A hosszútávfutó magányossága (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hosszútávfutó magányossága
(The Loneliness of the Long Distance Runner)
1962-es brit film
RendezőTony Richardson
ProducerTony Richardson
AlapműAlan Sillitoe: A hosszútávfutó magányossága
Műfaj
ForgatókönyvíróAlan Sillitoe
FőszerepbenTom Courtenay
Michael Redgrave
Avis Bunnage
James Bolam
Alec McCowen
ZeneJohn Addison
OperatőrWalter Lassally
VágóAntony Gibbs
Gyártás
GyártóWoodfall Film Productions
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő104 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1962. szeptember 27. (London)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/8244/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A hosszútávfutó magányossága (eredeti cím: The Loneliness of the Long Distance Runner) 1962-ben bemutatott brit sportdráma, melyet Tony Richardson rendezett. A forgatókönyvet saját, 1959-es azonos című novellája alapján Alan Sillitoe írta. A főbb szerepekben Tom Courtenay és Michael Redgrave látható.

Az 1962. szeptember 21-én bemutatott film pozitív kritikákat kapott és a brit filmművészet legjobbjai közt tartják számon.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Colin Smith hasonló korú társaival együtt megbilincselve érkezik a Ruxton Towers nevű, fiatalkorú fiúk számára fenntartott nevelőintézetbe. Az igazgató hisz abban, hogy a kemény munka és a fegyelem a társadalom hasznos tagjaivá formálhatja az elítélteket. A mogorva és lázadozó Colin azonnal szemet szúr neki, különösen amikor felfigyel annak futótehetségére (mivel az intézet a sportfoglalkozásokra is nagy hangsúlyt fektet). Colin legyőzi az intézet bajnokát, így az igazgató esélyes sportolót lát benne ahhoz, hogy elnyerje a vándorkupát a rivális, felső társadalmi osztályba tartozó fiúkat tanító, elit Ranley iskolától – amivel a dicsőség mellett igazolhatná a rehabilitációs program sikerét. Az igazgató szárnyai alá veszi a fiút és engedélyezi neki az intézet kerítésein kívüli önálló futóedzéseket.

Colin futás közben visszaemlékezik problémás múltjára: szegény, alacsony társadalmú rangú nottinghami családból származik, gyári munkás apja gyógyíthatatlan beteg lett és meghalt. Munkaadója 500 font kártérítési pénzt ajánl fel a családfőt elveszítő Smith-családnak és állást kínál a dolgozni nem akaró Colinnak. Colin inkább legjobb barátjával, Mike-kal követ el kicsinyes bűncselekményeket és szerez némi pénzt. A fiú megvetően követi figyelemmel, édesanyja hogyan szórja el a hirtelen jött és Colin szerint megalázó összeget. Colin a neki jutó pénz egy részét elégeti, a többiből Skegnessbe megy Mike-kal és két nemrég megismert lánnyal. Colin itt bevallja randipartnerének, Audrey-nak: ő az első nő, akivel lefeküdt.

Anyja beköltözteti magukhoz új szeretőjét, aki nagyon nehezen jön ki Colinnal. Vitába keverednek és az anya elzavarja otthonról fiát, amíg az nem keres végre pénzt. Mike-kal az utcákat róják és észreveszik egy pékség nyitott ablakát, ahová betörnek és egy pénzkazettát ellopva 70 fontot zsákmányolnak. Colin az ereszükbe rejti a pénzt és a kiérkező rendőröknek mindent letagad, a hatóság a házkutatás során sem talál semmi bizonyítékot a fiú bűnösségére. A rámenős nyomozó újabb látogatásakor épp szakad az eső és véletlenül előkerül a lopott pénz az ereszből, így Colin lebukik.

Colint féltékeny nevelőintézeti társai egyre inkább az igazgató kedvencének tartják és azzal vádolják, hogy az intézet vezetője kivételezik vele és a többieknél sokkal elnézőbb bánásmódban részesül. A Ruxton Towersbe új elítéltként bekerülő Mike is csalódottan figyeli a fejleményeket és lázadóként megismert barátja látszólagos konformizmusát. Elérkezik az öt mérföldes (kb. 8 kilométeres) futóverseny napja, ahol a Ranley sztárfutója, Gunthorpe lesz Colin vetélytársa. A verseny utolsó szakaszában Colin megelőzi a kimerült fiút és magabiztos előnyre tesz szert. Korábbi élete nehézségei és megaláztatásai hirtelen megrendítő mentális képek formájában törnek rá és Colin a cél előtt megáll. Miközben a Ruxton Towers szurkolói próbálják rávenni a célszalag átszakítására, Colin dacos mosollyal figyeli a csalódott igazgatót és nyerni hagyja ellenfelét.

A film végén Colin az intézet műhelyében dolgozik és az odalátogató igazgató levegőnek nézi őt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron (1963)[3] 2. szinkron[4]
Tom Courtenay Colin Smith Koncz Gábor Bozsó Péter
Michael Redgrave börtönigazgató Bárdy György Szilágyi Tibor
Avis Bunnage Mrs. Smith Kelemen Éva Borbás Gabi
Alec McCowen Brown Epres Attila
James Bolam Mike Tahi Tóth László Boros Zoltán
Joe Robinson Roach
Dervis Ward nyomozó Barbinek Péter
Topsy Jane Audrey Farkas Gabi Csampisz Ildikó
Julia Foster Gladys Kerekes Andrea
Raymond Dyer Gordon, Mrs. Smith szeretője[5]
Arthur Mullard intézeti főnök[5]
James Fox Gunthorpe[5]
Derek Fowlds elítélt[5]
John Thaw Bosworth[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven)
  2. The 100 best British films. Time Out London. Time Out Group, 2018. szeptember 10. (Hozzáférés: 2018. szeptember 16.)
  3. A hosszútávfutó magányossága (1. magyar változat) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. november 19.)
  4. A hosszútávfutó magányossága (2. magyar változat) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. november 19.)
  5. a b c d e stáblistán nincs feltüntetve

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Loneliness of the Long Distance Runner (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]