A hegyi doktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hegyi doktor
(Der Bergdoktor)
Bergdoktorhaus.jpg
A filmbéli „doktorház”
Műfaj szappanopera

Rendező(k) Klaus Gendries
Celino Bleiweiss
Thomas Jacob
Peter Vogel
Wolf Dietrich
Főszereplő(k) Gerhart Lippert
Walther Reyer
Enzi Fuchs
Manuel Guggenberger
Herbert Fux
Anita Zagaria
Klaus Wlidbolz
Michaela May
Harald Krassnitzer
Janina Hartwig
Siemen Rühaak
Zeneszerző(k) Michael Gajaer
Andrzej Korzynski
Bernd Wefelmeyer

Ország Ausztria, Németország
Nyelv német
Évadok 6
Epizódok 96
Gyártás
Vágó(k) Inga Sauer
Operatőr(ök) Horst Schier
Részenkénti játékidő kb. 45 perc
Sugárzás
Eredeti adó Sat.1
Eredeti sugárzás 1992. október 26. – 1998. április 6.
Magyar adó TV2, Duna
Kronológia
Kapcsolódó műsor(ok) A hegyi doktor - Újra rendel
További információk
IMDb-adatlap

A hegyi doktor (eredeti címén: Der Bergdoktor) német–osztrák tévéfilmsorozat. A sorozat az 1990-es évek egyik legnépszerűbb sorozata volt Németországban a főműsoridőben sugárzott filmek között. Sikerét sokak szerint a népszerű televíziós színészek, illetve a romantikus tiroli táj vonzerejének köszönhette.

A sorozatot Magyarországon a TV2 és a Duna Televízió is műsorára tűzte már, utóbbin 2014-ben is látható hétköznap esténként és a hétköznap délelőtti ismétlések alkalmával.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat első négy évadjának főszereplője dr. Thomas Burgner (Gerhart Lippert) és fia, Maxl (Manuel Guggenberger). Burgner doktor a történet elején Münchenben dolgozik mint orvos, de egy nap felkeresi őt a Sonnensteinben (fiktív helyszín) élő apósának, Pankraz Obermeyernek (Walther Reyer) a házvezetőnője, Franzi Pirchner (Enzi Fuchs), hogy tájékoztassa a családot arról, hogy dr. Obermeyer (állatorvos) a halálán van. Burgner doktor a fiával együtt visszatér Sonnensteinbe, ahol Pankraz haraggal fogadja a férfit, akit azzal vádol, hogy miatta halt meg a lánya, és emiatt megtiltja számára, hogy segítsen rajta. Amikor Pankraz állapota rosszabbra fordul, Burgner doktor a tiltás ellenére segít rajta. Ezt követően fiával együtt Sonnensteinben telepedik le, s ő lesz az új „hegyi doktor”.

A történet haladtával Thomas a falusiak és Pankraz jóindulatát, sőt barátságát is elnyeri, s mindeközben megismerjük a helybéliek viszonyait, titkait, betegségeit. Eközben dr. Burgner megismerkedik az aneszteziológus dr. Sabine Spretivel (Anita Zagaria), aki később a felesége lesz, és születik egy közös gyermekük is, Julia. A negyedik évad végén a sorozat készítői bevezették a történetbe az új hegyi doktort, Justus Hallsteint (Harald Krassnitzer), aki az önként távozó, a történet szerint lavinaszerencsétlenség áldozatául esett dr. Burgnert váltja.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • dr. Thomas Burgner (Gerhart Lippert): A sorozat első négy évadában a "hegyi doktor" fiával, Maxllel tér vissza Münchenből Sonnensteinba, ahol végül is letelepednek. Apósa Pankraz Obermeyer kezdetben ellenszenvvel fogadta, mert Burgnert okolta lánya halálos autóbalesetéért és féltette megbecsültségét a helybéliek között. Később azonban kapcsolatuk normalizálódott. Dr. Burgner eközben megismerkedett második feleségével, az altatóorvos Sabina Spretivel, akitől második gyermeke, Júlia is megszületett. Miután a Burgnert alakító színész úgy döntött, hogy más szerepeket is kipróbálna, ezért a sorozat alkotói kiírták karakterét a filmből. Filmbéli feleségével egy lavinaszerencsétlenség áldozata lett.
  • dr. Justus Hallstein (Harald Krassnitzer): A sorozat negyedik évadának végén csatlakozott, akkor még dr. Burgner helyetteseként, akik ekkor utaztak el a végzetessé vált kirándulásukra. A Burgner házaspár tragédiáját követően elvállalta a sonnensteini orvosi teendők ellátását. Eleinte a helyiek ellenszenvvel fogadják, de később megbékélnek vele. A történetből kiderül, hogy korábban elveszítette kisfiát. Később ápolónőjével, Christllel tölt egy légyottot, aki legjobb barátjának, Paul Reuthernek a barátnője. A sorozat végén Lisával nemcsak hogy egybekelnek, hanem kisfiúk születik, akit Adriannak keresztelnek el, s ezzel egyidőben örökbe fogadják az árvaságra jutott Juliant.
  • dr. Pankraz Obermayr (Walther Reyer): A sonnensteini állatorvos, aki Burgner érkezéséig ellátja a háziorvosi teendőket is. A történet elején súlyos beteg, de veje, Thomas megmenti, majd megbékél vele. Makacs, indulatos, de bölcs ember, aki sok esetben képes a helyiekre hatni. Házvezetőnőjével, Franzival már-már élettársként élnek. A Burgner házaspár halála után magához veszi unokáját Maxlt és annak féltestvérét Júliát is.
  • Franzi Pirchner (Enzi Fuchs): Pankraz házvezetőnője és a falu postájának vezetője, később polgármestere. Ő utazott el a sorozat elején Münchenbe, hogy tájékoztassa Thomast az állatorvos állapotáról. Később is Maxl és Julia nagymamájaként viselkedik és segíti Pankrazot a két gyermek nevelésében. A sorozat utolsó részében Pankraz nőül vette.
  • Maximilian (Maxl) Burgner (Manuel Guggenberger): Thomas fia és Julia féltestvére. Apjával együtt érkezik Sonnensteinbe, majd annak halála után nagyapja veszi magához. A későbbi részekben már csak hazalátogatásai alkalmával jelenik meg a sorozatban.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Détár Enikő szerepet kapott a Vihar a szívekben (Sturm in Herzen) című részben.