nutter
Gyártási szám 1X07
Első sugárzás 1993. november 5.
Kronológia
← Előző
Következő →
Szellem a computerben
Világűr
Az X-akták epizódjainak listája

A Jég az az X-akták című amerikai sci-fi sorozat első évadának nyolcadik epizódja, melyet Glen Morgan és James Wong írt. Egy ismeretlen féreg okoz rejtélyes haláleseteket egy alaszkai kutatóbázison. A férget egy sarki kutatóbázison dolgozó tudósok hozták a felszínre a jég felszíne alól, amely már több mint 250 millió éve fagyott állapotban volt.

A helyszín[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sarkköri Jégkutató Állomás, Icy Cape Alaszka 400 kilométerre az északi sarkkörtől.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy nehezen megközelíthető alaszkai bázison kutató tudósok, ismeretlen ok miatt megölték egymást. Mikor Mulderék végignézik az ott készült videót akkor még mindegyik tudós élt, és épp azt ünnepelték, hogy megdöntötték a mélységi sarki jégfúrás határát. Az utolsó videó felvételen az egyik tudós azt mondja, hogy "nem azok vagyunk, akik vagyunk" majd öngyilkos lesz. Mulderék egy kis csapattal a bázisra repülnek. 250 millió évvel ezelőtti mintákat találnak a bázison, amit a tudósok hoztak a felszínre. A bázison mindenki halott, kivéve a kutyát aki Mulderre támad. Mulder nem sérül meg ellentétben a pilótával, akinek vérzéses sebet okoz harapásával. Miután legyőzik a kutyát, fekete hólyagokat találnak a testén, és a bőre alatt mozgást észlelnek. A kutya vérében egy ismeretlen szervezetet találnak.

A rejtélyes féreg

Scully úgy dönt senki nem hagyhatja el a bázist, amíg mindenkitől mintát nem vesz. A megharapott pilóta agresszívá válik, és el akar menni, de a bőre alatt mozgó férget fedeznek fel, Scullyék kiszedik a férget a testéből, de a pilóta meghal. Felfedezik, hogy a féreg agresszívá teszi az embereket, mert az agresszív viselkedésért felelős hormonnal táplálkozik. Mulder további kivizsgálás miatt meg akarja menteni a férget, de a többiek el akarják pusztítani. Lefekvés előtt megvizsgálják egymást, de nem találnak fertőzésre utaló nyomokat. Estére mindenki elvonul a szobájába, de mindenki gyanakszik a másikra. Este Mulder zajt hall, ezért kimegy a konyhába, ahol Murphy holttestét találja. A többiek utána érkeznek, és azt hiszik hogy Mulder ölte meg, mert fertőzött és ezért bezárják egy raktárhelyiségbe. Scully karantént rendel el a bázis területén. Megpróbálják megtalálni az ellenszert, amin segíthetnek Mulderen. Nancy véletlenül a fertőzött vérre, egy másik fertőzött ember véréből cseppent rá, és rájönnek, hogy bár a férgek egy fajba tartoznak, de ha egy áldozatban több féreg is van, akkor elpusztítják egymást a territóriumért vívott harcban. Kipróbálják a kutyán, és a beadott féreg és a kutya testében lévő féreg elpusztítja egymást. Úgy döntenek hogy Muldernek is beadnak egy férget, hogy az elpusztítsa a testében lévő férget és meggyógyuljon. De mikor be akarják adni Muldernek, akkor az orvos észreveszi, hogy nem Mulderben, hanem Nancyben van a féreg. Az utolsó élő férget berakják Nancybe aki meggyógyul, de karanténba zárják a szövetségiek. Mulder vissza akar menni a bázisra, hogy vizsgálja a férgeket, de közlik velük, hogy 45 perccel az eljövetelük után a katonaság lerombolta a bázist.

Vendégszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • David Duchovny Blue nevű kutyájának az apja a sorozatban látható kutya.
  • A "nem azok vagyunk, akik vagyunk" mondat Shakespeare Otello című művében is megtalálható.
  • A film története és a dolog című film története között sok hasonlóság van.
  • A forgatókönyvírók költségvetési okokból, olyan helyszínt választottak, ami kevés pénzbe került. És ez a rész ezért játszódik főleg egy stúdióban.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]